Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’

Hugo Kennis
Maaike Zweers
Maaike Zweers
11 april 2024
4 min

Iedereen is tegenwoordig bezig met gezondheid en duurzaamheid. Is het nu echt duurzamer om een avocado uit Zuid-Amerika te eten in plaats van vlees van een Nederlandse koe? Hugo Kennis stelt op Zorg & food kritische vragen. En lust nog steeds geen chiazaad.

TV-kok Hugo Kennis snapt er niets van dat gezondheid nu ineens trend is. “Gezondheid is van alle tijden. Waarom hollen we nu ineens achter trends aan? Gezond en duurzaam eten is helemaal niet ingewikkeld. Daar heb je geen foodbloggers en dure superfoods voor nodig. Met je gezonde verstand kom je een heel eind.”

Maar wat is gezond en voor wie? Kennis zet vraagtekens bij de trends die ons om de oren vliegen. “Neem die peperdure superfoods.  Als je iedere dag ontbijt met chiazaad of gojibessen, doet dat echt niets meer voor je lijf. Vroeger kocht ik het chiazaad voor een paar cent voor mijn vogels. Tegenwoordig zit het in een gouden zakje en kostte het 60 euro per kilo. En het is nog steeds niet te vreten.”

En die gojibessen, die moeten ergens diep uit de bergen in de Himalaya komen. Hoe duurzaam is dat? En om dezelfde vitamines binnen te krijgen als één struik broccoli moet je 750 gram van die bessen per dag eten. Geloof me, dat is voor niemand leuk. En zeker niet duurzaam.”

Vegan

Een trend waar Kennis zich over blijft verbazen, is vegan. “Dat is een lifestyle geworden met bloggers, restaurants en een enorm aanbod in de supermarkt. Maar voor wie is dat nou gezond? Kijk je daarbij naar jezelf, je omgeving of wereldwijd?”

“Foodbloggers maken chocoladetaart van avocado omdat ze geen zuivel willen gebruiken. Ze zeggen dan vol trots dat die taart net echt is. Zeur niet zo, maak gewoon een echte. Maar dan wel een met streekproducten.”

Streekproducten

Want daar ligt voor Kennis de weg naar gezond en duurzaam eten. “Minder vlees eten is natuurlijk heel positief. En als je geen vlees eet omdat je het zielig voor de dieren vindt, dan snap ik dat. Maar kijk je naar duurzaamheid en impact voor het milieu, dan is het een heel ander verhaal.”

Miljoenen kilo’s avocado’s

“We kiezen hier in Nederland massaal voor soja, kokos en avocado’s. En eten nu bijvoorbeeld miljoenen kilo’s avocado’s per jaar. Die groeien nu eenmaal niet in de Beemster, die komen van ver. In Zuid-Amerika worden oerwouden gekapt om plaats te maken voor de avocadoteelt. Omdat je hier geen dier wilt eten, vernietig je dus het leefgebied van dieren op een andere plek op de planeet.”

De landen waar we die spullen vandaan halen, hebben het geld hard nodig. Die hebben het niet over milieu of duurzaamheid. “Als er geld te verdienen is, leveren ze. Om ons kleine stukje van de wereld groen te houden, vernietigen we dus de natuur aan de andere kant van de wereld. En dan heb ik het nog niet eens over de uitstoot. Al die miljoenen kilo’s moeten ook nog naar ons toe komen.”

Nederlandse koe

“Kijk kritisch naar waar je eten vandaan komt. Kies vlees van dieren die hier in Nederland een goed leven hebben gehad. Vlees van koeien die in Argentinië worden geslacht hierheen vervoeren, dat is de oplossing niet. En kippen die hier geslacht worden, waarna de poten naar Frankrijk gaan, daar snap ik ook niets van. Zeker niet als wij dan weer kip uit Frankrijk importeren.”

“En neem nou vis. De vissen die hier in de Noordzee gevangen worden, gaan de wereld over omdat wij die hier niet zouden eten. Nee, wij halen liever tilapia-filets uit verre landen. Daar klopt echt helemaal niets meer van.”

Seizoensproducten

Wat voor vlees en zuivel geldt, geldt ook voor groenten en fruit. “Eet groenten en fruit van het seizoen. En kies lokale producten, net als vroeger. Toen aten we gewoon wat er te koop was. Supermarkten verkopen het hele jaar aardbeien en druiven omdat ze zeggen dat de consument daarom vraagt. Als die er staan, koopt de consument ze ook.”

Lokale producten zijn ook voor zorginstellingen een goed idee. Die kunnen zo de kosten voor voeding laag houden en verspilling voorkomen. Kennis raadt grote zorginstellingen aan om rechtstreeks contact op te nemen met leveranciers. “Die hebben vaak producten die ze niet kunnen verkopen omdat die niet precies aan de normen voldoen. Ook met kromme wortels kun je prima koken. En van de appels van lokale bomen maak je gewoon verse appelmoes, ook als ze misschien wat bruine plekjes hebben.”

Foodbloggers

“We zijn met z’n allen behoorlijk in de war. Het wordt echt tijd dat we stoppen met het eten de hele wereld over slepen. Kies gewoon wat er in de buurt is. Er zijn in ieder seizoen heerlijke gerechten te bereiden met de groenten die op dat moment beschikbaar zijn. Laat die foodbloggers zich daar maar eens op storten. Pas dan ga ik ze volgen!”

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen