Hoe kom je tot een virtuele diabeteskliniek?

Maaike Zweers
Maaike Zweers
21 maart 2023
2 min

Passende hybride zorg; thuis als het kan, zelf als het kan en digitaal als het kan. Met name voor de begeleiding van chronisch zieken zou dat een uitkomst kunnen zijn.  Maar hoe richt je die digitale zorg in, bijvoorbeeld in een virtuele diabeteskliniek?Welke wetenschappelijke onderzoeken zijn er gedaan en wat kunnen we daarvan leren voor de praktijk?

Dit was de onderzoeksvraag van Helena Chon, manager wetenschap en innovatie a.i. Ziekenhuisgroep Twente en klinisch chemicus, in haar thesis voor de opleiding Master Health Informatics van het AmsterdamUMC.

Ten tijde van haar afstuderen deed zij een interim-opdracht als manager wetenschap en innovatie bij Ziekenhuisgroep Twente. Het ziekenhuis was zich aan het oriënteren op een virtuele diabeteskliniek. De bevindingen van haar onderzoek kunnen helpen om beter zicht te krijgen op barrières en faciliterende factoren.

Succesvolle implementatie

Chon maakte in haar onderzoek gebruik van het zogenoemde NASSS-framework dat implementaties op verschillende domeinen bekijkt die elkaar ook onderling beïnvloeden. “Ik heb een literatuuronderzoek gedaan met precies die vraagstelling. Ik heb negen recente publicaties gevonden met in totaal 154 determinanten die te maken hebben met succesvolle implementatie. “

Haar onderzoek heeft geleid tot interessante conclusies.  De waardepropositie kwam volgens haar naar voren als een van de belangrijkste determinanten van duurzame implementatie. Dat houdt in dat die toegevoegde waarde omarmd wordt. Pas dan kunnen disruptieve procesveranderingen plaatsvinden.

“De patiënt en zorgverlener willen weten waar ze aan toe zijn bij de implementatie van iets nieuws. Als dat niet duidelijk is, loop je het risico dat de stekker uit een implementatie gaat terwijl die prima werkt en je er net aan gewend bent. En dat is natuurlijk heel jammer. Nog los van de kapitaalvernietiging.”

“De nieuwe manier van werken moet uiteindelijk goedkoper zijn en zichzelf zo  terugverdienen. Dat kan zijn op het niveau van de organisatie, maar ook in de keten. De wijze van financiering sluit hier nog niet goed aan, omdat bijvoorbeeld de kosten en baten niet op dezelfde plek vallen. en kan remmend werken op het doen van het juiste.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat er meer onderzoek nodig is naar de implementatie van digitale zorg voor patiënten met DM2, met name effectieve leefstijlinterventies, dat deze lessen in praktijk worden gebracht en dat er standaardisatie moet plaatsvinden van gezondheidsdata die door patiënten wordt gegenereerd.”

Haar onderzoek en de toepassing van dit model hebben grote waarde voor andere zorgorganisaties. Chon: “Alle zorgorganisaties kunnen gebruik maken van het NASSS-framework door de generieke opzet. Ook kan het helpen om beter van elkaars ervaringen te leren door het vocabulaire dat het NASSS-framework biedt.

 

Dit afstuderen heeft Helena uitgevoerd als afsluiting van haar opleiding Health Informatics. Meer informatie hierover:  Wil je meer weten? Luister naar de podcast op het Health Informatics kanaal https://lnkd.in/eWmR-ypN 

 

 

Helena: afstuderen

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen