E-health is niet meer weg te denken uit de zorg. Het kan de zorg de komende jaren betaalbaar en beschikbaar houden. Maar wat is ehealth nu eigenlijk? En wat zijn de voordelen en de nadelen van e-health? Antwoord op vragen.
Wat wordt bedoeld met e-health?
E-health staat voor electronic health. Het gaat hierbij om het gebruik van digitale technologieën om de gezondheidszorg te ondersteunen en te verbeteren.
Wat is het verschil tussen e-health en zorgtechnologie?
E-health en zorgtechnologie worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen. E-health verwijst specifiek naar digitale technologieën en internettoepassingen die worden gebruikt om de gezondheid en zorg te verbeteren. Het gaat hier bijvoorbeeld om online consults, EPD’s, zelfmanagementapps en telemonitoring. Zorgtechnologie is een breder begrip en omvat alle technologieën die in de zorg worden gebruikt, zowel digitaal als fysiek.
E-health richt zich op digitale en online oplossingen voor zorg en gezondheid, terwijl zorgtechnologie ook fysieke hulpmiddelen en bredere technologische innovaties in de zorgsector omvat. Stel je voor dat zorgtechnologie een grote gereedschapskist is. E-health is dan een specifieke set digitale tools binnen die kist.
Is ehealth hetzelfde als digitale zorg?
E-health is niet hetzelfde als digitale zorg, maar e-health en digitale zorg overlappen wel. E-health gaat specifiek over het gebruik van digitale technologieën om de gezondheid en zorg te verbeteren. Dit kunnen apps, wearables, teleconsulten en online behandelingen zijn. Digitale zorg is een breder begrip en omvat alle vormen van zorg waarbij digitale technologie wordt ingezet. Dit kan e-health zijn, maar ook geautomatiseerde zorgprocessen in ziekenhuizen.
Wat zijn toepassingen van e-health in de zorg?
E-health wordt tegenwoordig op heel veel plaatsen in de zorg ingezet. Er zijn heel veel verschillende toepassingen. We noemen er een paar.
- Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s)
Dankzij EPD”s kunnen zorgverleners digitaal medische gegevens opslaan en delen met anders zorgverleners en patiënten. Binnen zorgorganisaties is dat al helemaal ingeburgerd, maar tussen verschillende zorgorganisaties gaat de elektronische gegevensuitwisseling nog niet altijd even soepel.
Lees meer hierover:
– Snelle gegevensuitwisseling wordt eind 2025 mogelijk
– Nieuw EPD geeft obesitaszorg impuls
- Persoonlijke Gezondheids Omgevingen (PGO’s)
De Persoonlijke Gezondheids Omgeving is een tool voor patiënten om zelf de regie in handen te nemen.
- Zorg op afstand/Telezorg
Patiënten hebben steeds vaker via videobellen of chats contact met hun behandelaar. Ook monitoren ziekenhuizen steeds vaker hun patiënten op afstand. Belangrijke gegevens worden realtime gemeten en bijvoorbeeld via een app naar het ziekenhuis gestuurd. Wijken de waarden af, dan kan een zorgverlener onmiddellijk actie ondernemen.
- Gezondheidsapps en wearables
Apps en bijvoorbeeld smartwatches kunnen gezondheid en fitness monitoren.Consumenten kunnen er zelf voor kiezen zo’n smartwatch te dragen, maar ook zorgverleners maken steeds vaker gebruik van apps om patiënten op afstand te monitoren.
- AI in de zorg
AI in de zorg is niet meer weg te denken. Dankzij AI kunnen radiologen bijvoorbeeld razendsnel beelden beoordelen. En zijn therapieën op maat voor te schrijven. Ook in de ggz wordt steeds vaker AI toegepast.
Wat zijn de voordelen van e-health?
- E-health maakt de zorg goedkoper
Als patiënten thuis gemonitord kunnen worden, hoeven ze geen dure ziekenhuisbedden bezet te houden. Ziekenhuizen hebben daardoor minder capaciteit nodig.
- E-health verkleint de kans op fouten
Als metingen direct in het EPD van een patiënt worden weggeschreven, hoeven zorgmedewerkers ze niet te onthouden en te noteren. Dat voorkomt fouten. Voor de communicatie tussen zorgorganisaties hoeven geen faxen meer verstuurd te worden.
Wat zijn de nadelen van e-health
- Privacy en beveiliging
Gevoelige medische gegevens worden digitaal opgeslagen, wat risico’s met zich meebrengt op datalekken en cyberaanvallen.
- Digitale ongelijkheid
Niet iedereen heeft toegang tot internet of digitale vaardigheden om e-health toepassingen goed te gebruiken, vooral ouderen en kwetsbare groepen. Dat werkt gezondheidsverschillen in de hand. - Minder persoonlijk contact
Patiënten kunnen het als onpersoonlijk ervaren om via een scherm met een arts te praten in plaats van face-to-face. Dit kan ook leiden tot een minder diepgaand gesprek en minder vertrouwen. - Technische problemen
Storingen, bugs of slechte internetverbindingen kunnen de werking van e-health toepassingen beïnvloeden en tot frustratie leiden.