FORSEE monitort patiënt veilig en comfortabel

Forsee
Maaike Zweers
Maaike Zweers
03 oktober 2024
2 min

Genomineerden Computable Awards: beste zorgprojecten in ict

Wie ooit in het ziekenhuis lag, herkent het: verpleegkundigen en artsen aan je bed die regelmatig je ademhaling en hartslag komen checken. Dat vraagt veel van patiënten en ziekenhuismedewerkers. Het doel van het FORSEE-project is om de monitoring voor patiënten comfortabeler en effectiever te maken en voor verpleegkundigen en artsen de werkdruk te verlichten. 

FORSEE is een samenwerking van het Catharina Ziekenhuis en de TU Eindhoven. Vijf vragen aan Iris Cramer, klinisch promovenda in het project.

1. Hoe maakt deze innovatie de zorg beter?

Effectievere monitoring gaat helpen om de werkdruk in de zorg te verminderen. Dat gebeurt door op de reguliere verpleegafdeling klinische achteruitgang eerder vast te stellen. Tijdige behandeling voorkomt grotere problemen.

Bestaande bewakingsapparatuur met vele plakkers en snoeren, zoals gebruikt op de Intensive Care, is ongeschikt voor deze afdelingen. Het FORSEE-project (videomonitoring FOR early Signaling of adverse EvEnts) ontwikkelt een videomonitoringsysteem dat met een slimme camera hartslag en ademhaling detecteert.

Op deze manier is er continue controle in plaats van om de paar uur, terwijl de verpleegkundige deze metingen niet meer handmatig hoeft te doen.  Groot voordeel is dat vitale veranderingen in gezondheidstoestand bij de patiënt direct gesignaleerd en behandeld kunnen worden. Ook andere functies kunnen aan videomonitoring toegevoegd worden, zoals alarmering bij hartritmestoornissen of wanneer een patiënt uit bed dreigt te vallen.

2. Waarom moet jullie innovatie de Computable Award winnen?

Naast de invloed die videomonitoring op de zorg kan hebben, is de opzet van het FORSEE-project bijzonder. Het dagelijkse onderzoeksteam bestaat uit een ingenieur, een arts en een verpleegkundig specialist. Door deze unieke samenwerking van ontwikkelaars en eindgebruikers vanaf de start van het project, wordt een zo bruikbaar mogelijke zorgtechnologie ontwikkeld om de klinische praktijk te verbeteren. Ook zorgprofessionals op de werkvloer en patiënten zijn vanaf de allereerste fase van het onderzoek betrokken.

3. Wat is de status nu? 

Het FORSEE project loopt nu vier jaar. We hebben nu de eerste studies in het ziekenhuis verricht. De eerste resultaten laten zien dat met videomonitoring in een klinische setting betrouwbaar hartslag en ademhaling te meten zijn. Ook is de acceptatie van videotechnologie uitgebreid onderzocht bij alle patiënten en verpleegkundigen die hebben deelgenomen aan één van de drie FORSEE studies. Hieruit blijkt dat de acceptatie erg goed is.

4. Wat is de grootste hobbel waar jullie tegenaan zijn gelopen?

Er moest nog een hele infrastructuur worden opgetuigd in het ziekenhuis voordat deze klinische studies konden worden uitgevoerd. Daarvoor was van veel partijen goedkeuring nodig. Inmiddels zijn er op zes kamers op de afdeling cardiothoracale chirurgie ‘slimme camera’s’ geïnstalleerd.

5. Wat zijn de plannen voor de komende jaren?

Er lopen nu verschillende subsidieaanvragen voor vervolgprojecten, zodat we de slimme camera op deze manier weer een stap dichterbij de klinische praktijk kunnen brengen.

Bekijk hier alle genomineerde zorgprojecten voor de Computable Awards 2024

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen