HKU richt blik op toekomst van zorg en welzijn

HKU
Maaike Zweers
Maaike Zweers
03 april 2024
2 min

Tijdens Dutch Health Week organiseert HKU in samenwerking met Health Hub Utrecht de tentoonstelling Het Geprogrammeerde Bestaan in het Stadskantoor. Op 9 april geven de drie deelnemende kunstenaars een toelichting op hun werk.

Kunstenaars Bertrand Burgers, Madelief Kok en Milo Poelman helpen bezoekers aan de tentoonstelling zich een beeld te vormen van de toekomst. Een nieuwe wereld waarin radicaal andere perspectieven in de relatie tussen mens, natuur en technologie zichtbaar worden.

Gjilke Keuning, kwartiermaker bij de HKU, is blij dat de tentoonstelling het artistieke perspectief aan de discussie over technologie toevoegt. “Op Zorg & ict zijn volop innovaties te zien. Juist vanuit de artistieke kant kun je het ervaringsgericht onderzoek aanjagen. En kun je de brede discussie over de rol van technologie voeren. Het gaat dan niet om specifieke oplossingen voor specifieke problemen. Wel om de steeds grotere rol die technologie gaat spelen en hoe we ons daartoe verhouden.

Gesprek met implantaat

Op de tentoonstelling tonen drie alumni van de HKU hun werk. Intimate Implant van Bertrand Burgers richt zich op de emotionele relatie tussen mens en technologie. Vanuit het perspectief van drie implantaten verkent dit project scenario’s waarin mens en technologie nauw naast elkaar bestaan. Hoe is het voor technologie om te dienen en zo ondergeschikt te zijn aan de mens, hoe leven we harmonieus met de technologie samen?

Planeet in machines

Madelief Kok gaat met Environmental Amnesia in op de afstand die dreigt te ontstaan tussen de digitale wereld en de rijkdom van de ‘echte’ leefwereld. Het wordt volgens haar van cruciaal belang om te onderzoeken hoe we de kloof tussen de planeet onder onze voeten en de planeet in onze machines kunnen overbruggen. Haar installatie nodigt bezoekers uit om na te denken over de complexe relatie tussen technologie en de natuur.

Communicatie met AI

De derde kunstenaar is Milo Poelman. Zijn project Synthesize Me onderzoekt de relatie tussen de mens en de technologie. Een leidende rol binnen het project is de communicatie van de kunstenaar met AI. Poelman stelt dat Synthesize Me is voortgekomen uit een co-creatie tussen hem en de technologie  Het belangrijkste oeuvre is ontstaan uit de vraag die hij aan AI stelde: “Wat mis je in het leven?” gevolgd door het antwoord: “Het vermogen om fysieke sensaties te ervaren.”

De tentoonstelling is te bezoeken van 8 tot en met 12 april in het Stadskantoor. Op 9 april van 12.15 tot 13.15 uur is er een gesprek met de kunstenaars. We verzamelen om 12.00 uur voor de hoofdingang van Restaurant Speys en wandelen richting Stadskantoor.

Meld je hier aan 

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen