Veel sectoren zijn bezig met hun digitale transformatie en de GGZ loopt daarbij in een aantal opzichten voorop. Arthur Notermans, lid van de raad van bestuur van GGZ-organisatie Espria, vertelde het op Zorg & ICT met enige trots.
“VWS heeft een mooi beleidsdocument ontwikkeld over het toekomstige landschap, wij hebben met VIPP GGZ ons eigen versnellingsprogramma. Binnen de GGZ hebben we ons eigen digitale ecosysteem ontwikkeld. Dat hebben we vormgegeven met tientallen professionals vanuit de instellingen zelf. Het mooie is: hier waren wij al mee bezig, ver voordat VWS hiermee aan de slag was.”
Grote aantallen in ggz
In de GGZ gaat het over grote aantallen. Eén miljoen mensen hebben GGZ-ondersteuning nodig en de sector neemt 6 van 88 miljard zorgeuro’s voor zijn rekening. Met de zorgkloof die dreigend opdoemt, is een digitale toekomst ook voor de GGZ noodzakelijk. “We moeten leren dat we naar een toekomst met veel meer digitale ondersteuning gaan.”
Toegankelijk en betaalbaar
Notermans legde uit dat digitalisering het antwoord is op toegankelijke, toekomstgerichte en betaalbare GGZ-zorg. Dat maakt het mogelijk dat cliënten zelfstandig kunnen blijven wonen. Signaleringen-apps, zelfhulpmodules, thuismonitoring, home intensive treatment, behandelplannen op basis van digitale informatie. “Dankzij dit soort hulpmiddelen zijn cliënten in staat zelfstandig te blijven wonen, een baan te hebben en als volwassene volledig te participeren in de samenleving. Dat is waar de digitale transformatie van de GGZ over gaat.”
Voorbeelden
Daar zijn al stappen in gezet. Notermans noemde er een aantal, zoals GGZ Breburg die een mentaal gezondheidscentrum heeft ontwikkeld. Of de Parnassia Groep dat de Smartwatch Miles heeft ontwikkeld voor het volgen en ondersteunen van forensische patiënten op onbegeleid verlof. Ander voorbeelden waren de YesWeCan-clinics met een dashboard voor het psychiatrisch dossier en de zorgrobot bij GGZ Oost-Brabant. “Een werkende zorgrobot, die nu al psychiatrische verpleegkundigen ondersteunt.”
GGZ loopt voorop
“De GGZ loopt nu een keer voorop”, concludeerde Notermans tevreden. Maar hij voegde daar direct een oproep aan toe. De sector kan het niet alleen zelf oplossen. “We hebben publiek-private samenwerking nodig, de kennis en kunde van professionals, ontwikkelaars en behandelaren. Dus als je als IT’er slimme dingen bedenkt: doe dat samen, ga op de werkvloer staan. Laten we dit samen oppakken.”