VGZ reikt Samen Voorop Awards 2023 uit

VGZ Samen Voorop
Maaike Zweers
Maaike Zweers
22 juni 2023
3 min

Met het project om staaroperaties aan beide ogen tegelijk uit te voeren, won Maastricht UMC+ de Samen Voorop Award 2023 voor Zinnige Zorg. Het project van ziekenhuis Tjongserschans om ‘zo nodig-medicatie’ niet meer op naam voor te schrijven won de Samen Voorop Award voor duurzaamheid. In de categorie Gezondheid won inMovement met de cursus Empowerment & Beweging die kwetsbare mensen helpt het beste uit zichzelf te halen.

Door Leendert Douma

Er waren negen genomineerden, verdeeld over de drie categorieën. De afgelopen weken heeft een vakjury onder leiding van Cas Ceulen, Chief Health Officer bij Coöperatie VGZ, punten toegekend. Daarnaast kon het publiek stemmen op hun favoriet.

“Er is massaal gekozen”, zei Ceulen dinsdagavond. “Zo’n 20.000 mensen hebben online hun stem uitgebracht. Dat zegt wel iets over de behoefte aan vernieuwingen voor de zorg in Nederland. We doen dit nu al acht jaar en ik denk dat we nog we nog wel even kunnen doorgaan met de VGZ Samen Voorop Awards.”

De awards zijn bedoeld om innovaties te stimuleren. Voorheen werd er alleen een award voor Zinnige Zorg uitgereikt, maar de laatste jaren is dat uitgebreid naar drie categorieën. “Het zijn de thema’s die je in alle landelijke transformatieopdrachten ziet terugkomen. Het mooie voor deze competitie is dat je nu hele verschillende typen innovatie ziet.”

Gezondheid

Een mooi voorbeeld daarvan is de cursus Empowerment & Beweging van de Rotterdamse stichting inMovement. Die is bedoeld voor mensen die wat kwetsbaarder zijn, gezondheidsklachten hebben of de Nederlandse taal minder goed beheersen. Ze leren door dit programma beter voor zichzelf te zorgen, betaalbaar en gezond te eten, voldoende te bewegen en positief te denken. Daarmee behaalden ze de eerste plek in de categorie Gezondheid. “Er gaat dus weer een prijs naar Rotterdam”, grapte presentator Wim Vis. “Dat wordt weer feesten op de Coolsingel.”

Duurzaamheid

De prijs voor duurzaamheid gaat naar Friesland, naar Tjongerschans om precies te zijn. Het ziekenhuis in Heerenveen startte het project met ‘zo nodig-medicatie’ niet meer op naam verstrekken. Dat voorkomt onnodig medicijnafval. Ziekenhuisapotheker Minke Jongsma is blij dat ze de award wint. “Maar het is ook wel een beetje gênant dat we een prijs krijgen voor iets dat we al veel eerder hadden moeten doen.”

Zinnige Zorg

Het idee dat leidde tot de VGZ-award voor Zinnige Zorg was net zo simpel. “Als iemand aan twee ogen staar heeft, waarom opereren we die dan niet tegelijk? Dat idee hadden we al in 2017. In 2018 kregen we groen licht om onderzoek te gaan doen”, vertelt oogarts Lindsay Spekreijse, die binnenkort op de bilaterale cataractoperatie gaat promoveren.

Voor het onderzoek werden 865 patiënten geïncludeerd. De conclusies werden onlangs gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. “Dat leverde veel publiciteit op”, zegt Rudy Nuijts, hoogleraar Hoornvliestransplantatie- en Refractiechirurgie van MUMC+. “De wereld kon zien dat de drempels die werden opgeworpen helemaal niet zo relevant zijn. Integendeel. Patiënten vinden het fantastisch, het bespaart kosten en het is beter voor het milieu. Ik vind het mooi dat deze studie zoveel aandacht en krijgt en nu ook een award.

De volgende stap is om dit te implementeren in heel Nederland, legt Spekreijse uit. “Daarvoor hebben we subsidie gekregen van ZonMw.” Er is een implementatiecurve bedacht. Het streven is om binnen twee jaar te zorgen dat 50 procent van de patiënten die daarvoor in aanmerking komt, een bilaterale cataractoperatie krijgt aangeboden.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen