Breingestuurd exoskelet wint Computable Award

Computable Awards
Maaike Zweers
Maaike Zweers
05 oktober 2022
3 min

Het breingestuurde exoskelet van TU Delft en Salure is de winnaar van de Computable Award in de categorie ‘Zorgproject’. Dit dynamische exoskelet laat mensen met een dwarslaesie weer opstaan en lopen. Hierbij wordt dit jaar voor het eerst geëxperimenteerd met aansturing vanuit de hersenen. Ook in verschillende andere categorieën komen zorgtoepassingen als winnaar uit de bus.

Het exoskelet wordt gebouwd door Project March, een team van de TU Delft. Data analytics, waar Salure bij helpt, is hierbij belangrijker dan ooit. Het team experimenteert met een nieuw type data die wordt geleverd door de EEG die verschillen in hersenactiviteit meet. En onderzoekt of via elektrodes de loopintentie in de hersenen te detecteren is. Het idee is om uiteindelijk het exoskelet te laat lopen op basis van het signaal uit de hersenen van de piloot.

Agressieve cellen opsporen

Ook in de categorie Digitale Transformatie wint een zorgtoepassing. Het gaat om het digitaal bepalen van de RNA-volgorde door Miao-Ping Chien van Erasmus MC en Daan Brinks van TU Delft. Uitzaaiingen van kanker zijn vaak te wijten aan enkele cellen die zich agressiever gedragen dan andere cellen in een tumor. De onderzoekers werken vanuit twee universiteiten samen aan een methode om agressieve cellen op te sporen. Ze ontwikkelden met hun team software en een slimme microscoop ontwikkeld om de RNA-volgorde van betreffende cellen te bepalen. Hierdoor komen in de toekomst mogelijk ook nieuwe medicijnen voor kanker in beeld.

Navigatie-app

In de categorie ‘Partnerproject’ gaat de prijs naar de app EZwayz. Die navigeert mensen met een visuele beperking door het centraal station van Arnhem. De app is ontwikkeld door de gemeente Arnhem, Bartiméus en eZwayZ. Tot nu toe moesten mensen met een visuele beperking het vooral doen met de geribbelde geleidelijnen, een hulphond of een taststok. Met eZwayZ weten ze op elk moment precies waar ze zijn en waar ze naartoe moeten. De app is gekoppeld aan aankomst- en vertrektijden, maar ook de in- en uitstaphaltes van alle bussen.

Slimme epilepsiecamera

De slimme epilepsiecamera is de winnaar in de categorie Digital Innovation. Het algoritme voor deze detectietool was er al. Door de camera is het mogelijk om gevaarlijke epileptische aanvallen te detecteren zonder apparaten en draden aan of bij de patiënt. Het algoritme voor de camera werd ontwikkeld door een teleconsortium, met hulp van EpilepsieNL. Door een schenking van de Postcodeloterij komt deze camera ook daadwerkelijk beschikbaar voor gezinnen met kinderen met epilepsie.

Dutch Applied AI Award

Naast de Computable Awards is ook de Dutch Applied AI Award uitgereikt. Deze award is voor voor leveranciers van AI-oplossingen, startups in het AI-werkveld en mooie voorbeelden van de implementatie van AI. Het is een samenwerking tussen het Centre of Expertise Applied AI (HvA), Computable en podcast De Dataloog. De winnaar is dit jaar ZENO AI voor de vroege detectie van hoofdhalskanker.

Overkoepelende trends

Computable reikt in 2022 voor de zeventiende keer op rij de Computable Awards uit. Deze prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. Voor 2022 maakt Computable veranderingen aan zijn Awards-traject bekend. Het vakblad wil met zijn Awards beter aansluiten bij ontwikkelingen in de markt. Belangrijkste verandering is dat Computable afscheid neemt van de product-focus en meer gaat inspelen op overkoepelende trends.

 

.

 

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen