Buurtverbinders: zorg voor de buurt

Mijn buurtje
Floor van Dijck
25 juli 2022
3 min

Een platform voor de buurt en door de buurt waar online en offline samenkomen. Een plek die ontmoetingen realiseert dankzij buurtverbinders. En ervoor zorgt dat mensen elkaar weten te vinden. Dat is mijnbuurtje.nl. Wat dat met zorg te maken heeft? Meer dan je denkt.

Het verslag van de grote sportdag. Gezocht: een wandelmaatje. Een interview met een bekende Papendrechter. Doe mee met de workshop digitale vaardigheden. Let op: het grote dorpsconcert is bijna uitverkocht!

Zomaar wat berichten die je tegenkomt op het ‘digitale dorpsplein’ Puur Papendrecht. Een platform met allerlei informatie en een nieuwsbrief, waar mensen ook met elkaar in contact komen.

Veel ontmoetingen

Deze platforms zijn onderdeel van Mijnbuurtje, een vinding van Eric Hendriks. “Toen ik jaren geleden als dertiger naar Nijmegen verhuisde was ik ondanks mijn drukke baan best eenzaam. Ik zag een oproep van de lokale wijkkrant. Die zochten verslaggevers. Ik heb me aangemeld. Dat zorgde voor heel veel ontmoetingen.”

“Ik kwam erachter dat die wijkkrant heel goed gelezen werd. Voor die wijkkrant heb ik toen een online platform ontwikkeld waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat wekte interesse bij de gemeente Nijmegen: andere wijken wilden ook zoiets.”

Eigen pagina

Hendriks zegde zijn baan op en werkt nu al tien jaar fulltime aan Mijnbuurtje.nl, inmiddels met een team van tien mensen. En zo verspreidde het initiatief zich uit over het hele land: van de wijk Veldhuizen in Ede, die opereert onder de naam VeldThuizen, tot Hallo Heuvelland, waar al 450 bewoners van de gemeenten Gulpen-Wittem met elkaar verbonden zijn. En op Samen in Sint Anthonis hebben de verschillende kernen hun eigen pagina.

IJsberg

“Wat mijnbuurtje.nl doet, is de hele ijsberg zichtbaar maken van álles wat er leeft en speelt in een buurt. Normaal zie je alleen maar het topje. De platforms worden gerund door buurtverbinders. Dat zijn vrijwilligers die daar speciaal voor getraind worden”, legt Hendriks uit.

“Want een platform is leuk, maar alleen als daar goed voor gezorgd wordt. Dat doe je met een team.” Op de platforms vind je nieuws uit de buurt, aankondigingen, interviews en oproepjes en berichten van bewoners. Zo komen buurtgenoten online meer over de wijk te weten, maar ontstaan ook offline veel meer ontmoetingen. “We hebben onderzocht dat met behulp van de buurtverbinders wel 60 procent meer ontmoetingen ontstaan.”

Lagere zorgkosten

En dan is de link met zorg opeens heel duidelijk. De buurtverbinders en de online platforms verbinden niet alleen buurtbewoners, maar faciliteren ook hulp. Want waar je leest over een nieuwe winkel, een buurtfeest of een 50-jarig bruidspaar, kun je ook oproepjes tegenkomen als: ‘Wie kan er een middagje een rolstoel helpen duwen?’ en ‘Wie kan er maaltijden rondbrengen voor ouderen?’

En zo worden deze buurtplatforms een waardevolle aanvulling op het netwerk van zorgverleners in de wijk. En dat ontlast zorgprofessionals en het scheelt in zorgkosten. Een hechte sociale structuur in de wijk maakt dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en dat sommige zorgvragen informeel opgelost kunnen worden.

Hendriks: “In de gemeente Mook en Middelaar woonde bijvoorbeeld een oudere dame die pas was verhuisd naar deze gemeente en geen mensen kende. Een buurtverbinder hielp door haar verhaal op een leuke manier te vertellen op het platform en vond zo binnen enkele dagen drie mensen die met haar activiteiten gingen ondernemen.”

Eenzaamheid is duur

‘Lekker leven in de buurt’ is ook een vorm van gezondheid. En wel een heel belangrijke, zo blijkt uit onderzoek. Want sociale cohesie zorgt voor minder eenzaamheid. En eenzaamheid is duur.

Mensen die aangeven zich eenzaam te voelen, maken 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen die zich niet eenzaam voelen, zo laat een studie van de Universiteit Maastricht (UM) onder bijna 350.000 Nederlanders zien.

Hogere zorgvraag

Omgerekend naar de volledige Nederlandse bevolking gaat het om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro aan zorgkosten per jaar. Met name onder jonge mensen tussen de 19 en 40 jaar houdt eenzaamheid aantoonbaar verband met een hogere zorgvraag. Een bruisend wijkleven is hiermee ook een actieve vorm van preventie. “Niemand wil afhankelijk zijn van zorg, iedereen wil bij een gemeenschap horen”, vat Hendriks het mooi samen.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen