Van virtual reality, robotica tot software en medische apparatuur. Op de Zorg & ICT beurs waren volop innovaties te vinden die de gezondheidszorg efficiënter en betaalbaarder maken. Een greep uit het aanbod.
Met bubbelend water om tot rust te komen, glasvezelkabels om te voelen, geurspray en muziek. Als er geen snoezelruimte in de buurt is, laat je gewoon de Praticima Satellite komen. Deze snoezeltrolley laat patiënten ontspannen snoezelen in een vertrouwde omgeving. Snoezelen is een medicatieloze, therapeutische activiteit die de zintuigen prikkelt van mensen met een verstandelijke beperking of met gevorderde dementie. Omdat snoezelruimtes duur zijn en er niet overal plek voor is, brengt Formex Medical de trolley op de Nederlandse markt. De snoezelkar is onder meer uitgerust met luidsprekers, een projector, geurverstuiver en waterbubbelpaneel. Dat is snoezelen wanneer en waar je maar wil.
Slim drinkglas
75 procent van de ouderen drinkt structureel te weinig. Een te lage vochtbalans kan bij patiënten allerlei klachten veroorzaken, van blaaskrampen tot duizeligheid. Aquatime heeft daarom een slim drinkglas ontwikkeld dat uitdroging bij de gebruiker moet voorkomen. Het glas registreert alles wat je consumeert aan water, ook als je het stiekem weggooit ziet hij dat. Deze gegevens gaan via de cloud naar de ECD waar een zorgprofessional meekijkt. Belangrijk vooral is dat de patiënt meer zelf regie krijgt over dat hij genoeg drinkt. Als je niks drinkt geeft het glas een vriendelijk pianomuziekje af, om je weer even bij de les te houden.
Zelftestkiosk
Van bloeddruk, BMI tot temperatuur en zuurstofsaturatie. Wat nou als de patiënt zelf al de belangrijkste metingen kan doen voorafgaand aan een consult in het ziekenhuis? De medische zelfmeetkiosk van HQ Healthcare maakt dat mogelijk. In België werken verschillende ziekenhuizen er al mee, in Nederland zijn de eerste ziekenhuizen om. De zelfmeetkiosk is een gebruiksvriendelijk apparaat, waar de patiënt in gaat zitten om vervolgens met videobegeleiding de verschillende testen te doen. Binnen enkele minuten komt er een uitdraai met resultaten uit. Deze waarden komen ook direct in het EPD, zodat de arts iets later alles tijdens het consult bij de hand heeft. Naar schatting scheelt het de verpleegkundige gemiddeld tien minuten per patiënt aan tijd. Tijd die vervolgens op een andere manier kan worden ingezet.
Diagnoses tijdens het joggen
Van oudsher denk je bij holter-monitoring, de registratie van de elektrische activiteit van het hart over een langere periode, aan draadjes, plakkers, batterijen en tasjes. Dat maakt je vrij beperkt in je bewegingen, het weegt nogal wat en je loopt het risico dat er iets losgaat. Alphatron presenteert op de beurs de Custo Guard Holter. Deze elektrode weegt nog 35 gram en zit comfortabel op de borstkas vastgehecht. Als patiënt zou je bijna laat vergeten dat je een diagnostisch onderzoek ondergaat. Je kunt er zelfs mee sporten. Ook bloeddruk meten tijdens het sporten is mogelijk met een andere oplossing van hetzelfde bedrijf, de Ambulante Bloeddruk Meting. Dankzij de vorm, stille werkmodus en lichte gewicht is het draagcomfort groot.
Altijd verbinding met zorgverleners
TeleAlarm biedt met CarePhones hulp op afstand in de extramurale zorg. Het kastje van de CarePhone hangt op een centrale plek in huis en is verbonden met een pols en halszender bij de patiënt. Als die zich onwel voelt, kan hij met een druk op de knop een zorgverlener bereiken. Via het vaste kastje is dan ook spreek- en luisterverbinding mogelijk. Voor intramurale zorg is er de NurseCall. Met hetzelfde systeem is dwaaldetectie voor demente patiënten mogelijk. Echt nieuw is dat de verbinding van beide systemen via het draadloze 868 Mh frequentie toegankelijk is.
Mixed Reality
VR-brillen om chronische pijn te bestrijden of om EMDR toe te passen. In de eerste hal zijn er meerdere stands met virtual reality brillen te vinden. Holomoves onderscheidt zich met een bril met mixed reality. De gebruiker kan daarmee revalideren in de eigen vertrouwde omgeving. En zorgprofessionals kunnen training krijgen in de echte omgeving met hulp van VR, zoals in een operatiekamer. Er zijn drie modules: beweeggames voor revalidatie, informatiemodules om patiënten te informeren over hun aandoening en scenariotraining voor professionals.