‘Geld is niet het spannendste’

Leonie delsing Nils van Herpen
Jasper Enklaar
03 september 2024
4 min

Met een fonds van 60 miljoen euro wil zorgverzekeraar VGZ investeren in bedrijven die op innovatieve wijze de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. “Onze toegevoegde waarde zit niet per se in ons kapitaal, maar vooral in ons netwerk”, aldus portfoliomanagers Leoni Delsink en Nils van Herpen. Zij vertellen hun verhaal tijdens de masterclass Health Impact Investeren.

“We willen de transformatie van het zorglandschap aanjagen en daar past dit goed bij”, vertelt Leoni Delsink over het nog prille Voorop in Zorg investeringsfonds van zorgverzekeraar VGZ. Sinds dit voorjaar heeft VGZ 60 miljoen vrijgemaakt om te investeren in innovatieve bedrijven. “We zien veel mogelijkheden, vooral om in de vroege fase te financieren en bedrijven te helpen sneller te ontwikkelen.”

VGZ denkt door zijn rol in het zorgsysteem, het netwerk en ervaring bedrijven in een vroege fase te kunnen ondersteunen, zodat innovatieve oplossingen sneller beschikbaar komen.

Vroege fase

Van de 60 miljoen die het fonds beheert is al 10 procent, 6 miljoen, geïnvesteerd in NLC Health Ventures, vertelt Nils van Herpen. Naast dit soort participaties in een investeringsfonds heeft VGZ de ambitie om ook zelf direct in bedrijven te investeren.

Delsink: “Per jaar zullen wij zo’n drie tot vier investeringen doen. Daarbij willen we ook direct in bedrijven actief worden.” De omvang van de investeringen hangt af van de fase waarin de bedrijven verkeren. Het fonds streeft naar een mix van (pre)seed, early-stage en growth bedrijven in haar portfolio. In de vroegste fase wil VGZ 250.000 tot anderhalf miljoen investeren. Zijn bedrijven verder in hun ontwikkeling op weg naar volwassenheid, dan kan dat oplopen tot 5 miljoen.

VGZ wil in een vroege fase financieren, maar wel op het moment dat innovaties de allereerste ontwikkelfase hebben doorlopen. Waar een partij als NLC direct aan de bron bij de universiteiten, zit, ziet VGZ meer een rol in de fase daarna. “Wij zouden dat stokje kunnen overnemen voor bedrijven uit hun portfolio. En als we nog verder zijn, kunnen er weer andere investeerders aansluiten. Eigenlijk een keten waar we een schakel in zijn.”

Naar de markt brengen

Delsink en Van Herpen benadrukken het belang van financiering in een vroege fase. “Zeker in de zorg is het lastig om iets daadwerkelijk tot aan de markt te brengen”, legt Van Herpen uit. “Daar heb je een lange adem voor nodig. Weinig startups halen succesvol de eindstreep. In de beginfase zijn er weinig leningen van banken beschikbaar. Daar zit een gat. Door in een vroege fase met partijen mee te denken, kunnen we dat traject efficiënter doorlopen. Daar kunnen we een steentje aan bijdragen, ook door te partneren met soortgelijke investeerders die impact-gedreven zijn.”

Netwerk en expertise

Overigens gaat het niet alleen om financiële ondersteuning. “Als belangrijke stakeholder in het zorgveld hebben wij toegang tot informatie die voor anderen misschien moeilijker te bereiken is”, zegt Delsink. “Met de connecties van ons netwerk, de kennis en expertise van het Nederlandse zorglandschap, inzicht in data en betaaltitels, hebben wij inzichten in die andere investeerders niet hebben. Geld is niet het spannendste. Onze toegevoegde waarde zit niet per se in ons kapitaal, maar in ons netwerk.”

Schaalbare oplossing

Vanaf de start van het fonds in mei hebben Delsink en Van Herpen al vele gesprekken gevoerd met mogelijk interessante bedrijven en andere investeerders. Met de ambitie om jaarlijks met drie tot vier partijen in zee te gaan, is de selectie streng. Uitgangspunt is altijd dat een deelneming moet bijdragen aan het toegankelijker of betaalbaarder maken van de zorg.

Delsink: “Vervolgens kijken we of het soort innovatie daadwerkelijk een schaalbare oplossing is voor de Nederlandse markt, maar ook hoe het team eruitziet, wat de business case is en de projectie naar de toekomst. En als we daar vertrouwen in hebben, gaat het natuurlijk ook om het financieel rendement.”

Tien jaar

De horizon van het investeringsfonds is zo’n tien jaar. “Wij stappen in een vroege fase in, dan moet je geloven in de innovatiekracht die in een onderneming zit. We weten dat in deze markt een heel aantal de eindstreep niet zal halen. Het risico is hoog en er moet nog veel bewezen worden. Maar als dat allemaal goed gaat, kan het heel succesvol zijn, zowel financieel als maatschappelijk. Die win-win is waar we naar op zoek zijn.”

First things first is een driedelige reeks masterclasses over Health Impact Investeren van Dutch Health Hub in samenwerking met Health~Holland. De masterclasses vinden plaats op 1 oktober, 7 november en 3 december.  Ben je een innovatieve startende ondernemer, neem dan deel aan één of meer van deze masterclasses. Je kunt je nu inschrijven voor de eerste masterclass.

 

Gerelateerde artikelen