Heleen Lameijer vecht tegen desinformatie

Heleen Lameijer
Maaike Zweers
Maaike Zweers
18 juli 2024
4 min

SEH-arts Heleen Lameijer  is volop aanwezig op social media. Ze leert mensen reanimeren en deelt medische kennis in de strijd tegen desinformatie. Meer artsen zouden die rol moeten pakken. “Maar alleen als het bij je past, je moet het wel leuk vinden.”

 “Om prominent aanwezig te zijn op social media, moet je wel een bepaald type zijn. Het past gewoon bij mij. Ik vind het leuk om dingen te laten zien en uit te leggen. En ik vind het ook leuk om op camera te zijn. Het is echt een hobby geworden.”

Lameijer startte ooit met haar Instagramaccount om medische kennis beschikbaar te maken voor iedereen. “In het ziekenhuis bereik je alleen je patiënten en misschien nog wat familieleden. Via social media kan ik veel meer mensen bereiken. En zo de juiste informatie verspreiden.”

Online cursus reanimatie

Een paar jaar geleden startte ze met een online cursus over reanimatie. “Het verhaal erachter heb ik al vaker verteld, maar het blijft relevant. Bij mij op de SEH werd een jonge man binnengebracht met een hartstilstand. Hij was neergevallen in de kroeg. Niemand kon er reanimeren,  dus voordat de ambulance er was, was hij niet gereanimeerd. En dat terwijl die eerste periode cruciaal is voor het overleven. Als je direct start met reanimatie vergroot je de kans op overleven tot wel vijf keer.”

“Dit verhaal liet me niet los. Toen ik thuis zat te scrollen, zag ik dat er iemand een cursus aanbod over fotografie die ik kon volgen via Instagram. En toen dacht ik, hé, wacht eens even. We nemen dus geen tijd om naar een fysieke cursus te gaan. Maar we zitten wel allemaal op onze telefoons de hele dag. En wat als je die tijd nou eens kunt gebruiken om iets nuttigs te leren, zoals reanimeren?”

Of een online cursus net zo goed werkt als een ‘echte’ weet ze niet. “Dat is nooit wetenschappelijk vergeleken, want ik ben de eerste die het op deze manier heeft gedaan. Volgens mij werkt de online cursus omdat die de angst om te starten met reanimeren verkleint en daardoor de drempel om eraan te beginnen verlaagt. En je kunt beter iets doen dan niets doen.”

Inmiddels hebben al heel veel mensen de cursus gevolgd. En heeft ze ook al gehoord dat er mensen zijn die in het echt hebben kunnen reanimeren na de cursus, zelfs met succes! “Dat vind ik geweldig.”

Hypes en onjuist informatie

Op social media wil Lameijer daarnaast tegenwicht bieden aan hypes en onjuiste informatie. “Vaak gaan er dingen rond die maar gedeeltelijk kloppen. Juist dat maakt ze geloofwaardig. Het probleem is dat veel influencers er de verkeerde conclusies aan verbinden. Je kunt bijvoorbeeld prima je cyclus monitoren zodat je weet wanneer je een eisprong hebt. Dat klopt. Maar dat betekent niet dat dat een hele goede preventie maatregel is die beter is dan andere vormen van anticonceptie. En die conclusie wordt wel vaak getrokken, met alle gevolgen van dien.”

In de coronaperiode schreef ze regelmatig over vaccineren. “En dan niet ‘je moet jezelf laten vaccineren’. Ik heb de kennis gedeeld die er op dat moment was. En kreeg volop reacties. Van mensen die op basis van wat ik geschreven had een weloverogen beslissing hadden kunnen nemen over wel of niet vaccineren.”

Natuurlijk waren niet alle reacties positief. “Ik heb ook echt wel bedreigingen gehad. Ik vond het belangrijk om die niet te negeren, maar alsnog met die mensen in gesprek te gaan. In de helft van de tijd kwam je er dan achter dat het vooral mensen waren met angsten en bepaalde vragen die niet waren beantwoord. Maar er is natuurlijk wel een grens. Sommige mensen heb ik gewoon geblokkeerd.”

Tijd goed verdelen

Lameijer werkt drie diensten per week als SEH-arts en besteedt daarnaast veel tijd aan haar onderneming Make Science Work. Daar bundelt ze haar cursussen, blogs, nascholingen voor professionals en haar podcasts. “Dat klinkt als veel, maar dat valt best mee. Ik doe alleen de dingen die ik leuk vind. En dat doe ik als ik er zin in heb en tijd voor heb. Zeker nu ik sinds een jaar een dochtertje heb, probeer ik mijn tijd goed te verdelen en vooral dingen te doen die energie geven.”

Autonoom en gezond leven

Wat geeft haar die energie, binnen en buiten het werk? “Mensen die informatie geven die ze nodig hebben om autonoom en gezond te blijven. En dat vast te houden tot op hoge leeftijd.  Zodat ze minder ziek worden en minder naar het ziekenhuis hoeven. Ik wil daarbij niets dwingend opleggen, maar steeds de juiste informatie geven zodat mensen zelf keuzes kunnen maken.”

Leefstijlgesprek op SEH

Natuurlijk is de SEH niet de meest voor de hand liggende plek voor een leefstijlgesprek. Maar Lameijer voert het waar mogelijk. “Als iemand met een hartinfarct wordt binnengebracht, moet je gewoon handelen. Maar stel dat er tijd is en dat iemand last blijkt te hebben van maagzuur. Dan kan ik een pil geven, maar ook het gesprek voeren over gezond eten.”

Inmiddels heeft Lameijer zo’n 45.000 volgens op Instagram. Af en toe wordt ze herkend op de SEH. “Ik dacht van tevoren dat dat heel vervelend zou zijn, maar ik vind het juist leuk. Mensen hebben het idee dat ze mij al kennen. Ze weten het nodige van mijn privésituatie en dat maakt dat we direct op een wat dieper niveau gesprek in gesprek gaan. Dat maakt het arts-patiëntencontact gelijk goed.”

Gerelateerde artikelen