Healthy Food Park: volop inspiratie voor duurzame en gezonde voeding

Healthy Food Park
Eveline van Herwaarden
19 mei 2022
4 min

In 2030 moet 100 procent van de zorginstellingen in Nederland een gezond aanbod aan voeding hebben voor patiënt, bezoeker en medewerker. Hoe krijg je dit voor elkaar en ga je duurzaam met voeding om? Tijdens de Dutch Health Week is op het Healthy Food Park volop inspiratie te vinden.

Steeds meer zorgorganisaties willen voedselverspilling tegengaan en voeding aanbieden die gezond is voor mens en milieu. Minder vlees, meer groenten en fruit in plaats van vette kroketten. Daarnaast kleinere porties aanbieden.

Zo simpel lijkt het misschien, maar er komt heel wat meer bij kijken. Hoe verleid je mensen om gezonder te eten, welke aanpassingen in de voedingsketen zijn nodig en wat is nu precies gezonde voeding? Daarom kiezen veel zorgorganisaties voor samenwerking met experts. Ontmoet ze op het Healthy Food Park.

Goede Zorg Proef Je

Alliantie Voeding in de Zorg is het kennis- en expertisecentrum voor voeding in de zorg. Het is een samenwerking tussen Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei en ziekenhuis Rijnstate die al vijftien jaar bestaat. De Alliantie is op het Healthy Food Park aanwezig met het project Goede Zorg Proef Je.

Projectcoördinator Leonie Horne vertelt enthousiast wat bezoekers tijdens de Dutch Health Week mogen verwachten. “Ze krijgen een live consultancy sessie aangeboden. Dat is een mooie kans om te ontdekken waar hun organisatie staat als het gaat om gezonde voeding en welke stappen nog genomen kunnen worden. Dat doen we op basis van de kennis en tools die we in de afgelopen jaren ontwikkeld hebben. Je gaat naar huis met een soort ‘blueprint’ voor jouw organisatie die binnen de kaders van het Nationaal Preventieakkoord valt.”

Nationaal Preventieakkoord

Goede Zorg Proef Je is voortgekomen uit het Nationaal Preventieakkoord dat in 2018 door zeventig partijen werd ondertekend. Afgesproken werd dat alle zorginstellingen in 2030 een gezond voedingsaanbod hebben voor patiënt, bezoeker en medewerker.

Horne: “Na een inventarisatie zijn we met een voorhoedegroep van elf ziekenhuizen gestart. Inmiddels doen 45 ziekenhuizen mee aan het project en kunnen we eind juni al vieren dat de eerste groep de doelstellingen behaald heeft. Door de coronapandemie is er nog meer aandacht gekomen voor preventie, er is echt reuring in de sector en we zien zeker een verschuiving ontstaan.”

Verleiden, niet opleggen

Binnen Goede Zorg Proef je is al veel kennis en ervaring opgedaan die actief gedeeld wordt. Deelnemende zorgorganisaties weten inmiddels hoe belangrijk het is om medewerkers, bezoekers en patiënten te verleiden.

“Als je mensen oplegt dat ze gezonder moeten eten, schieten ze vaak in de weerstand”, aldus Horne. “Positieve communicatie en mensen vanaf het begin betrekken is essentieel. Op basis van de best practices is duidelijk dat verleiden het beste werkt. Mensen houden zelf de regie, wij maken het alleen net een stukje gemakkelijker om een gezonde keuze te maken. Bijvoorbeeld door naast het broodje kroket drie gezonde opties neer te leggen.”

Hetzelfde geldt in feite voor de zorginstellingen zelf. Zij worden binnen Goede Zorg Proef Je geïnspireerd. Er worden basisrichtlijnen en basiskennis meegegeven, maar er wordt niets opgelegd. Volgens Horne is er geen one size fits all binnen de transitie naar gezonde en duurzame voeding. Zorgorganisaties krijgen de ruimte om het op hun eigen manier aan te pakken zonder opnieuw het wiel uit te moeten vinden.

Healthy Food Park

Healthy Food Park zal eruitzien als een hippe lunchroom, een ontmoetingsplek om te netwerken, informatie uit te wisselen en kennis op te doen over gezonde voeding en duurzaamheid. Naast Goede Zorg Proef Je zijn ook Change.inc, Eten+Welzijn en Greendish aanwezig, drie bedrijven waarmee de stichting samenwerkt.

Menu van de toekomst

Greendish focust zich vooral op bedrijfsrestaurants, in en buiten de zorg. Joris Heijnen, oprichter en CEO, weet wel wat er nodig is. “De grootste impact kun je maken met het tegengaan van voedselverspilling en eiwittransitie. Minder vlees op het menu dus.”

Greendish helpt organisaties met een leidraad van tien stappen om naar ‘het menu van de toekomst’ toe te werken zodat we iedereen kunnen voeden, zonder de aarde uit te putten. Heijnen: “Op het Healthy Food Park laten we aan de hand van casestudies zien welke impact mogelijk is. Het aantrekkelijke is dat je niet alleen CO2, maar ook geld kunt besparen.”

Grote rol zorgsector

Rudi Crabbé, directeur van Eten+Welzijn, werkt regelmatig samen met Greendish en Alliantie Voeding in de Zorg. Volgens hem ligt er een grote rol voor de zorg. De sector koopt bijvoorbeeld voor één miljard aan voedselproducten in. Zijn organisatie helpt zorgaanbieders de omslag te maken naar een duurzaam voedselbeleid en meer focus te leggen op gezondheid en welzijn, in plaats van op ziekte.

“In het kader van de Green Deal Duurzame Zorg hebben we samen met NEVI, MVO NL en actieve zorg- en kennisorganisaties een meetinstrument ontwikkeld om te beoordelen waar je nu staat met de verduurzaming van je voedingsbeleid”, vertelt Crabbé.

“Op het Healthy Food Park kun je bij ons zo’n scan laten doen. Je krijgt dan ook nog een leuk certificaat mee naar huis. Dit alles past in de campagne Samen maken we de zorg ToekomstProef!”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen