Digitale tweeling verbetert hartzorg

Digitale Tweeling
Maaike Zweers
Maaike Zweers
28 oktober 2024
3 min

Genomineerden Computable Awards: beste zorgprojecten in ict

CircAdapt ontwikkelt een exacte digitale kopie van het hart van een patiënt. Die helpt artsen om precies de juiste behandeling te kiezen. De digitale tweeling van het hart- en vaatstelsel is genomineerd voor een Computable Award.

Het onderzoek van Maastricht University en Utrecht UMC richt zich op het ontwikkelen en toepassen van een computermodel dat specifiek is afgestemd op individuele patiënten met hartfalen. Deze digitale tweeling kan zeer nauwkeurig voorspellen hoe een patiënt zal reageren op bepaalde behandelingen, zoals pacemakertherapie. Door klinische gegevens van de patiënt, zoals echo’s en ECG’s, te integreren in het model, is de effectiviteit van behandelingen te simuleren en beter in te schatten welke therapie het beste resultaat oplevert voor de patiënt.

Zes vragen aan Joost Lumens van Maastricht University

1. Hoe maakt jullie innovatie de zorg beter?

“Door gebruik te maken van de eigen medische gegevens van de patiënt, zoals echo’s en hartfilmpjes, kan CircAdapt nauwkeurig voorspellen welke behandeling het beste zal aanslaan. Dit voorkomt niet alleen onnodige ingrepen, maar zorgt er ook voor dat patiënten sneller de juiste behandeling krijgen. Het resultaat? Betere gezondheidsuitkomsten en een hogere kwaliteit van leven voor mensen met hartfalen.”

2. Waarom moet jullie innovatie winnen?

“CircAdapt verdient de Computable Award omdat het een echte doorbraak is in de zorg bij hartfalen. Waar deze ‘digitale tweeling’-technologie al succesvol wordt gebruikt in bijvoorbeeld de Formule 1, passen wij dit nu voor het eerst toe in de behandeling van hartpatiënten. Wat CircAdapt extra bijzonder maakt, is dat we ervoor hebben gekozen om de technologie gratis beschikbaar te stellen voor andere onderzoekers en artsen wereldwijd. Hierdoor kan de technologie zich razendsnel ontwikkelen en kan deze in de toekomst mogelijk ook worden gebruikt voor andere medische behandelingen. Bovendien helpt het om het gebruik van proefdieren in onderzoek te verminderen, omdat we nu veel tests in een digitale omgeving kunnen uitvoeren.”

3. Hoe lang heeft de ontwikkeling geduurd?

“De weg naar CircAdapt is een verhaal van 25 jaar gedreven onderzoek en continue vernieuwing. Net zoals een huis niet in één dag wordt gebouwd, heeft het model zich stap voor stap ontwikkeld. Met elk nieuw onderzoek werd het model uitgebreid en verfijnd, waardoor het steeds beter werd in het nabootsen van hoe het hart en de bloedvaten werken. De laatste grote doorbraak, het vermogen om een persoonlijke digitale kopie te maken voor elke patiënt, kwam na vijf jaar intensief ontwikkelwerk. En we zijn nog niet klaar: het model blijft groeien en verbeteren met elk nieuw inzicht.”

4. Wat is de status nu?

“CircAdapt heeft zijn waarde al bewezen bij 45 patiënten met hartfalen, waarbij het model precies kon voorspellen hoe goed hun pacemakerbehandeling zou werken.Artsen gebruiken het model nu al om betere, datagestuurde beslissingen te nemen voor hun patiënten.”

5. Wat is de grootste hobbel waar jullie tegenaan zijn gelopen?

“Ondanks het bewezen succes van CircAdapt, staan we voor een grote uitdaging: het vinden van voldoende financiering voor vervolgonderzoek. Het is een beetje als een auto die wel kan rijden, maar geen brandstof heeft. De aangekondigde bezuinigingen van het kabinet op onderwijs en onderzoek maken het extra moeilijk om deze veelbelovende innovatie verder te ontwikkelen. Dit terwijl CircAdapt juist kan helpen om de zorg effectiever en kostenefficiënter te maken. Dat is echt een ironische situatie.”

6. Wat zijn de plannen voor de komende jaren?

“We hebben twee belangrijke doelen voor de nabije toekomst. Ten eerste willen we met een grote studie definitief bewijzen dat het gebruik van de digitale tweeling van CircAdapt leidt tot betere behandelresultaten voor patiënten. Ten tweede werken we eraan om het maken van de digitale tweelingen te versnellen, zodat artsen deze technologie makkelijk kunnen gebruiken in hun dagelijkse praktijk. Het is als het verschil tussen een handgemaakte en een 3D-geprinte prothese. Beide werken, maar de tweede methode is sneller en breed toepasbaar. Zo willen we ervoor zorgen dat deze innovatie beschikbaar komt voor zoveel mogelijk patiënten.

Bekijk hier alle genomineerde zorgprojecten voor de Computable Awards 2024

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen