Echte innovatie in de zorg begint bij integratie, niet bij technologie

Karel Loerts Kalcio
Pieter Verbeek
Pieter Verbeek
09 april 2025
3 min

Technologische innovatie wordt vaak gezien als dé oplossing voor de toenemende druk op de zorg. Maar volgens Karel Loerts, directeur van KALCIO Healthcare, is dat een misvatting. Tijdens zijn sessie ‘Echte innovatie in de zorg gaat over integratie’ op Zorg & ict stelt hij onomwonden: “Het informatiseren werkt compleet niet in de zorg.” De oorzaak? Een gebrek aan aandacht voor integratie.

In zijn sessie wil Loerts inzicht bieden in de waarde van integratie bij innovatie. Innovatie is meer dan technologie invoeren. Volgens Loerts kan een nieuwe werkwijze of tool, hoe geavanceerd ook, zelfs leiden tot extra werkdruk als deze niet goed aansluit op de praktijk. “Het is belangrijk dat je écht luistert naar de mensen die ermee moeten werken: artsen, specialisten, verpleegkundigen. Zonder aandacht voor adoptie schiet innovatie zijn doel voorbij.”

Waarde voor zorgprofessionals

Onder innovatie verstaat Loerts dan ook de introductie van iets nieuws dat waarde toevoegt voor zorgprofessionals, artsen en de patiënt. “Leuk om een robot te introduceren op de werkvloer. Als je er niet over nagedacht hebt waarvoor precies, heb je er niks aan. Het is dus essentieel bij innovatie om aandacht te besteden aan adoptie, dus luisteren wat de gebruiker echt nodig heeft. Er moet een goede balans zijn tussen de middelen en de mensen.”

De zorg staat volgens Loerts onder druk van meerdere kanten: krappe budgetten, complexe wet- en regelgeving, technologische ontwikkelingen en een groeiend personeelstekort. Dat leidt tot een stortvloed aan innovaties – van 3D-printers voor medicijnen tot AI en diagnostische devices – die echter zelden leiden tot betere of toegankelijkere zorg. “We moeten terug naar de basis: de patiënt.”

Als innovaties niet helpen

Loerts illustreert dit met een schrijnend voorbeeld van een patiënt, Dave, die hij persoonlijk kende. Dave werd behandeld voor een nierziekte. Hiervoor moest hij dialyseren. Maar toen hij na een operatie niet herstelde en de dialyse niet aansloeg, bleek hij na een CT-scan en tien maanden ziekenhuisbehandeling darmkanker te hebben. Twee weken later was hij dood. Alle innovaties bij elkaar hebben hem niet kunnen helpen. “Waarom hebben de artsen het niet eerder gezien?” vraagt Loerts zich af. “Wat als zorgprofessionals van interne geneeskunde, diagnostiek en oncologie zijn geval in een MDO hadden besproken? Wat als de zorgpaden niet waren gescheiden? En wat als IT en medische technologie meer geïntegreerd zouden zijn en AI al bestond?”

Toe naar meer integratie

De IT-evolutie in de zorg begon rond 2000 en heeft sindsdien een sterke groei doorgemaakt. Veel systemen zijn inmiddels geïmplementeerd en functioneren redelijk, maar gegevensuitwisseling blijft achter. Loerts pleit daarom voor een radicale koerswijziging: “We moeten toe naar volledige integratie. Naar zorg zonder muren, zorgpaden die naadloos op elkaar aansluiten, met meer regie voor de patiënt én meer vertrouwen voor de zorgprofessional. Waarom kunnen specialisten niet meer invloed krijgen op hun eigen planning? Patiënten overlijden nu omdat ze op de verkeerde plek in het zorgtraject terechtkomen. Dat moet veranderen. Daarvoor moeten we toe naar een complete integratie van de zorg en moeten we dus meer gaan denken vanuit de keten.”

Hoe krijg je de mensen mee?

En dat betekent meer kijken naar de gebruikers. “Alle innovaties die we implementeren doen we in een bestaande omgeving. We moeten daarom kijken naar de adoptie van innovatie, hoe krijg je zo snel mogelijk de mensen in die omgeving op de hoogte van de vernieuwing?”

“Innovaties worden vaak ontwikkeld zonder de mensen mee te nemen die ermee moeten werken. Dat leidt tot frictie. Technisch kun je trots zijn op een oplossing, maar als professionals blijven werken zoals altijd, verandert er niets.” Loerts pleit daarom voor een aanpak van kleine stappen. “Integratie vraagt om samenwerking op alle niveaus – horizontaal, verticaal en transmuraal. Geef prioriteit aan adoptie, en werk datagedreven in plaats van alleen data-opvragend. Data kunnen ons helpen voorspellen en proactief handelen.”

In de zaal klinkt instemming: echte vooruitgang in de zorg vraagt niet om nóg een innovatie, maar om betere integratie. Met kleine stapjes om de mensen mee te nemen. Want alleen samen kunnen technologie en mensen zorgen voor verbetering.

Karel Loerts is CEO van KALCIO Healthcare. KALCIO organiseert op 3 en 4 juni 2025 FMIR bij Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. FMIR staat voor Future of  Medical Imaging and Radiotherapy.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen