Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg

Jasper Enklaar
09 april 2024
3 min

Zorgmedewerkers van diverse Limburgse VVT-organisaties trokken dinsdagmiddag in een ‘inspiratietour’ over de beursvloer. ‘Heel inspirerend en nuttig’. 

Van ‘bouwsteentjes’ tot een geur- en reukloze oplossing voor ‘alles wat van het bed van de cliënt komt’. BeBright organiseerde dinsdagmiddag een inspiratietocht rond het thema ‘ouder worden 2040’. Verschillende vertegenwoordigers van ouderzorgorganisaties uit Limburg hadden zich hierbij aangesloten.

BeBright is met de website www.ouderworden2040.nl een van de initiatiefnemers van de beweging die iedereen wil laten nadenken over de gevolgen van de veroudering. “Wat komt er op ons af en hoe gaan we daarmee om”, lichtte Jiska de Wit van BeBright toe. “Met een aantal partijen hebben we verschillende scenario’s ontwikkeld.” De inspiratietocht over de beursvloer was bedoeld om in vogelvlucht een aantal interessante innovaties te ontdekken.

Inspirerend

“Heel inspirerend”, vond Kirsten Boerhout, zorgmanager bij Land van Horne, de excursie. “Het ene is voor ons wat interessanter dan het andere, maar het is een beurs vol inspiratie. Voor ons zijn vooral de dingen interessant die het werk op de vloer makkelijker maken.”

Als voorbeeld noemde ze de eerste stop op de inspiratietour, de oplossing voor spraakgestuurde rapportage van Attendi. Dit taalmodel converteert moeiteloos ingesproken tekst naar schriftelijke verslaglegging, met tijdsbesparing en betere dossiers als resultaat.

Robot

Yarado, een volgende stop, liet zien hoe administratieve processen door een robot overgenomen kunnen worden. Handmatig, administratief en repetitief werk wordt uit handen genomen, wat scheelt in het aantal fouten en bovendien tijd oplevert. Zo is bij zorgorganisatie Mijzo bij zeventien administratieve processen nu een robot ingezet.

Eiwitrijk tussendoortje

Op Zorg & food betekende inspiratie opdoen natuurlijk zelf proeven. Dat gebeurde bij Innopastry, dat een eiwitrijk tussendoortje presenteerde: de ‘bouwsteentjes’. Richard Huisman: “Een functioneel gebakje dat ingezet wordt in de strijd tegen ondervoeding en eiwittekort.”

Sensorische functie

Ook een beroep op de sensorische functie deed Inmutouch, een hulpmiddel voor patiënten gebaseerd op muziek en AI. Het ‘kussentje’ speelt voorgeprogrammeerde en speciaal gecomponeerde muziek af in verschillende genres. Zo is ‘Dance’ activerend, maar ‘Rythm’ juist voor focus en concentratie. Bedoeld voor onrustige patiënten, cliënten met slaapproblemen of met onbegrepen gedrag.

Afvalreductie

Geur is net zo’n sensorische ervaring. Less2Care presenteerde een oplossing voor ‘alles wat vrijkomt bij het bed van de cliënt’. Verzameld in speciale zakken, die met een vacumeermachine geur- en lekdicht worden afgesloten. Dat levert in de afvalcontainers een volumereductie van 40 tot 50 procent op.

Track & trace

De laatste stop op de inspiratietour was bij de stand van ‘Ik ben Iris’, een oplossing om middels track&trace bij te houden waar allerlei verschillende middelen zijn, wat de onderhoudsstatus is en wie het mag gebruiken. Met de twintig tot dertig minuten die elke zorgmedewerker dagelijks besteedt aan het zoeken van spullen, zou ‘Iris’ veel winst kunnen opleveren.

Jiska de Wit sloot de inspiratietour af met een aantal belangrijke tips als het gaat om dit soort innovaties: “De sleutel is altijd dat je de eindgebruiker centraal moet stellen. Innovatie is geen technisch vraagstuk, maar een organisatievraagstuk.”

 

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen