Als startup heb je geld nodig. Dan kun je aandelen uitgeven of een lening aangaan. Met innovatieleningen zit Rabobank vooral op dat tweede spoor. “Ook al is vanuit het perspectief van een financier het risico eigenlijk veel te groot”, zegt Martijn Starre. Hij is een van de sprekers tijdens de derde masterclass over Health Impact Investeren.
Innovatie in de zorgsector is noodzakelijk, zegt Martijn Starre, sinds drie jaar ‘Startup & Scale-up banker Healthcare’ bij Rabobank. “Wij hebben als bank een groot marktaandeel bij ziekenhuizen en zorginstellingen. We zien ze worstelen met de uitdagingen in de sector: personeelstekort, vergrijzing, beperkte marges. Er moet iets gebeuren om het allemaal betaalbaar te houden. Maar innovatie zal niet snel komen van die instellingen zelf. Dat kunnen ze onvoldoende, daar zijn ze vaak te log en te groot voor. De echte innovatie komt vanuit de startups en scale-ups.”
Zekerheid en rendement
Vanuit de overtuiging dat een transitie in de gezondheidszorg noodzakelijk is, richt de Rabobank zich sinds ruim drie jaar daarom op die innovatieve sector. Bijzonder, omdat banken primair gestoeld zijn op zekerheid en rendement. Financieren van startups is daarentegen risicovol. Dat is heel wat anders dan het reguliere MKB financieren. “Het vraagt bereidheid om in zo’n beginfase een hoger risico te lopen”, erkent Starre. “Dat is iets waar een bank normaal gesproken mee worstelt. Maar hiervan hebben we als bank gezegd dat we het belangrijk vinden om hierbij betrokken te zijn. Dan moet je ook over gaan tot actie. Daar hoort bij dat je in die vroege fasen extra risico neemt om die transitie aan te jagen.”
Samenspel
Daarbij werkt Rabobank wel vaak samen met andere investeerders. “Niet alleen vanwege hun kennis, maar ook omdat we weten dat het bij startups binnen deze sector vaak langer duurt en meer kost. Wij willen niet als enige instappen. Dus het is een samenspel met andere investeerders. Die heb je nodig. Want als het langer duurt, wil je dat een investeerder de ruimte heeft om nog een keer met een extra financiering te komen. Als bank is dat lastiger.”
Rabobank kiest ervoor de financieringsvraag in te vullen door het verstrekken van leningen. Tijdens de masterclass van 3 december zal Starre dan ook vooral ingaan op financieren met vreemd vermogen. Niet door aandelen uit te geven dus, maar door een schuld aan te gaan. Wanneer is dat gewenst en waar kijkt een verschaffer van vreemd vermogen als een bank dan naar? “Wij kijken hoe we startups kunnen helpen om verder te groeien. Met onze kennis en ons netwerk, maar zeker ook met het inzetten van schuldvormen.” Tegenover die financiering kan de bank dan wel zekerheden vragen, zoals IP-rechten als onderpand.
“Het kan heel interessant zijn als je een groter deel van de aandelen langer zelf kunt houden. Als je dan op een later moment een volgende financieringsronde moet doen, is je bedrijf wellicht een aantal keer in waarde gestegen. Dan is het verwateren van aandelen veel gunstiger dan in de ontwikkelingsfase.”
Innovatielening
Tot nu toe zijn er bijna 170 zogeheten proof-of-concept-leningen aan startups in de zorgsector verstrekt. Voor zo’n innovatielening van 150.000 euro moet een startup wel in een pilot aangetoond hebben dat er al interesse is uit de markt. “In die fase kunnen wij voor anderhalve ton financieren. Dat is als bank tamelijk uniek, want vanuit het perspectief van een financier is het risico eigenlijk veel te groot. Maar dat doen we vanuit onze maatschappelijke rol die we als bank willen vervullen.”
Ontwikkelfase
Met zo’n innovatielening heeft Rabobank bijvoorbeeld Momo Medical op weg geholpen. Dat ging om een bedrag van anderhalve ton in de ontwikkelfase, nog voordat Momo Medical naar de markt was gegaan. In een latere fase verstrekte Rabobank nog een groeifinanciering waarmee Momo Medical verder kon groeien. “Een paar weken geleden was er weer een grote financieringsronde. Wij hebben deze keer niet meegedaan, maar wij gaan in de toekomst zeker kijken of wij met een schuldvorm weer een bijdrage kunnen leveren.”
Ben je een innovatieve startende ondernemer, neem dan deel aan de masterclass van 3 december over Health Impact Investeren. Deze gratis masterclass vindt plaats van 16.00 uur tot 19.00 uur bij Jaarbeurs. Andere sprekers zijn financier Linze Dijkstra en zorgondernemer Rutger van Merkerk. Schrijf je hier in voor deze masterclass.