‘Fysiotherapeut moet samenwerking zoeken’

Jelle Heisen
Gastauteur
Gastauteur
29 augustus 2024
3 min

Het fysiotherapielandschap is versnipperd. En dat terwijl het vak grote uitdagingen kent. Fysiotherapeuten verlaten het vak steeds korter nadat ze zijn afgestudeerd. De vergoedingen staan al jaren onder druk en praktijken hebben vanwege de kleine marges moeite het hoofd boven water te houden. Maar er komen kansen aan. Samenwerking is daarbij hard nodig.

Door Jelle Heisen

De komende jaren zal de zorg veranderen. Deze veranderingen zullen kansen voor de fysiotherapie genereren. Zo zal er substitutie plaatsvinden van de tweedelijnszorg naar de eerstelijnszorg.

De vrije toegankelijkheid biedt de fysiotherapeut de mogelijkheid laagdrempelig zorg te bieden op het gebied van beweegzorg. Hierin zien we dat klachten meer multifactorieel zijn. Zo kan een patiënt met een beweegklacht bij de fysiotherapeut komen. De oorzaak van de klacht kan liggen in financiële of sociaal-maatschappelijke problemen.

Om deze problemen aan te pakken, is samenwerking met andere zorgprofessionals in de eerstelijnszorg, zoals de huisarts en andere paramedici essentieel. De eerstelijnszorg is een vangnet om escalatie van deze groep patiënten naar dure zorg te voorkomen.

Van zorg naar gezondheid
We zien het domein fysiotherapie verschuiven van zorg naar gezondheid. Het beleid van de overheid om te investeren in preventie biedt de fysiotherapeut de mogelijkheid zijn horizon te verbreden en de diensten uit te breiden.

Het preventieve beleid wordt ingestoken vanuit een lokaal of regionaal plan. Het is voor de fysiotherapeut belangrijk zich regionaal te organiseren, zodat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid ontstaat over een bepaalde populatie of verzorgingsgebied. Deze samenwerking is nieuw voor fysiotherapeuten. Van oudsher zijn fysiotherapeuten meer competitief dan coöperatief met elkaar.

Cultuurverandering fysiotherapie
Er ontstaat echt een cultuurverandering. We kenden de landelijke netwerken op het gebied van specialismen al, zoals schoudernetwerken of Parkinson netwerken. Fysiotherapeuten verenigen steeds vaker in regionale paramedische- en/of fysiotherapeutische netwerken en coöperaties.

Die netwerken zijn overzichtelijk en hebben een duidelijke doelgroep in het verzorgingsgebied. Er ontstaan afspraken tussen preferente zorgverzekeraars en de regionale netwerken. En multidisciplinaire samenwerkingen waarbij de tweedelijnszorg en eerstelijnszorg meer gestroomlijnd gaan samenwerken.

Gegevens uitwisselen
Een essentiële stap die we moeten zetten, is een digitaal ecosysteem. Hierin moeten eenvoudig en veilig patiëntgegevens te delen en te communiceren zijn. Op dit moment kost regionale samenwerking de patiënt en zorgverlener tijd en geld. Informatie moet meerdere keren herhaald worden en er is geen naadloze oplossing voor het delen van medische informatie. Behandelprogramma’s sluiten niet goed op elkaar aan.

Dit is onwenselijk en kan in het geval van bepaalde aandoeningen en interventies zelfs gevaarlijk zijn. Het ecosysteem moet een integrale suite zijn, waar meerdere softwareoplossingen in samenkomen. Het moet een centrale werkomgeving zijn waarin gebruik kan worden gemaakt van de expertise in puntoplossingen.

Personeelstekort
De verwachting is dat de personeelstekorten verder toenemen en de zorgvraag hoger wordt. De lokale en regionale netwerken bieden de kans om zorg efficiënter in te richten. Zorgprofessionals kunnen zo beter samenwerken. En de patiënt vindt gemakkelijker zijn weg in het zorglandschap en sneller de juiste zorg te krijgen.

Als fysiotherapeut is het noodzakelijk om aan te sluiten bij dergelijke samenwerkingen. Om de voordelen van de samenwerkingen te ervaren. En om niet de boot te missen in de centrale inkoop afspraken die gemaakt worden tussen zorgverzekeraars, gemeenten en provincies en de netwerkverbanden.

Jelle Heisen is opgeleid fysiotherapeut en is lang werkzaam geweest in de topsport en orthopedie.  Als praktijkhouder van een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk heeft hij de kant van ondernemen ervaren. Sinds 1,5 jaar richt hij zich full time op Verne Health. Verne ontwikkelt een nieuw EPD platform waar de patiënt integraal onderdeel is van de oplossing. 

Gerelateerde artikelen