Slimme bed-app verlicht nachtdienst

Slimme bed-app verlicht nachtdienst
Floor van Dijck
06 januari 2022
3 min

Het is altijd de vraag tijdens de nachtdienst in het verpleeghuis: ligt iedereen nog veilig in bed? Met de nieuwe BedSense app kan de zorgprofessional op afstand monitoren. En dat kan veel tijd én gezondheid opleveren. Het nieuwe investeringsfonds voor ouderenzorg IFOZ gaat deze innovatie dan ook actief ondersteunen.

Een slim bed dat in de gaten houdt wie erin ligt en zo veel werklast bespaart. Dat kan met BedSense. Onder het matras ligt een sensor die onder meer ademhaling en beweging registreert. Via de Momo App weet de dienstdoende zorgverlener zonder in de kamer te  kijken wie rustig ligt te slapen. Bij een afwijkende situatie krijgt de zorgverlener een seintje dat er iets aan de hand is. Zo is de zorgverlener precies daar waar hulp nodig is.

Valincidenten voorkomen

“Als iemand probeert uit bed te komen geeft de Momo App 30 tot 60 seconden van tevoren een signaal af. Zo kan de verzorgende er in veel gevallen op tijd bij zijn. Werken met BedSense scheelt wel een kwart van de valincidenten”, vertelt Menno Gravemaker van Momo Medical.

“Ook scheelt het tweederde aan loze alarmen. Een ander groot voordeel is dat mensen die lekker rustig liggen te slapen, niet meer gestoord worden tijdens de nachtronde. En doordat de app het ook signaleert als mensen lang in dezelfde houding liggen, kan actief worden gehandeld op het voorkomen van doorligplekken.”

Kostenbesparing en werkplezier

De nachtdienst doet minder fysieke controles in de kamers en kan gericht naar de mensen die echt hulp nodig hebben. Dat scheelt kostbare tijd en levert zorgmedewerkers meer werkplezier op. Gravemaker: “We hebben onderzoeken gehouden op meerdere zorglocaties.

De resultaten zijn overal veelbelovend, maar verschillen heel erg per locatie. Zo was er op een heel grote zorglocatie eigenlijk een extra nachtdienst nodig die met behulp van BedSense toch niet ingezet hoefde te worden. Dat scheelt de organisatie een ton per jaar. Maar wat wijzelf het belangrijkste vinden, en wat bij elke zorgorganisatie duidelijk naar voren kwam, is dat de tevredenheid van de verpleegkundigen heel hoog is. Ze geven aan veel meer werkplezier te ervaren en een groter gevoel van controle over de situatie.”

Innovatie in de ouderenzorg

De veelbelovende eerste resultaten van deze app maken dat het de eerste innovatie is die investeringsfonds IFOZ opneemt in hun portfolio. “IFOZ is opgericht om innovatie in de ouderenzorg te versnellen,” vertelt bestuurder Carolien Oppeneer. “We richten ons op twee doelen: het vergroten van zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen en het beter inzetten van beschikbare arbeidscapaciteit. Want daar is nu al sprake van forse krapte, en dat zal alleen maar toenemen.”

Wat IFOZ zo aansprak in het concept van Momo Medical, was naast de resultaten, ook de flexibiliteit van de aanbieder, vertelt Oppeneer. “Los van de match van deze app met onze doelstellingen, vinden we het belangrijk dat er sprake is van krachtig ondernemerschap. Dat het bedrijf achter de innovatie ook in staat is om snel te groeien, zodat zoveel mogelijk zorginstellingen snel profijt kunnen hebben van de BedSense. Ze stonden ook open in een samenwerkingsverband met ons om te kijken of deze app ook in een thuissituatie toegepast zou kunnen worden.”

Grootscheepse pilot

De investering van IFOZ in Momo Medical houdt in dat er een grootscheepse pilot gaat draaien met de BedSense apparatuur en Momo app. “We hebben een uitgebreid netwerk van VTT-instellingen. Binnen dit netwerk gaan we een uitgebreide pilot doorlopen die we gemeenschappelijk coördineren en evalueren. We gaan de waarde voor de praktijk onderbouwen om de impact goed zichtbaar te maken. Ook ondersteunen we Momo Medical met een half miljoen euro aan groeikapitaal.”

 

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen