Roott pakt wachtlijsten in ggz aan

Wachtlijsten ggz
Saskia Engbers
08 november 2023
4 min

De wachtlijsten in de ggz zijn lang. Marie Broeckman en Youri Vink besloten het probleem aan te pakken. Op zorgmarktplaats Roott.nl matchen ze zorgvragers aan therapeuten. De hulp start binnen zeven dagen. Wat is het geheim?

Marie Broeckman werkte jaren in de volwassenenpsychiatrie in Amsterdam. Wat ze daar zag, vond ze alarmerend. “We leven in een maatschappij waarin mensen steeds meer druk ervaren door wat er allemaal van hen wordt verwacht. Bijna de helft van de Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met mentale problemen en 1,3 miljoen mensen zoeken jaarlijks hulp. Maar het vinden van passende mentale zorg is door de lange wachtlijsten een enorme uitdaging. De geestelijke gezondheidszorg loopt vast.”

Ook Youri Vink constateerde het probleem, alhoewel hij als advocaat op de Zuidas in een hele andere branche werkte. “In mijn directe omgeving hadden mensen psychische hulp nodig maar die konden ze op korte termijn niet vinden. Ik heb me eens verplaatst in die mensen en in vier dagen tijd 175 websites van gz-psychologen bezocht. Geen enkele had meteen plek.”

Broeckman: “Ook de huisarts heeft geen directe oplossing. Soms kun je een aantal sessies bij de POH-ggz krijgen. In andere gevallen verwijzen huisartsen door naar gz-psychologen die vergoede zorg bieden. En zelfs in Groningen en Limburg hebben die wachtlijsten van een aantal maanden.”

Zelf zoeken of advies

“Maar is een gz-psycholoog altijd de oplossing? Wij denken van niet”, gaat Broeckman verder. “Onze mentale gezondheid wordt bepaald door verschillende facetten. Sommige mensen zijn geholpen als ze met iemand kunnen praten. Andere zijn meer gebaat bij een leefstijlinterventie, zoals ondersteuning bij voeding, beweging of de hormoonhuishouding.”

Vanuit die gedachte kregen Vink en Broeckman het idee de geestelijke gezondheidszorg over verschillende soorten therapeuten te verdelen. Ze hingen hun bestaande carrière aan de wilgen en richtten het digitale boekingsplatform Roott (goed ‘wortelen’ in jezelf) op. Dat deden ze samen met data science-specialist Leo Huberts.

Online boeken

Roott biedt zorgzoekers toegang tot een netwerk van (gz-)psychologen, voedings-, bewegings-, slaap-, hormoon- en stresstherapeuten. Op dit moment zijn het er 42, maar hun aantal groeit. Op het platform kunnen zorgzoekers rechtstreeks een therapeut boeken voor online of offline hulp. Binnen zeven dagen hebben ze hun eerste afspraak voor zorg. Om de kans op een goede klik te vergroten, staat in het profiel van de therapeuten persoonlijke informatie, bijvoorbeeld over hun opleiding, werkervaring of religie.

Vink: “De mensen die nog niet precies weten welke hulp het beste bij ze past, nemen we bij de hand. Zij kunnen online een vragenlijst invullen over hun psychische welzijn, voeding, hormonale balans en beweging. Aan de hand van de antwoorden geven onze specialisten uiterlijk binnen 24 uur een persoonlijk advies voor een therapeut of sessies met meerdere therapeuten.”

“We kijken per onderdeel welke therapeut of therapeuten het beste bij iemands hulpvraag en profiel passen. Dat doen we op dit moment deels nog handmatig. In de nabije toekomst willen we zorgvragers met behulp van data zo snel mogelijk naar de juiste zorg verwijzen. Op dit moment investeren we veel tijd in het maken van een slim matchingmodel.”

Onvergoede zorg

Elke zorgprofessional op het platform is uitgebreid gescreend op ervaring, kwalificaties en de kwaliteit van de praktijk. Een groot aantal biedt onvergoede zorg aan, maar er zijn gesprekken gaande met verschillende vergoede gz-instellingen. Sommige zorgaanbieders op Roott.nl worden deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ook dragen werkgevers vaak bij aan zorgkosten, bijvoorbeeld bij burn-outklachten.

“De therapeuten die onvergoede zorg aanbieden, hebben over het algemeen meer beschikbaarheid in hun agenda”, vertelt Broeckman. “Overigens zegt vergoeding niets over de kwaliteit en effectiviteit van een behandeling.”

Meer vergoede therapeuten

Op termijn zal Roott steeds meer vergoede therapeuten aan het aanbod toevoegen. “Wij denken dat zorgvragers op ons platform sneller een vergoede professional vinden dan via het huidige systeem”, zegt Vink. “Vanaf december kunnen onze zorgverleners hun beschikbaarheid met een schuifknop zelf aan- of uitzetten, bijvoorbeeld als er een plek is vrijgekomen. Zorgzoekers kunnen die vrijgekomen plek dan boeken. Dat werkt veel efficiënter dan wanneer een zorgverlener cliënten moet bellen of mailen om te melden dat er een plek is vrijgekomen.”

Social media

Zorgvragers vinden hun weg naar Roott op dit moment vooral via de social media. “Maar we zijn in gesprek met huisartsen. We hopen dat die hun patiënten ook naar ons willen doorverwijzen”, zegt Vink. “Sowieso staan we open voor samenwerking met huisartsen, zorgverzekeraars en andere partijen die onze missie steunen. Via een beter en efficiënter zorgsysteem willen wij mensen de regie geven over hun mentale en fysieke gezondheid. Zodat ze de zorg krijgen die ze echt nodig hebben, door de juiste persoon en op het juiste moment.”

Gestart met therapie

Met een recente financiële injectie van 600.000 euro van Healthy.Capital, Innovatiefonds Noord-Holland en een groep individuele investeerders, gaan de oprichters verder met de ontwikkeling van Roott. Want dat ze op de goede weg zijn, staat voor hen vast. Broeckman: “Pas geleden kregen we een bericht van een vrouw die vertelde dat haar zusje al een aantal keren in crisis was geraakt maar geen hulp had gekregen. Telkens was ze op een wachtlijst terechtgekomen. Maar deze keer had het zusje via Roott een therapeut gevonden bij wie ze meteen kon starten en met wie ze ook nog eens een klik voelde. Voor het eerst was ze écht met therapie gestart.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen