‘Impact innovatie is net zo belangrijk als rendement’

Linze Dijkstra
Jasper Enklaar
13 november 2024
3 min

Voor Linze Dijkstra van investeringsfonds Health Innovations wegen bij het beoordelen van zorginnovaties de zorguitkomsten en zorgkosten het zwaarst. Ook duurzaamheid en vergroening tellen steeds meer mee. “Als je investeert in medische technologie, breng  dan niet de volgende plastic disposable op de markt.”

Dijkstra is één van de sprekers tijdens de masterclass over Health Impact Investeren van 3 december. Met drie fondsen investeert Health Innovations sinds 2007 in jonge bedrijven die de zorg willen verbeteren en betaalbaarder willen maken. Volgens de website ligt de focus van het investeringsfonds op ‘digital health, health services en health technology’. Linze Dijkstra, partner bij Health Innovations, legt uit dat daar veel onder valt. “Het omvat zowel dienstverlening als software en dingen die je vast kunt houden,  heel breed dus. Dat is onze investeringsstrategie. We kijken niet zozeer naar het product, maar vooral naar het effect ervan op de zorg.”

Impact en rendement

Het fonds beheert nu zo’n 45 miljoen. Vanaf 2007 investeerde Health Innovations met name in de seed- en growth-fase van bedrijven. “Wij zijn vaak de eerste professionele investeerder. Daarbij hebben we altijd samengewerkt met andere fondsen die onze impact-doelstellingen onderschrijven. Het is belangrijk dat je op dezelfde lijn zit: dat impact op hetzelfde niveau staat als rendement. Je moet wel rendement halen, maar het doel is uiteindelijk om impact te maken in de Nederlandse zorg.”

Lange adem

Dat maakt het speelveld soms lastig, erkent Dijkstra. Investeren in de zorg vraagt een lange adem als het om rendement gaat. “Het duurt soms lang in de zorg. Bijvoorbeeld om dingen door de Medical Device Regulation te krijgen, de Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen. Of het opzetten van je sales cycle. Dat duurt allemaal langer dan in het bedrijfsleven.” Dat is geen probleem voor partijen als InvestNL of regionale ontwikkelingsmaatschappijen, die volgens Dijkstra een echte focus op impact hebben, maar voor private partijen is het soms een struikelblok.

Quadruple aim-model

Om de potentiële impact van investeringen te beoordelen, hanteert Dijkstra het ‘quadruple aim-model’, gebaseerd op het werk van Donald Berwick. Dit model kijkt naar vier doelstellingen of effecten. Een innovatie moet leiden tot tevreden patiënten, het moet goed werken voor de zorgprofessionals, je moet grip op de kosten hebben en het moet goede zorguitkomsten bieden.

“Je kunt bedrijven toetsen op in welke mate ze een bijdrage leveren aan deze doelen”, zegt Dijkstra. “Het is ook voortschrijdend inzicht, want we hebben er een vijfde doel aan toegevoegd: duurzaamheid en vergroening. Als je investeert in medische technologie, moet je niet de volgende plastic disposable op de markt brengen met de bijbehorende afvalberg.”

Ondergrens

Voor Health Innovations wegen van de vier doelstellingen zorguitkomsten en zorgkosten het zwaarst. “Het mooiste is als door een innovatie de kosten omlaag gaan en de uitkomsten verbeteren, maar wij hanteren als ondergrens dat de kosten niet mogen stijgen en de kwaliteit van zorg niet mag afnemen.”  Op dit moment investeert Health Innovations alleen nog in de bestaande portefeuilles, er is geen actief investeringsbeleid voor nieuwe bedrijven. Het fonds is aandeelhouder in zo’n vijftien bedrijven.

Advies

De afgelopen jaren heeft Dijkstra een groot aantal bedrijven met innovatieve plannen gesproken. “De afgelopen vijftien jaar 200 bedrijven per jaar, dus dat zijn er zo’n 3.000.” Gebaseerd op die ervaring heeft hij wel een advies voor startende ondernemers.  “Probeer in ieder geval een eerste beeld te hebben, een inschatting te maken welk effect jouw vinding gaat hebben op die vier doelen. Hoe past jouw innovatie, jouw product of dienst binnen het zorgsysteem?”

Veel bedrijven wijzen direct naar de zorgverzekeraars, maar dat is een verkeerd uitgangspunt, volgens Dijkstra. “Veel dingen komen helemaal niet op het bordje van de zorgverzekeraar. Die worden gefinancierd uit het budget van een instelling, worden door een gemeente betaald, uit de langdurige zorg of door een ziekenhuis zelf. Dus als je met impact-investeerders praat, moet je de zorg heel goed kennen.”

Ben je een innovatieve startende ondernemer, neem dan deel aan aan de masterclass Health Impact Investeren op 3 december die Dutch Health Hub organiseert met Health Holland. Schrijf je nu in.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Ge­re­la­teer­de artikelen