Iedereen heeft het over de mogelijkheden van AI binnen HR. AI kan het werven van talent makkelijker maken, voorspellen welke vaardigheden nodig zijn en zelfs loopbaanpaden voor medewerkers uitstippelen. Toch zijn veel HR-professionals nog niet verder gekomen dan hun vertrouwde Excel-bestanden. Waarom is de stap naar AI-matching zo lastig?
Hieronder lees je negen herkenbare redenen waarom HR nog terughoudend is met AI. En vooral hoe deze drempels te overwinnen zijn om de voordelen van AI optimaal te benutten. En zo het personeelstekort in de zorg aan te pakken.
1. HR zit niet aan de strategische tafel
Veel HR-afdelingen hebben nog onvoldoende strategische invloed binnen hun organisatie. Hierdoor missen ze vaak de ruimte en het budget om te investeren in innovatieve oplossingen zoals AI. Juist AI kan HR strategisch sterker maken door inzicht te geven in skills-gaps, toekomstige loopbaanpaden helder te maken, en ervoor te zorgen dat talent altijd op de juiste plek zit. Door proactief de waarde van AI aan te tonen, kan HR zichzelf strategisch onmisbaar maken.
2. De paradox van planning
Te veel strategie maakt inflexibel. Gedetailleerde personeelsplannen geven houvast, maar maken organisaties vaak ook minder flexibel. Hierdoor wordt er onvoldoende ingespeeld op nieuwe kansen, zoals AI-matching. Durf ruimte te laten voor spontane innovaties die beter aansluiten bij actuele ontwikkelingen en onverwachte kansen in loopbaanplanning en skills-management.
3. HR is een vak van mensen. niet van techniek
De meeste HR-professionals werken graag met mensen, niet met technologie. Toch kan AI juist veel repetitieve taken uit handen nemen, zodat HR meer tijd heeft voor persoonlijk contact. Bovendien kan AI verborgen talenten zichtbaar maken en nieuwe kansen creëren voor medewerkers, waardoor het werk van HR juist menselijker en leuker wordt.
4. HR-professionals zitten op een eiland
Veel HR-professionals blijven lang binnen dezelfde organisatie of sector werken. Hierdoor krijgen ze minder mee van innovaties en nieuwe technologieën van buiten hun vakgebied. Door vaker over de eigen grenzen heen te kijken en open te staan voor externe innovaties zoals AI, ontstaat er een rijker perspectief op loopbaanontwikkeling en talentmanagement. Lees hierover ook mijn artikel over het HR-eiland op CHRO.nl.
5. Onduidelijke verantwoordelijkheden
AI-matching vraagt om samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals talentontwikkeling, recruitment en management. Vaak ontbreekt het echter aan duidelijke verantwoordelijkheid, waardoor initiatieven verzanden. HR kan hierin het voortouw nemen door duidelijk de voordelen van AI uit te leggen en gezamenlijke verantwoordelijkheid te stimuleren.
6. Angst voor AI
De angst dat AI banen vervangt, leeft sterk binnen HR-professionals. In de praktijk ondersteunt AI juist door routinematig werk over te nemen en HR-professionals in staat te stellen meer strategische en menselijke taken uit te voeren. AI zorgt ervoor dat mensen vaker en beter op hun plek zitten en helpt om duidelijkere loopbaanpaden te creëren.
7. Gebrek aan data over capaciteit en skills
Vaak ontbreekt het HR-professionals aan goede gegevens over de vaardigheden en capaciteiten van medewerkers. Zonder deze data lijkt AI zinloos. Toch kan AI juist helpen om deze gegevens snel inzichtelijk te maken en skills-gaps te berekenen, waardoor HR beter kan sturen op talentontwikkeling en interne mobiliteit.
8. Talentprofielen ontbreken
HR-professionals denken vaak dat het opstellen van talentprofielen enorm veel werk kost. In werkelijkheid kan AI dit grotendeels automatisch doen vanuit cv’s en online profielen, waardoor het overzichtelijk en eenvoudig blijft. Talentprofielen zijn cruciaal voor het uitstippelen van heldere loopbaanpaden en het verbeteren van interne mobiliteit.
9. Weinig succesvolle praktijkvoorbeelden binnen HR
HR kijkt graag naar bewezen succesverhalen voordat het ergens in investeert. Door het gebrek aan concrete voorbeelden blijft HR afwachtend. Durf daarom zelf het eerste succesverhaal te worden. Neem het initiatief met een kleine pilot en laat zien hoe AI kan bijdragen aan loopbaanontwikkeling en strategische personeelsplanning.
AI geeft ruimte
Door alle dagelijkse taken en administratieve lasten voelt AI als extra werk. Toch kan AI juist tijd besparen door repetitieve taken te automatiseren en snel inzicht te geven in talentprofielen en skills-gaps. Zo ontstaat er uiteindelijk meer ruimte om strategisch aan de slag te gaan met talentontwikkeling en loopbaanplanning.
HR en AI zijn belangrijke thema’s tijdens Zorg & hr van 8 t/m 10 april bij Jaarbeurs in Utrecht. Registreer je hier gratis en kom naar het event, dat gelijktijdig met Zorg & ict plaatsvindt.