‘Geef ongebruikte materialen een tweede kans’

Apotheek van de Toekomst
Hanneke van Andel
30 oktober 2024
2 min

De Apotheek van de toekomst zamelt ongebruikte wegwerpproducten in. Samen met apotheken, ziekenhuizen en zorginstellingen zorgen we dat deze producten terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn. Dit vermindert de zorgkosten en draagt bij aan duurzaamheid in de zorg.

Het lijkt wel of kapitaalvernietiging diep verankerd is in onze westerse gewoontes. Als iets niet voldoet, gooien we het weg en kopen we direct iets nieuws. Goedkoop, vervangbaar en daardoor vrijwel direct wegwerpbaar. Maar wat zegt deze reflex over hoe we omgaan met spullen en, nog belangrijker, met de wereld?

Wegwerpcultuur

Deze wegwerpcultuur sluimert overal, van onze huishoudens tot in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, waar single-use materialen vaak worden verkozen boven duurzame alternatieven die veel vaker en verantwoord gebruikt kunnen worden. Of neem nieuwe leveringen van hulpmiddelen of materialen die niet aan verwachtingen voldoen en daarom ongebruikt bij het restafval belanden.

Ingesleten gewoontes

Wij mensen volgen ingesleten gewoontes zonder ze te bevragen, simpelweg omdat ze er altijd al zijn geweest. Maar de tijden veranderen, en onze hulpbronnen raken op. Hulpbronnen die we van onze planeet nemen zonder ze aan te vullen, alsof het ons recht is, omdat we mens zijn.

Het is de plicht van een chirurg of zorgverlener om zieken te genezen. Maar moeten we daarbij echt zoveel afval produceren? Om hier iets aan te doen, is in 2022 is de Apotheek van de Toekomst opgericht. Dit is geen traditionele apotheek, maar een maatschappelijke beweging die de enorme verspilling in de zorg aanpakt. Wat begon in een openbare apotheek in Nederland, is sinds mei dit jaar uitgegroeid tot een nationaal project.

Enorme hoeveelheid hulpmiddelen

Dat ons project nodig is, blijkt wel uit de aanmeldingen van zorgorganisaties die zich willen aansluiten en uit de enorme hoeveelheden hulpmiddelen die we binnenkrijgen. We verzamelen zo veel incontinentiemateriaal, naaldjes voor diabetes en drinkvoeding. Vaak zouden deze producten anders bij het restafval belanden. Niet omdat iemand ze wil weggooien, maar omdat er geen duidelijk alternatief is voor heruitgeven.

Oproep aan ziekenhuizen

Hebben jullie ongebruikte materialen die niet voldoen aan de verwachtingen? Gooi ze niet weg! Wij halen ongebruikte hulpmiddelen op en geven ze een tweede leven via ons hulpmiddelen heruitgifte-project. Deze materialen krijgen een nieuwe bestemming bij initiatieven zoals Heart for Humane, waar hartchirurgen gratis zorg verlenen aan patiënten in ontwikkelingslanden.

Neem contact met ons op via Apotheek van de Toekomst. Laten we verspilling omzetten in waardevolle ondersteuning en samen de zorg duurzamer maken.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen