Binnen luttele seconden alle 35 miljoen medische artikelen van PubMed bevragen, richtlijnen en protocollen raadplegen en dan ook nog eens een onderbouwd antwoord krijgen. Het revolutionaire zoekhulpmiddel EvidenceHunt slaat aan. Twee jaar na de start stapt een consortium van investeerders in voor 1,2 miljoen.
In korte tijd is het platform van EvidenceHunt gegroeid naar 25.000 wereldwijde gebruikers uit meer dan negentig landen. Dat zijn vooral professionals in de zorg en de life sciences, maar ook onderzoekers en studenten. EvidenceHunt zoekt met een ChatGPT-achtig algoritme naar medisch bewijs in databases als PubMed, richtlijnen en protocollen. In enkele seconden biedt EvidenceHunt de meest recente onderzoeksinzichten, inclusief geciteerde bronnen en verifieerbare details over hoe de antwoorden door AI zijn opgebouwd.
Sneller en eenvoudiger zoeken
EvidenceHunt is een open acces platform met een browsefunctie en een chatfunctie. In de chatfunctie krijg je een antwoord op basis van PubMed, met de referenties waarop die antwoorden zijn gebaseerd. In de browsefunctie kun je met eigen filters alle systematische reviews vinden over een bepaald onderwerp. Medische informatie opzoeken wordt zo een stuk sneller en eenvoudiger.
Platform verder uitbouwen
Donderdag 27 februari maakte EvidenceHunt bekend dat het in een financieringsronde 1,2 miljoen heeft opgehaald, Daarmee kan de start-up een volgende stap maken. “We kunnen nu het team verder uitbreiden”, vertelt COO Olivier Magnin, sinds begin 2024 fulltime aan de slag bij EvidenceHunt. “En we gaan natuurlijk het platform verder uitbouwen.”
Zo komen er meer op maat gemaakte toepassingen. De afgelopen twee jaar was het vooral een online platform voor individuele gebruikers, academische onderzoekers, dokters of mensen uit de farma of biotech. Gebruikers lieten EvidenceHunt weten dat ze meer waarde zagen in de mogelijkheid om als teams samen te werken in zo’n platform. “Dus dat is waar we naartoe gaan. Het online platform zal blijven bestaan, maar uiteindelijk zullen we EvidenceHunt binnen teams en instituties lanceren.”
Bronnen toevoegen
Teams krijgen volledige controle over de input en bepalen zelf welke data zij in het platform willen integreren, vertelt Magnin. “Naast standaard PubMed kun je allerlei soorten bronnen toevoegen: protocollen, richtlijnen, maar ook specifieke artikelen die je wil meenemen, ongepubliceerde research of interne documentatie. Die kun je in principe als team allemaal uploaden.”
Daarnaast biedt het platform geavanceerde samenwerkingsfunctionaliteiten, waardoor professionals in de gezondheidszorg en farmaceutische industrie sneller en effectiever relevante informatie kunnen vinden en delen.
Gestructureerde dossiers
Waar EvidenceHunt in principe een samenvatting van de antwoorden op een zoekvraag levert, gaat het nu een stap verder. “Een team kan nu gestructureerde dossiers, documentatie of templates opbouwen binnen EvidenceHunt. Je krijgt dus een end-to-end medical literature processing platform. Dat klinkt heel erg fancy, maar dat is wel waar de waarde zit.”
Dat zagen kennelijk ook de investeerders. Het consortium dat 1,2 miljoen investeert bestaat uit Keen Venture Partners, Dff.ventures en Slimmer AI, en enkele angel investeerders, zoals Jeroen Tas (voormalig Chief Strategy and Innovation Officer Philips), Dinko Valerio (voormalig CEO en oprichter Crucell) en James Shannon (voormalig Head of Global Drug Development Novartis).
Goed voorgesorteerd
“In de wereld van AI en Large Language Models gebeurt veel en alles gaat heel snel”, zegt Magnin, “maar wij staan nu wel heel goed voorgesorteerd. Ons platform is de afgelopen twee jaar op wetenschappelijk niveau gevalideerd, net als de componenten van de algoritmes. Er is een enorme vraag naar.”
In Nederland heeft EvidenceHunt een leidende positie, volgens Magnin, maar ook in Europa ziet hij EvidenceHunt als voorloper. “Je kunt als onderneming ervoor kiezen het zelf allemaal stap voor stap op te bouwen, maar dan loop je het risico dat je over een aantal jaar wordt ingehaald. Nu hebben we de middelen om dat op een snelle manier te kunnen doen. Die kans moeten we gewoon pakken!”