‘Integreer klimaat en gezondheid in het onderwijs’

Integreer klimaat en gezondheid in het onderwijs
Maaike Zweers
Maaike Zweers
07 februari 2022
2 min

De overheid moet klimaat en gezondheid met spoed integreren in het onderwijs, binnen de zorg en in het overheidsbeleid. Twaalf zorgprofessionals hebben een brief met deze boodschap gestuurd aan milieuminister Jetten en andere bewindvoerders.

Ze worden gesteund door hoogleraren, wetenschappers en artsen, onder wie arts en rector-magnificus prof. dr. Han van Krieken van de Radboud Universiteit. Er hebben zich al meer dan honderd organisaties aangesloten, zoals het Rode Kruis Ziekenhuis, het Dijklander Ziekenhuis, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zorgverzekeraar coöperatie VGZ en diverse banken.

Tata Steel

“De zorgsector is even vervuilend als Tata Steel en de kolencentrale Eemshaven bij elkaar, dat is minstens 7 procent van de totale CO2 uitstoot van Nederland”, zeggen arts Inge Schepens (Zorg voor Klimaat) en verpleegkundige Annemarie Bergsma (De Duurzame Verpleegkundige).

“Zo berekende de intensive care van het Erasmus MC dat één dag opname op de IC van één patiënt gelijkstaat aan de kap van 200 vierkante meter bos, 2.000 kilometer autorijden en verbruik van meer dan 15.000 liter water. Een doorsnee ziekenhuis produceert daardoor al snel 430.000 kg afval per jaar.”

Tropenarts en huisarts Jorieke van der Stelt  (De duurzame dokter):  “We zien nu al als gevolg van klimaatverandering en milieuvervuiling een toename van infectieziekten, hittestress, psychische klachten, allergieën, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, en neurologische ziekten, met bijbehorende stijgende druk op de zorg en zorgkosten. In onze medische opleidingen is hier echter onvoldoende aandacht voor, De zorg is niet voorbereid op de gevolgen van de klimaatcrisis. En dat is kenmerkend voor het gehele onderwijssysteem. We missen de top-prioritering van klimaat en gezondheid en laten zo enorme kansen liggen om samen in ons land aan een klimaatbestendige toekomst te werken.”

Expertpanel

De zorgprofessionals pleiten voor het instellen van een onafhankelijk Planetary Health Expertpanel. Dit panel heeft een faciliterende rol met als doelstelling een snelle en structurele implementatie van onderwijs over planetary health, duurzaamheid en de relatie met (volks)gezondheid binnen het gehele onderwijs.

Snelle verduurzaming

Daarnaast voor de oprichting van een Interdepartementale Taskforce van de gezamenlijke ministeries. Die heeft als doelen de aandacht voor primaire preventie en gezondheid van de gehele en de toekomstige bevolking en een snelle verduurzaming van de zorgsector.

Naast de brief is er een petitie. Organisaties en prominenten kunnen die hier tekenen. Individuen kunnen de petitie tekenen die is gelanceerd via de website Zorg voor Klimaat.

Congres Heel de zorg: 14 april

Kom op 14 april naar Jaarbeurs voor een dag vol duurzaamheid. Pioniers nemen je mee op hun reis van doelen naar doen.
[btn link=”https://www.dutchhealthhub.nl/event/van-deal-en-doelen-naar-doen/” target=”_self”]Registreer nu en profiteer van de vroegboekkorting.[/btn]

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen