Geluk in Beweging biedt revalidant nieuwe kans

Geluk in beweging
Sebas Eikholt
02 juni 2022
3 min

Voormalig profwielrenner Rob Harmeling won ooit een etappe in de Tour de France. Nu wil hij een inspiratie zijn voor revalidanten die dromen hebben, talenten willen ontdekken en die willen omzetten naar concrete doelen. Dat doet hij met het Geluk in Beweging festival tijdens Support.

Rob Harmeling werd benaderd door de Sint Maartenskliniek. Hij kreeg een rondleiding in de revalidatiekliniek en was direct onder de indruk van de topsportmentaliteit die revalidanten nodig hebben om te herstellen.

Zwart gat

De artsen vertelden dat er problemen ontstaan als revalidanten het behandeltraject in het ziekenhuis afronden en naar huis gaan. Het leven met een beperking blijkt geen gemakkelijke opgave. Velen vallen in een zwart gat en komen daar moeilijk uit.

Dat was het begin van de Maartens Foundation. Harmeling verzamelde een team van professionals en vrijwilligers om zich heen. Samen wisten ze het landelijke programma Geluk in Beweging op te bouwen. Nu helpen ze ex-revalidanten om nieuwe doelen te stellen en ze bouwen aan een netwerk van samenwerkende revalidatieklinieken.

Onzichtbare drempels

Volgens Harmeling is het voor mensen niet gemakkelijk om het leven weer op te pakken als ze bijvoorbeeld in een rolstoel belanden. “Veel revalidanten komen op een zijspoor, omdat de maatschappij anders naar ze kijkt. Ze worden niet meer voor vol aangezien.”

“Ook merken we dat de drempelvrees groot is. Je moet best wat lef hebben om te weten wat je wel en niet kunt als revalidant. En hoe krijg je het allemaal geregeld? Soms eten of drinken ze een dag van tevoren niet als ze ergens heen moeten en niet weten of er een invalidetoilet aanwezig is. Dat is hartverscheurend. Er zijn veel onzichtbare drempels die wij niet kennen, maar die invloed hebben op het fysieke en mentale welzijn van de revalidant.”

Fietschallenge en kunstexpositie

Via het programma Geluk in Beweging biedt de Maartens Foundation ideeën, methodes en middelen waarmee revalidanten concrete doelen stellen, talenten ontwikkelen en weer actief in het leven komen te staan.

De afgelopen tijd werden verschillende activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld een fietschallenge. Harmeling fietste 1.200 kilometer in 72 uur en wist samen met de andere deelnemers een geldbedrag op te halen voor de stichting. Het bedrag werd onder andere gebruikt voor de kunstexpositie Unbounded Futures in Apeldoorn. Daar hing bijvoorbeeld werk van voormalige topsporters die nu in een rolstoel zitten en een nieuwe carrière beginnen als kunstenaar.

Geluk in Beweging event

Harmeling: “Als een revalidant van de ene op de andere dag moet leven met een beperking,  staat het leven op z’n kop. Ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Dat is een spannend proces voor zowel de revalidant als voor de directe omgeving. Die nodigen we allemaal uit om deel te nemen aan ons Geluk in Beweging event in Utrecht. Het is belangrijk om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen.”

Ervaringsdeskundigen

Tijdens het Geluk in Beweging event staan drie verschillende activiteiten centraal. Zo is er een rondje over de beurs. Ervaringsdeskundigen helpen de revalidanten bij het zoeken naar inspiratie en mogelijkheden. Het gaat om coaches die zelf moeten leven met een beperking, maar die al wel de stap hebben gezet. De bezoekers worden aan de hand genomen en krijgen een routekaart, inclusief boek, om hun situatie in kaart te brengen en zelf aan de slag te gaan.

Er is ook een voedingsdeskundige aanwezig. Die geeft een workshop over de rol van voeding en energie in het welzijnsproces van de revalidant.

Gamen met een beperking

Daarnaast wordt, in samenwerking met Microsoft Xbox én verschillende zorgprofessionals, een demonstratie gegeven over het gamen met een lichamelijke beperking.

Harmeling: “De coronapandemie heeft ons geleerd om op een andere manier mensen te binden als een fysieke ontmoeting niet mogelijk is. Ik heb in de revalidatieklinieken gezien wat gaming met revalidanten doet. Als je een game speelt, weet je niet of iemand aan de andere kant in een rolstoel zit of een arm of been mist. Ze voelen zich dan niet meer achtergesteld en beperkt.”

“Naast het sociale contact zijn ook hand- en hersenfuncties te trainen via gaming. Het gebeurt op een speelse manier en er worden grote resultaten mee geboekt.”

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen