Computable Awards 2024: bekijk de genomineerden!

Computable Awards 2024
Maaike Zweers
Maaike Zweers
17 juni 2024
3 min

Ict-vaktitel Computable nomineerde tien zorgprojecten voor de Computable Awards 2024. Eén van deze tien volgt in november 2024 Neolook Solutions op als winnaar in de categorie Zorgproject. 

De stemmen van het publiek bepalen voor 50 procent de winnaar. De juryleden bepalen samen de andere 50 procent. De winnaar wordt bekendgemaakt op 27 november. Bekijk ze hieronder.

1. Ai bepaalt tijdens operatie type hersentumor

UMC Utrecht en het Oncode Institute
Tijdens een operatie van een hersentumor kunnen chirurgen nu sneller bepalen om welke type hersentumor het gaat. Dankzij een deep learning-algoritme is dat tijdens de operatie al te bepalen.

2. AI-beeldherkenning in tbs-instelling

Pompekliniek en Pegamento
Tbs-kliniek De Pompekliniek heeft samen met Pegamento een pilot gedaan met de inzet van ai voor het verbeteren van de veiligheid. De nieuwe ai-beveiligingsoplossing maakt gebruik van beeldherkenning waarbij de kunstmatige intelligentie voortdurend videobeelden analyseert  om verdachte activiteiten of afwijkend gedrag waar te nemen.

3.  AKI-alert

Medisch Centrum Leeuwarden, Meander Medisch Centrum en Ziekenhuisgroep Twente
Het Medisch Centrum Leeuwarden is een pilot gestart om vroegtijdig acute nierschade te diagnosticeren bij patiënten die opgenomen worden. De artsen krijgen vanuit het elektronisch patiëntendossier een zogenoemde acute kidney injury (AKI)-alert waarmee het risico op acute nierschade vroegtijdig te ontdekken is.
Antwoord op vijf vragen over AKI-alert

4. Cameratoezicht verpleegafdeling voorkomt complicaties

Catharina Ziekenhuis, TU Eindhoven en Fontys Hogescholen
Hart- of kankerpatiënten die na een ingreep van de intensive care of medium care-afdeling worden verplaatst om verder te herstellen op een verpleegafdeling, worden niet meer 24 uur per dag gemonitord. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doet nu een proef met ‘slimme camera’s’ om ook op de verpleegafdeling patiënten te kunnen monitoren.

5. CircAdapt

Universiteit Maastricht en UMC Utrecht
Wetenschappers van Universiteit Maastricht en het UMC Utrecht hebben aangetoond dat een digitale tweeling van een individueel hart- en vaatstelsel goed bruikbaar is. Met behulp van deze technologie werd bij 45 patiënten met hartfalen de effectiviteit van hun pacemakerbehandeling correct voorspeld.
Antwoord op zes vragen over de digitale tweeling

6. Data veilig en droog opslaan in dna-bolletjes

TU Eindhoven
TU/e-onderzoekers hebben een nieuwe methode gevonden om data langdurig op te slaan. Zij ontwikkelden gekleurde microbolletjes,  proteinosomen, om DNA-bestanden afzonderlijk te kunnen verpakken. Ook optimaliseerde de onderzoeksgroep het uitleessysteem zodat opgeslagen data met zeer hoge nauwkeurigheid zijn terug te halen.
Een heel datacentrum op één sinaasappel

7. Draadloze monitoring vitale functies prematuren

Máxima MC en Bambi Medical
Het Máxima MC is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis ter wereld dat de vitale functies van premature baby’s nu draadloos monitort. Daarvoor maakt het ziekenhuis gebruik van de zogenoemde Bambi Belt, een band die om de borst van de baby gedragen wordt. 

8. Nieuw exoskelet Project March

TU Delft
TU Delft Dream Team Project March IX heeft het ontwerp van hun nieuwste Project March-exoskelet gepresenteerd. Bij dit ontwerp ligt een belangrijke focus op de veelzijdige bewegingsmogelijkheden en een lichter exoskelet voor verbeterde wendbaarheid voor de gebruiker.
Lees het interview

9. Robot Sam desinfecteert

Loop Robots en KPN IoT
In steeds meer Nederlandse en Belgische ziekenhuizen biedt Sam hulp. Deze robot brengt met slimme algoritmes ruimtes zelf in kaart en gaat infectiebronnen met krachtig UVC-licht te lijf.
Naar het artikel

10.  SEH-data en AI verbeteren verkeersveiligheid

Diakonessenhuis en VeiligheidNL
Het Diakonessenhuis deelt als eerste ziekenhuis in Nederland volledig geautomatiseerd data met VeiligheidNL over verkeerslachtoffers die worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Deze data worden gepseudonimiseerd aangeleverd als input voor de MOnitor VErkeersslachtoffers (MOVE).

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen