Zorg is goed voor kwart Computable Awards

Computable awards
Philip van de Poel
Philip van de Poel
31 oktober 2023
3 min

De zorg digitaliseert in een hoog tempo. Die ontwikkeling is ook terug te zien bij de uitreiking van de Computable Awards 2023. Van de in totaal zestien awards gaan er dit jaar vier naar zorg-gerelateerde oplossingen. De betrokken organisaties mochten de prijzen op 30 oktober in het Beatrix Theater in Utrecht in ontvangst nemen.

In de categorie Cyber Resilience was er een award voor de Medical IoT Security-oplossing van het Amerikaanse cybersecurity-bedrijf Palo Alto Networks. Met de opmars van zorg op afstand maakt de zorg steeds vaker gebruik van genetwerkte apparaten. Dat kunnen toepassingen voor de thuissituatie zijn. Maar ook geavanceerde ziekenhuisapparatuur is steeds vaker verbonden met het Internet of Things (IoT). Daarnaast is er stortvloed van life style-apps die dicht tegen de zorg aan zitten.

Machine learning

Het probleem van al deze toepassingen is dat ze vaak onvoldoende beveiligd zijn. In reactie hierop heeft Palo Alto Networks een Medical IoT Security-oplossing op de markt gebracht die zorgverleners de mogelijkheid geeft om nieuwe verbonden technologieën snel en veilig in te zetten en te beheren.  Een bijzonder aspect van Palo Alto Networks Medical IoT Security is het gebruik van machine learning. Beveiliging en handhaving blijven zo beter up to date.

Slim matras

In de categorie Digitale Innovatie viel het smartmatras Bossy van Deron in de prijzen. Dit slimme matras helpt bij het voorkomen van doorligwonden en het signaleren van dwaalgedrag. Via druksensoren is nauwkeurig vast te stellen hoe lang iemand in dezelfde houding ligt. Cliënten worden dus minder vaak gewekt en het zorgpersoneel past ook overdag alleen een wisselligging toe als dit echt nodig is. Zodoende draagt Bossy bij aan een betere kwaliteit van leven van kwetsbare mensen en verlicht het systeem de werkdruk van professionals.

Digitale pathologie

De award in de categorie Digitale Transformatie ging naar het digitale Picture Archiving and Communication System (PACS) van Vie Curi Medisch Centrum en Sectra. Dankzij de digitale werkwijze kunnen pathologen van VieCuri weefsels sneller en nauwkeuriger onderzoeken. Voorheen moest het weefsel voor onderzoek eerst geprepareerd worden om onder een microscoop te kunnen bekijken. Met het digitale PACS is zelfs de microscoop overbodig geworden.

AI helpt vroeg geborenen

Het winnende Zorgproject was dit jaar ‘Afwijkingen ontdekken bij te vroeg geboren baby’s’ van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), NeoLifeS en Neolook Solutions. In het (UMCG) worden jaarlijks 80 tot 120 te vroeg geboren baby’s opgenomen. Voor deze kwetsbare baby’s is het van groot belang om problemen met groei, beweging en ontwikkeling vroegtijdig op te sporen. UMCG zet hiervoor een combinatie in van bewegingsanalyse op basis van videobeelden en artificiële intelligentie (ai). Om risicofactoren beter in kaart te brengen, startte NeoLifeS in 2016 een aparte databank voor neonaten.

Hoge ogen

De categorie Zorgproject telde in totaal 47 aanmeldingen, waaruit de jury tien genomineerden selecteerde. Dit grote aantal aanmeldingen onderstreept de digitaliseringstendens in de zorg. Alleen in de categorie Cyber Resilience waren er meer aanmeldingen: 52.
In de categorie Tech start-up gooide Healthplus.ai hoge ogen met een score van dik 22 procent. In andere categorieën was dit stempercentage goed geweest voor een award, maar DuckDuckGoose wist Healthplus.ai met bijna 35 procent toch te overvleugelen.
De 18e editie van de Computable Awards telde in totaal 550 inzendingen. Juryleden en publiek brachten gezamenlijk 24,500 stemmen uit.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen