De dagelijks groeiende berg zorgdata die moet worden opgeslagen, heeft veel impact op het milieu. Bovendien vraagt deze opslag steeds meer ruimte in ziekenhuizen en zorgcentra. All-flash datacenters zouden weleens het antwoord kunnen zijn.
Wie iets bewaart op zijn laptop, tablet of computer, doet dat op een harde schijf. Althans, dat is hoe we het vaak nog noemen. Toch is de term ‘harde schijf’ inmiddels verouderd en vaak niet juist als je het hebt over een nieuwere computer. Alle moderne computers, laptops, tablets en smartphones werken tegenwoordig met een zogenoemde SSD; een Solid State Drive.
Een harde schijf werkt in principe als een cd. De data wordt op een draaiende magnetische schijf opgeslagen. In een SSD zitten geen bewegende onderdelen meer maar zogeheten modules. Die maken een SSD niet alleen sneller, maar ook een stuk energiezuiniger.
All-flash datacenters
Een datacenter werkt in principe hetzelfde als de opslag in een computer. Datacenters bestonden tot voorkort nog vaak uit traditionele harde schijven. Pure Storage brengt daar verandering in met all-flash datacenters die bestaan uit SSD’s.
Remko Deenik is Technical Director Europe bij Pure Storage. Hij ziet een groeiende interesse in deze manier van data bewaren. “Waar wij vanaf 2009 al bezig waren met het verkleinen en verminderen van de footprint van data, zie je nu dat de rest van de wereld dat ook ineens interessant begint te vinden.”
Besparing op stroomverbruik
Deze stijgende trend is in lijn met het groeiende bewustzijn rondom milieu en klimaatverandering. En dat is niet zo gek, een all-flash datacenter kan namelijk flinke besparingen opleveren als het gaat om stroomverbruik. De manier waarop Pure Storage de all-flash datacenters inricht, doet daar nog een schepje bovenop.
Deenik: “Aan het begin gebruikte Pure precies dezelfde SSD’s als in laptops om de data op te slaan. Maar die zijn gebouwd om een harde schijf na te bootsen. Er zitten allemaal kleine processoren en geheugen in om als het ware een harde schijf te simuleren. Wij hebben al die complexiteit eruit gehaald. En gebruiken alleen nog de cellen in de SSD, waar de echte opslag plaatsvindt.” Volgens Deenik zorgt dit ervoor dat de datacenters van Pure Storage tot 80 procent minder energie verbruiken dan vergelijkbare oplossingen.
Exponentiële groei data
Ziekenhuizen verzamelen ontzettend veel data. Niet alleen blijft deze data zich opstapelen, ook wordt het steeds meer, vertelt Deenik: “Vroeger was een röntgenfoto misschien één MB. Die foto’s worden van steeds hogere resolutie, en dus alleen maar groter. Bij een MRI-scan maakten ze eerder bij wijze van spreken twintig foto’s, maar nu zijn dat er honderd. Je ziet dus aan alle kanten een exponentiële groei van data. En medische beelden voor pathologie en genetica zijn zelfs nog malen vele groter.”
Duurzaamheid van opslag
En dat is niet het enige. Vaak zijn zorgverleners- en instellingen verplicht om deze data (de ‘koude’ data) jarenlang te bewaren. Die periode is vaak vijftien jaar, maar het kan bijvoorbeeld ook om de resterende levensduur van de patiënt gaan. Deenik: “De impact, niet alleen op de opslag van vandaag, maar om alle opslag die er de komende tientallen jaren bijkomt, is enorm. Ziekenhuizen moeten dus gaan kijken naar de duurzaamheid van de opslag.”
Vervanging modules
Materialen gaan niet oneindig mee en moeten nou eenmaal af en toe worden vervangen. “We kennen het allemaal. Je telefoon gaat twee of drie jaar mee, je laptop meestal drie tot vijf jaar. Met een datacenter is dat niet anders. Vaak hebben de opslagmodules een levensduur van vier of vijf jaar. Door de manier waarop wij onze modules gebruiken, gaan ze al een stuk langer mee. We kunnen ze zo vaak zeven of acht jaar blijven gebruiken.”
De modules worden, wanneer ze aan vervanging toe zijn, ook niet zomaar in de prullenbak gegooid. “Soms schalen organisaties op, dan nemen we de modules terug en vervangen die door modules met meer opslagruimte”, aldus Deenik. “Die andere modules kunnen we dan weer inzetten in andere datacenters.”
Praktische voordelen
Naast de snelheid en het verminderde energieverbruik, zitten er ook andere voordelen aan een all-flash datacenter. Omdat ziekenhuizen en zorginstellingen met gevoelige data omgaan, gaat de voorkeur vaak uit naar een datacenter op de locatie zelf. Dat verkleint de kans op een uitval of storing. Dat lokaal hosten kost niet alleen elektriciteit, maar ook ruimte. Deenik: “Alleen al door een harde schijf-oplossing te vervangen met ons systeem, kan de ruimte die wordt ingenomen vijf keer minder worden.”
Ruimtebesparing
De komende tijd zal deze ruimtebesparing exponentieel toenemen. Verwacht wordt dat de maximale capaciteit van een flash-module is verzesvoudigd over drie jaar. Dat betekent minder ruimte bij een gelijkblijvend stroomverbruik, terwijl de opslagcapaciteit blijft groeien. Efficiëntie en vergroening gaan op deze manier hand in hand, puur door een andere manier van data bewaren.