Duurzaamheid: kijk over de grens

Duurzaamheid in internationaal perspectief
Sebas Eikholt
14 juni 2022
3 min

Kennis vergaren, bewustwording creëren en het gesprek aangaan zijn vereist om de zorg daadwerkelijk te verduurzamen. Tot deze conclusie kwamen de deelnemers aan het rondetafelgesprek over duurzaamheid in internationaal perspectief tijdens de Dutch Health Week.

Philip van de Poel, redacteur van de Dutch Health Hub, sprak met Jorieke van der Stelt, Niels Hagenaars en Herman Jintie over dit onderwerp. Niels Hagenaars is adviseur en onderzoeker bij Gupta Strategists. Hij ging dieper in op de vraag hoe Nederland het doet op het gebied van duurzaamheid, in vergelijking met andere landen.

Onlangs heeft Gupta Strategists samen met VGZ het onderzoek De Inhaalrace naar Duurzame Zorg afgerond. Daarin is onderzocht hoe VWS en zorgverzekeraars de gangmakers kunnen worden in het verduurzamen van de zorg.

Proces versnellen

Die gangmakers zijn volgens Hagenaars hard nodig om het proces te versnellen. “Er is veel energie, ambitie, wilskracht en kennis onder mensen op de werkvloer. Het gaat om veel zorgmedewerkers die met duurzaamheid aan de slag willen. Maar er ontbreekt richting en leiderschap van bovenaf.”

Om te weten hoe de zorgsector kan bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid zijn zes hefbomen samengebracht om de transitie kracht bij te zetten. Een van de hefbomen is volgens Hagenaars een hoofdpijndossier voor veel zorgaanbieders.

Het gaat om het maken van harde afspraken, commitment en verantwoording, in plaats van de vrijblijvendheid die nu vooral aanwezig is. Hij vindt het belangrijk om buiten de landsgrenzen te kijken. Hierdoor krijgen we als Nederlandse zorgsector een beter beeld van wat goed en minder goed gaat met het verduurzamen van de eigen gezondheidszorg.

Jonge arts

Jorieke Van der Stelt is tropenarts, huisarts en betrokken bij het initiatief De Duurzame Dokter. Ook is ze kartrekker van de petitie Zorg voor Klimaat. Als jonge arts neemt ze zo het voortouw om de zorg te verduurzamen.

Van der Stelt zit aan tafel met bestuurders en stelt vast dat er kennis is, maar dat niet iedereen dit tot zich neemt. Volgens haar is belangrijk dat we goed in kaart brengen wat duurzaamheid precies inhoudt en dat we verder kijken dan alleen de zorg.

Preventie

Herman Jintie is algemeen directeur van de stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname. Deze organisatie is de enige aanbieder van basisgezondheidszorg in het binnenland van Suriname. Medische Zending werkt volgens de Primary Health Care principes. Het is een zorgsysteem dat zich richt op de preventie en de behandeling van aandoeningen en het bevorderen van het welzijn van Surinaamse gemeenschappen.

Groot achterland

Jintie werkt met zijn organisatie in een groot achterland dat moeilijk bereikbaar is. Het is een grote uitdaging om de bevolking in deze gebieden te voorzien van goede zorg. Naast het bieden van zorg zet Medische Zending ook in op activiteiten die een goede gezondheid bevorderen en aandoeningen voorkomen. De gemeenschap speelt daarin een belangrijke rol.

Toenemende wateroverlast

Maar het bieden van zorg voor de moeilijk bereikbare gebieden is niet de enige uitdaging. Jintie stelt vast dat duurzaamheid verder gaat dan de gezondheidszorg. Hij ziet bijvoorbeeld de gevolgen van de goudhandel, de houtkap en de toenemende wateroverlast. Dit zijn zaken waar Suriname allemaal rekening mee moeten houden.

Daarom is het volgens hem belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren. Wat houdt ons bezig? Welke problemen hebben we? Vervolgens kunnen we dat gebruiken bij de inrichting van een betere zorg.

Ook op Dutch Health Hub: een uitgebreid interview met Herman Jintie. De economische crisis in Suriname trekt een zware wissel op het werk van Medische Zending. De organisatie is blij met samenwerking en/of financiële steun. Kijk hier voor meer informatie

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen