Extra eiwitten: zin en onzin

Extra eiwit
Afke Teunen
06 februari 2025
3 min

Eiwitten zijn trending. De extra eiwitten die aan yoghurt, pannenkoeken en zelfs chips worden toegevoegd, winnen aan populariteit. Maar hebben ze zin? Dr. Pol Grootswagers van Wageningen Universiteit geeft opheldering.

“Het is interessant om te zien aan welke producten die extra eiwitten worden toegevoegd”, zegt dr. Pol Grootswagers, specialist voeding en veroudering aan de WUR. “Het zijn vaak ongezonde producten. De extra eiwitten lijken het dan een gezond vleugje te geven.” Het idee is dat deze producten helpen bij de spieropbouw. Sporters maken daar gebruik van en de voedingswereld speelt daar handig op in. Spieren kweken door chips te eten lijkt een fijne ‘hack’. Grootswagers is hier kort over: “Het is vooral marketing.”

Toch zijn er situaties waarin producten met toegevoegde eiwitten handig kunnen zijn. “Een yoghurtje met 20 gram eiwit kan effectief zijn voor spierherstel na het sporten, of als aanvulling op de voeding voor ouderen met weinig eetlust”, zegt Grootswagers. Maar om eiwitten effectief in te zetten voor de gezondheid van patiënten en ouderen, is naast de hoeveelheid ook de kwaliteit van de eiwitten van belang. Vooral plantaardige eiwitten vormen dan een uitdaging.

Eiwitbehoefte

Het is een misverstand dat eiwitten voornamelijk spieren opbouwen. Ze zijn essentieel voor de opbouw en het onderhoud van álle cellen in het lichaam, waaronder botten en immuuncellen. Gemiddeld heeft een mens per dag 0,83 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig en de meeste mensen krijgen genoeg binnen. Toch kan de behoefte in sommige situaties toenemen, bijvoorbeeld bij intensieve kracht- of duursport. Ook in de zorg moet de eiwittoename soms verhoogd worden.

“Gezonde ouderen hebben geen extra eiwitten nodig”, zegt Grootswagers. Bij spierverlies, ondervoeding of een ziekenhuisopname, raadt hij wel een grotere hoeveelheid aan: 1 tot 1,2 gram eiwitten per kilogram gewicht. Dat is voornamelijk voor de spieren. “Zeker wanneer beweging wegvalt, moet voeding die spieren onderhouden.”

Eiwittekort bij ouderen

Eén op de vijf ouderen haalt de standaard aanbevolen hoeveelheid eiwitten niet. De helft krijgt minder dan 1,2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht binnen. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Ze eten minder of ze eten minder eiwitrijke bronnen, zoals vlees, omdat ze dit niet meer lekker vinden of moeilijker wegkrijgen door bijvoorbeeld gebitsproblemen.

Ondervoeding bij ouderen moet daarom goed gescreend worden, vindt Grootswagers. Dit moet niet alleen gebeuren bij aankomst in een verpleeg- of verzorgingshuis, ook als iemand op de wachtlijst staat. “Onbedoeld gewichtverlies bij ouderen is een rode vlag.” In zo’n geval moet de eiwitinname in de gaten worden gehouden. Als vlees eten lastig is, kan zuivel een goede vervanger zijn.

Omelet

In dit geval kan dat bakje yoghurt met toegevoegde eiwitten helpen. Als dit een van de weinige dingen is die patiënten of ouderen wel kunnen eten, krijgen ze toch net wat meer eiwitten binnen. “Maar als ze gewone pannenkoeken eten, voegt de omslag naar pannenkoeken met toegevoegde eiwitten weinig toe.” Het kan dan verstandiger zijn de pannenkoeken te verruilen voor een eiwitrijker gerecht, zoals een omelet.

 

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen