Eigen innovatie redt leven top­on­der­zoe­ker

Steven Levine
Philip van de Poel
Philip van de Poel
29 januari 2025
2 min

Zonder virtuele tweeling was Steven Levine er naar eigen zeggen waarschijnlijk niet meer geweest. Als Senior Director van Dassault Systèmes is Levine al jaren betrokken bij de ontwikkeling van een digitale dubbelganger van het menselijk lichaam. Dit driedimensionale computermodel moet diagnose en behandeling veiliger en effectiever maken. Toen Levine een half jaar geleden een hersentumor kreeg, veranderde theorie plotsklaps in praktijk.

Met medewerking van Rob Blaauboer

“Ik kwam voor de vraag te staan of ik mijn leven toevertrouwde aan een virtuele tweeling”, blikt Levine tijdens CES 2025 terug op deze turbulente fase in zijn leven. “Zou ik een chirurg laten opereren met de digitale tweeling als gids? Of zou ik mijn hoofd laten open leggen zodat de artsen van binnen konden zien wat er aan de hand was, met alle potentieel nadelige gevolgen van zo’n grote ingreep op de koop toe? Ik koos voor de technologie. Met de hulp van een chirurg die overweg weet te gaan met de virtuele tweeling  is de tumor nog geen vijf maanden geleden honderd procent succesvol, zonder nevenschade verwijderd.”

Zeldzame hart­af­wij­king

Het is niet voor het eerst dat Levine’s werk als onderzoeker direct impact heeft op zijn persoonlijke levenssfeer. “Mijn dochter is geboren met een zeldzame hartafwijking. Jarenlang heb ik dokters zien gissen naar de juiste aanpak. Ze deden dingen op basis van klinische ervaring, maar ze hadden geen fundamenteel begrip van hoe haar hart werkte. Pas nadat we een virtuele kopie hadden gebouwd, konden ze behandelingen goed testen. Nu wordt die methode met succes toegepast in verschillende kinderhartcentra.”

Volwassen technologie

Zijn persoonlijke ervaringen tonen wat Levine betreft aan wat een krachtig klinisch hulpmiddel een digitale tweeling kan zijn. “Als ik dezelfde diagnose vijf jaar geleden had gekregen, hadden we dit gesprek waarschijnlijk niet kunnen voeren. Het laat zien hoe ver we de laatste jaren zijn gekomen. We weten dat de technologie werkt. Nu moeten we dat verhaal naar buiten brengen, zodat zorgprofessionals weten hoe volwassen en kosteneffectief de digital twin is.”
Eén zorgprofessional heeft Levine in ieder geval al mee. Dankzij de virtueel ondersteunde behandeling van haar hartkwaal kon zijn dochter het ziekenhuisbed verruilen voor de studiebankjes. Inmiddels werkt ze als kinderneuroloog.


 

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Ge­re­la­teer­de artikelen