Wet toetreding zorgaanbieders: veranderingen en gevolgen

Wet toetreding zorgaanbieders
Gastauteur
Gastauteur
16 december 2021
3 min

Op 1 januari 2022 gaan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de Aanpassingswet Wet toetreding zorgaanbieders (AWtza) in. Hierdoor gaat er nogal wat veranderen voor zorg- en jeugdhulpaanbieders. Door deze nieuwe wet veranderen onder andere de toelatingsregels. We zetten een paar feiten voor je op een rij.

Door Nicole Kottelaar 

Waarom is de Wet toetreding zorgaanbieders nodig?

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn vooral startende zorg- en jeugdhulpaanbieders zich vaak niet bewust van de wettelijke kwaliteitseisen voor goede en veilige zorg. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) moet hier verandering in brengen.

Door bijvoorbeeld de meldplicht krijgt de IGJ een beter beeld van alle aanbieders en de zorgkwaliteit die ze leveren. En kan IGJ nieuwe aanbieders op de hoogte stellen van de kwaliteitseisen voordat ze beginnen met zorg verlenen.

Wat zijn de gevolgen van de Wtza?

In de Wtza gaat het erom dat aanbieders zich beter bewust zijn van de kwaliteitseisen voor de zorg die ze leveren en de IGJ hierop toeziet. De twee belangrijkste aanpassingen van de Wtza zijn de meldplicht en de toelatingsvergunning voor bepaalde zorginstellingen. Vooral nieuwe aanbieders merken veel van deze meldplicht. Zij moeten zich melden voordat ze starten met de zorgverlening. Bestaande en nieuwe aanbieders riskeren zelfs een boete als ze zich niet op tijd melden.

Ook moeten zorgaanbieders van de Wtza hun bedrijfsvoering goed op orde hebben. Hierbij hoort een openbare jaarverantwoording. “Veel administratieve rompslomp” en “onuitvoerbaar voor kleine eerstelijnszorgaanbieders” vindt de Eerstelijnscoalitie. De eerstelijnscoalitie bestaat uit een samenwerkingsverband tussen KNMT, LHV, KNGF, KNMP, InEen, LVvP, KNOV, NVM-mondhygiënisten en ONT.

Ze hebben bezwaar aangetekend tegen deze nieuwe jaarverantwoordingsplicht. Het ministerie van VWS heeft hiernaar geluisterd. Een kleine eerstelijnszorgaanbieder met een netto-omzet van minder dan twaalf miljoen euro hoeft geen accountantsverklaring bij de jaarverantwoording mee te sturen.

Meldplicht

SoloPartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, raadt de achterban aan zich op tijd te melden bij het CIBG. Ook veel andere brancheorganisaties geven hetzelfde advies. Staat een aanbieder op 1 januari 2022 als bestaande zorgaanbieder in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa), dan hoeft de aanbieder namelijk niets te doen. Die is dan al bekend bij de IGJ.

Staat de aanbieder hier op 1 januari niet in én levert de aanbieder ook geen jaarverantwoording 2021 aan? Dan krijgt hij tot 1 juli 2022 de tijd om zich aan te melden. Nieuwe aanbieders moeten zich drie maanden voordat ze met de zorg starten melden bij het CIBG.

Lees meer informatie over de meldplicht, eisen en uitzonderingen bij de veelgestelde vragen van CIBG onder kop ‘Meldplicht zorg- en/of jeugdhulpaanbieders’.

Toelatingsvergunning

De Wtza-vergunningplicht geldt voor alle medisch specialistische zorginstellingen en alle zorginstellingen die met meer dan tien zorgverleners zorg verlenen. Bij de vergunningplicht hoort ook de eis dat de instelling een onafhankelijke intern toezichthouder heeft. Ook worden instellingen niet meer automatisch toegelaten.

Heeft de instelling op 1 januari 2022 al een WTZi-toelating en is de instelling vergunning plichtig? Dan hoeft de instelling niets te doen. De WTZi-toelating wordt automatisch omgezet in een Wtza-vergunning. Heeft de instelling nu nog geen WTZi-toelating? Dan moet de instelling vanaf 1 januari een Wtza-vergunning aanvragen. En ook als je op of na 1 januari over de grens van tien zorgverleners heen gaat.

Lees op Toetredingzorgaanbieders.nl meer over de eisen en uitzonderingen van de vergunningsplicht, intern toezicht, transparante financiële bedrijfsvoering en jaarverantwoording.

Meer weten over de Wtza?

Heb je vragen over de Wtza? Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden en beschikbare Wtza-infographics. Of doe de kwaliteitscheck, hiermee check je of de zorg of jeugdhulp voldoet aan de wettelijke eisen.

Standpunt Wtza jaarverantwoording

Meer informatie over het standpunt van de Wtza-jaarverantwoording van de eerstelijnscoalitiepartijen vind je op:

Op 1 januari verandert er meer. Het Zorgprestatiemodel treedt dan in werking. Ook dit heeft grote gevolgen voor zorgaanbieders. 

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen