De eerste lijn lost 95 procent van de zorgvragen op tegen 5 procent van het budget. Maar dat fundament wankelt. De zorgvraag neemt snel toe en huisartsen ervaren nauwelijks ruimte voor groei van het aantal patiënten. Het is tijd voor pragmatische oplossingen, zo blijkt tijdens het Eerstelijnsseminar 2025 van Buurtdokters, Juvoly en Bettr Health Group.
In zijn openingsspeech geeft hoogleraar huisartsgeneeskunde Henk Schers aan dat de digitale innovatie van de laatste tien jaar huisartsen juist met extra werk heeft opgezadeld. De zorg is toegankelijker geworden voor de patiënt, maar voor de huisarts zijn er vooral taken bijgekomen, zoals telemonitoring. Hij vindt het tijd dat huisartsen gefaciliteerd worden in de digitale transitie.
Ruimte voor innovatie
Marjo Vissers, bestuursvoorzitter van VGZ, drukt de aanwezige huisartsen op het hart ruimte te geven aan innovatie. Dat creëert tijd voor mensen die aandacht nodig hebben en het sluit aan op de behoeftes van een nieuwe generatie. De stagnatie in de eerste lijn leidt tot onnodige kosten in het ziekenhuis.
Bianca Rouwenhorst, chief information officer bij VWS, biedt wat dat betreft graag een helpende hand. Zij ziet dat zorgprofessionals de noodzakelijke infrastructuur missen om eenvoudig met elkaar te communiceren. Bij complexe patiënten, waar meerdere zorgorganisaties bij betrokken zijn, leidt dat chaos. Ze noemt de ouders van een meervoudig gehandicapt kind. Zij hebben er bijna een dagtaak aan alle verschillende zorgverleners op de hoogte te houden van elkaars werk.
Digitale infrastructuur
In gesprek met de zaal komt de oplossing op tafel: IT-bedrijven dwingen hun systemen te openen voor communicatie met andere aanbieders. De overheid zelf zou van de digitale infrastructuur een nutsvoorziening moeten maken. De aanwezigen, voornamelijk huisartsen, ziet opvallend graag dat VWS hier de regie in pakt.
LHV bestuurder Mariëtte Willems benadrukt wat er nu al mogelijk is. Van digitale inschrijving en triage tot begeleiding op afstand. En het wordt ook allemaal toegepast, zo blijkt uit een discussie met de zaal, alleen niet in samenhang. De ene zorggroep is met A bezig, de andere zorggroep richt zich op B. Wat als zorggroepen meer kennis delen met elkaar en samenwerking zoeken?
Regie pakken
Dat lijkt de belangrijkste les van het seminar in Ede. Het is aan zorggroepen om regie te pakken over de gefragmenteerde digitale transitie: leren van elkaar, afstemmen met elkaar. VWS, zorgverzekeraars en de LHV kunnen dan vanuit betrokkenheid faciliteren én financieren.
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) benoemt nog een ander pijnpunt: het sociaal domein. Te vaak zit er niemand achter het loket als huisartsen doorverwijzen. Dat is helaas herkenbaar. Volgende keer moeten er ook representanten van de gemeente aanwezig zijn.
Het seminar is georganiseerd door Buurtdokters, Juvoly en Bettr Health Group. Gezien het enthousiasme van de deelnemers is de kans groot dat dit een terugkerende bijeenkomst wordt, aldus Arjan Karens van Bettr Health Group.