Het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg start op dinsdag 7 februari met de campagne #zokanhetook. De campagne roept medewerkers in de wijkverpleging op om met hun cliënten het gesprek over digitale zorg aan te gaan.
De campagne loopt van 6 tot 20 februari op Linkedin en Youtube en laat de voordelen zien van onder andere de medicijndispenser, leefstijlmonitoring, thuismeten/telebegeleiding en beeldbellen.
Op de website zokanhetook.nl vinden cliënt en mantelzorger informatie over deze vormen van digitale zorg. Voor de wijkverpleegkundige is er een praatplaat die helpt om een gesprek te beginnen met de cliënt over digitale zorg. En samen te beslissen of digitale zorg past. Ook is er een toolkit met materialen om de campagne bij de cliënten en organisaties in de verpleeg- en thuiszorg (VVT) onder de aandacht te brengen.
Voordelen digitale zorg
Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland: ‘Wij willen dat mensen die gebruikmaken van wijkverpleging weten dat digitale zorg veel voordelen biedt. Een medicijndispenser bijvoorbeeld is een apparaat dat een seintje geeft als het tijd is voor je medicijnen.”
“Leefstijlmonitoring biedt meer zelfstandigheid en veiligheid. En met tele-begeleiding kan de zorgverlener op afstand in de gaten houden hoe het met je gezondheid gaat doordat jij thuis zelf je metingen doet. Dat geeft een gerust gevoel. Het voordeel van digitale zorg is ook dat een deel van het contact met je zorgverleners via beeldbellen kan, zodat je er niet steeds op uit hoeft.”
De campagne #zokanhetook moedigt mensen aan om hun zorgverlener te vragen of een deel van de zorg online kan. Daarnaast stimuleert de campagne de zorgverlener het gesprek aan te gaan over digitale zorg met de cliënt.’
Vliegwiel
Het Vliegwiel versnelt sinds 2017 de opschaling van digitale zorg. Zodat steeds meer mensen op een zo kort mogelijke termijn gebruik kunnen maken van slimme, effectieve vormen van zorg. Het Vliegwiel richtte zich in het bijzonder op de opschaling van tele-begeleiding, digitale keuzehulpen, leefstijlmonitoring en medicijndispensers.
Zorg op afstand is één van de zes thema’s op Zorg & ICT 2023. Naast zorg op afstand staan Artificial Intelligence (AI), cybersecurity, databeschikbaarheid, Health loT en virtuele zorg centraal.