Vaccineer.nl wapent zorgverlener met betrouwbare informatie

Vaccineer.nl
Maaike Zweers
Maaike Zweers
29 november 2021
2 min

Vaccineer.nl helpt zorgverleners sinds 26 november om niet-gevaccineerden van betrouwbare informatie te voorzien. De zorgverlener kan altijd en overal met één druk op de knop specifieke informatie naar patiënten mailen of via QR aanbieden.

Vaccineer.nl is geen website, maar een informatietool. De Stichting Betrouwbare Bron biedt er een selectie aan van relevante informatie over coronavaccinatie, Inforium biedt het platform.

Markus Oei, KNO-arts, voorzitter Stichting BetrouwbareBron en oprichter van Inforium:  “De tool is stand-alone te gebruiken, maar ook overal in te integreren, bijvoorbeeld in de meest gebruikte EPD’s. Wij doen dat gratis. Je kunt dan met één druk op de knop bijvoorbeeld informatie doorsturen naar patiënten. Ik doe dat als KNO-arts bijvoorbeeld als ik een roker op mijn spreekuur krijg. Ik vraag dan of ik wat informatie mag sturen over stoppen met roken. ”

Vaccinatie en vruchtbaarheid

Om professionals te ‘wapenen’, is op Vaccineer.nl sinds kort veel informatie verzameld en gerubriceerd van betrouwbare bronnen. Oei:  “Krijg je als arts bijvoorbeeld iemand op je spreekuur met vragen over vaccinatie en vruchtbaarheid, dan is het een hele kleine handeling om hier betrouwbare informatie over door te sturen, zodat de patiënt die thuis nog eens rustig kan nalezen.”

Anderstaligen en laaggeletterden

“Je hoeft zo op het spreekuur geen discussie te beginnen over vaccinatie, maar je haalt wel de angel eruit. Zodat je van een weigeraar wellicht een twijfelaar en in het gunstigste geval een gevaccineerde kunt maken. Kleine duwtjes kunnen veel effect hebben als ze van de dokter komen. We geven met betrouwbare informatie tegengif aan alle verzonnen informatie wat patiënten van facebook en twitter halen. Belangrijk is dat we met vaccineer.nl ook anderstaligen en laaggeletterden kunnen bereiken met video en animaties.

App

Op dit moment wordt er naast de interface ook druk gewerkt aan de app. Oei: “Een thuiszorgmedewerker heeft zo alle informatie bij de hand . Die kan via de mobiele telefoon informatie naar cliënten doorsturen. Mobiel werkt vaccineer.nl nu prima, maar een app werkt net wat lekkerder.”

Privacy

Zowel de privacy van zorgverlener als patiënt is gewaarborgd. Maar komt er iemand op het spreekuur die in verband met privacy zelfs geen mailadres wil geven, dan is er de QR-code. Oei: “Wie geen mail wil, kan gewoon de code scannen. Inmiddels weet zo ongeveer iedereen wel hoe een QR-code werkt.”

Lees ook:
Vijf doeltreffende vragen aan vaccinatieweigeraars

 

 

 

 

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen