Grote tech-bedrijven lonken naar start-ups in digitale zorg

Digitale zorg-startups
Philip van de Poel
Philip van de Poel
02 februari 2023
4 min

Traditionele tech-partijen zoeken steeds vaker start-ups in digitale zorg op om samen te werken of met het oog op overname. Gezien de enorme groei van het aantal nieuwkomers zal die trend doorzetten. ‘Medical futurist’ Bertalan Meskó, Frédéric Vacher, hoofd innovatie bij Dassault Systèmes en de Board of Innovation zetten hun favorieten op een rijtje.   

Hoe met AI medicijntrials sneller, effectiever en goedkoper te maken? Farmaceut Sanofi heeft voor het antwoord op deze vraag 1,2 miljard dollar over. In 2022 stak Sanofi dit bedrag in de onderzoekssamenwerking met Atomwise. De digitale moleculen-bibliotheek van het bedrijf uit San Francisco bevat inmiddels 3 biljoen synthetiseerbare componenten.

Gemiste diagnoses

Het platform voor digitale beeldvorming Arterys werd vorig jaar overgenomen door AI-grootmacht Tempus Labs. Dat is zelf goed voor meer dan 1 miljard dollar aan venture capital. De nieuwe aanwinst Arterys zorgt niet alleen voor sneller radiologisch onderzoek, maar reduceert het aantal gemiste diagnoses met 70 procent.
Ook medische techniekreus GE Healthcare zoekt naar samenwerking op het snijvlak van deep learning en imaging, getuige het partnerschap met Enlitic. Volgens studies kunnen artsen dankzij Enlitic radiologie-beelden 21 procent sneller ‘lezen’.

Medical futurist

Arts en medical futurist Bertalan Mesko heeft start-ups in digitale zorg Atomwise, Arteris en Enlitic opgenomen in zijn lijstje van spelers-om-in-de-gaten-te-houden. Verder treft de lezer hier bedrijven als AugMedix, Cloud MedxHealth, Babylon Health, Corti en Caption Health op aan. Bertalans tiplijst telt één Nederlandse partij: SkinVision.

Voorbijgestoken

Datzelfde bedrijf keert ook terug in de Top 20 van meest veelbelovende medische start- en scale-ups in Nederland van de Board of Innovation. Gemeten naar het aantal start-ups en de financieringsmogelijkheden doet Nederland het bovengemiddeld, legt auteur Karel Steur uit. Per miljoen inwoners telt Nederland bijna elf start-ups, tegen ruim drie en zes in respectievelijk Duitsland en Frankrijk.

Met meer dan 1 miljard euro aan durfkapitaal scoort health-tech financieel gezien goed. Alleen in de fintech en energie ging meer venture capital om. Toch wordt Nederland vanwege de overdadige regelgeving en het gebrek aan structurele financiering voorbijgestoken door landen als Groot-Brittannië, Zweden en Israël.

Zorginnovatieprijs

Voor de Board of Innovation alle reden om innovatieve bedrijven als Thirona, Ksyos en Pacmed in het zonnetje te zetten. Innovatieve bedrijven in het zonnetje zetten doet ook impactplatform Zorginnovatie.nl. Die organisatie begeleidt de komende maanden een nieuwe editie van de Zorginnovatieprijs. Als onderdeel van de Slimme Zorgestafette zij er van 6 februari tot en met 3 maart regionale voorrondes. De uitreiking is op 30 maart tijdens het Health Valley Event.

CES

Bedrijven die denken de sprong naar het grote publiek te kunnen maken, verzamelen zich ieder jaar in januari op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas. Frédéric Vacher, innovatiepaus van Dassault Systèmes, ging tijdens de laatste editie op zoek naar maatschappelijk relevante innovaties. Een hele klus, want -zoals Vacher opmerkt- “van oudsher proberen de deelnemers elkaar de loef af te steken met nog dunnere tv-schermen, nog hogere resolutie en nog slimmere smart phones. Daar draaide het ook dit jaar om.”

Toch vond Vacher enkele producten met potentiële impact op de zorg. Hieronder Withings Health Solutions met een urinescan voor dagelijks persoonlijk gebruik, de volcontinu bloeddrukmeter van Dynocardia en de thuisdefibrillator van Lifeaz AED.

Consument-gericht

Vicepresident Patty Hayward van cloud-adviseur Talkdesk voorspelt dat de zorg steeds meer concurrentie zal gaan zien uit de hoek van ‘consumentgerichte merken’.  Met name big retail en verzekeraars zullen in zorg-gerelateerde systemen gaan investeren. Big data en AI moeten daarbij zorgen voor een optimale klantervaring.

Booming business

Ook zonder inbreng van andere sectoren is AI in de zorg booming business. Onderzoeksbureau Frost & Sullivan voorspelt dat de AI-systemen in de zorg goed straks goed zijn voor een wereldwijde omzet van bijna 7 miljard dollar. In 2015 was dit nog 800 miljoen dollar.

Ontslagrondes

Toch is het niet alles goud dat blinkt in de health tech. Bedrijven als Amazon, Google, SAP en IBM hebben allemaal grote ontslagrondes aangekondigd. Microsoft heeft het zelfs bestaan om complete teams voor VR, MR en de Hololens te ontslaan, samen goed voor 5 procent van de werknemersbestand. Ook Nederlandse nationale medtech-trots Philips doet mee. “Massaontslag bij Philips; 6.000 banen weg wereldwijd, Research hard geraakt”, vatte AD de ontslagronde samen.

Onderzoek en ontwikkeling 

Zulke maatregelen klinken als dood in de pot. In een recent onderzoek naar succes- en faalfactoren concludeert adviesbureau Roland Berger juist dat medtech-bedrijven die relatief veel tijd en geld in onderzoek en ontwikkeling steken consequent beter presteren. Dat leidt er toe dat ‘winnaars’ een dubbel zo hoge marktkapitalisatie weten te realiseren en bijna anderhalf keer zo vaak deals weten te verzilveren.

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen