Douwe Jippes: ‘Zorgondernemers kennen rol verzekeraar niet’

Douwe Jippes
Maaike Zweers
Maaike Zweers
26 januari 2023
3 min

Veel startups denken volgens investeerder Douwe Jippes dat ze voor de financiering van hun innovatie rechtstreeks bij een zorgverzekering kunnen aankloppen, maar zo werkt het niet. Toch hebben ze die zorgverzekeraar wel nodig. Waarom? Dat is het onderwerp van symposium ‘Innovatie door de bril van de zorgverzekeraar’ op 30 maart.

Douwe Jippes: “Veel zorgondernemers kijken naar de zorgverzekeraar als oplossing voor zorginnovatie. De praktijk is ingewikkelder. De zorgverzekeraar kan wel transformatie stimuleren, maar ook niet meer dan dat. De zorgverzekeraar contracteert wel, maar is technisch gezien niet verantwoordelijk voor de inkoop van specifieke oplossingen.”

“Als je als ondernemer een gezond verdienmodel wilt creëren, moet je de ziekenhuizen, de zorginstellingen en de huisartsen ervan overtuigen dat jouw product een goede oplossing is.”

Het is volgens hem cruciaal om goed te begrijpen dat de wisselwerking tussen de betalende partij, de zorgverzekeraar dus, en de uitvoerende partij, de zorginstelling, een belangrijke rol speelt bij het stimuleren van digitale zorginnovatie. “Je moet niet verkopen aan de zorgverzekeraar, maar ze moeten we in je hoek staan. Menno Jansen van CZ komt op 30 maart vertellen hoe de zorgverzekeraar werkt.”

Succesvolle samenwerking

De gemiddelde zorgondernemer heeft volgens Jippes niet scherp genoeg op het vizier wat de verschillende stakeholders verwachten of willen. “Je komt tot een goede oplossing door de markt mee te nemen. Het gaat dan om de zorgaanbieder én de zorgverzekeraar.”

Hij noemt als voorbeeld de telemonitoring DBC die er gekomen is dankzij de samenwerking tussen alle partijen. Dat het met de PGO’s nog niet gelukt is, ligt volgens hem aan het feit dat de zorgverzekeraars en zorginstellingen hier geen groot gemeenschappelijk belang in hebben bepaald. “Daardoor lopen de PGO’s nog steeds via een subsidielijn. En dat is geen goede basis voor structurele financiering.”

Structurele financiering

Het brede scala aan subsidies en mogelijkheden vertroebelt het zicht op structurele financiering, aldus Jippes. “Subsidie is goed om op te starten, maar er moet wel zicht zijn op structurele financiering. Wij bieden met onze investeringsfondsen groeigeld om naar significante marktontwikkeling te kunnen groeien. Het gaat dan alleen om introduceren en commercieel opstarten. Dat zijn hele mooie versnellers, net als subsidies. Maar wij zijn niet de eindoplossing. Dat is structurele financiering.”

Belangen

“Tijdens het symposium van 30 maart gaan we in op de vraag hoe je met een zorgverzekeraar praat. Naar welke belangen kijkt die? Is het probleem dat je oplost groot genoeg om als zorgverzekeraar tijd een aandacht aan te besteden?”

“Zorgverzekeraars vinden een markt al snel te klein. Dat hebben wij zelf gemerkt met onze investering MS Sherpa. Pas toen we ze konden voorrekenen welke enorme besparingen op medicijngebruik te bereiken waren, was er interesse.”

Zorgverzekeraars moeten volgens Jippes niet gaan voorschrijven wat dé oplossing is voor de grote uitdagingen in de zorg. “Dat kunnen ze ook niet. Maar dat is een delicaat proces. Over telemonitoring wordt nu gezegd dat er twee of drie goede oplossingen op de markt zijn en dat het nu wel klaar is. Maar die bedienen niet de hele markt.”

Het symposium ‘Innovatie door de bril van de zorgverzekeraar’ vindt plaats op 30 maart. Naast investeerder Douwe Jippes en programmamanager Menno Jansen van CZ komt zorgondernemer Yvonne Sijm aan het woord over de rol van de zorgverzekeraar. Deelname kost 99 euro. 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen