Pilot met opnieuw uitgeven incontinentiemateriaal van start

Heruitgifte incontinentiemateriaal
Maaike Zweers
Maaike Zweers
10 november 2022
4 min

Op 10 november start een pilot met het opnieuw uitgeven van ongebruikt incontinentiemateriaal. Zestien openbare apotheken in Brabant en Limburg gaan aan de slag met de nieuwe manier van verstrekken.

De pilot is een initiatief van Zorgverzekeraar ASR/DITZO, Stichting CareCycle en Zorggroep Cazo. In Brabant en Limburg zamelen tientallen openbare apotheken ongebruikte incontinentiematerialen in. Ook veel Brabantse thuiszorg- en ouderenzorginstellingen bieden hun overtollige materialen aan bij Stichting CareCycle, net als steeds meer particulieren. Het Rode Kruis zorgt voor het transport naar het logistiek centrum in Oosterhout, waar bij het Logistics Community Brabant Zorgplein een magazijn vol incontinentiemateriaal klaarligt.

De zestien verstrekkende openbare apotheken gaan deze materialen bestellen bij LCB Zorgplein, de logistieke partij die dit voor CareCycle mogelijk maakt. Apothekersassistent Anja Vissers werkt drie dagen per week in ‘haar’ apotheek in de Limburgse Maasdorpen. Ze werkt daarnaast een dag per week voor het LCB. Ze is heel blij dat de pilot een einde gaat maken aan veel verspilling en CO2-uitstoot.

Green Deal 3.0

Vissers: “En dat past natuurlijk prachtig in de Green Deal 3.0. Iedereen heeft het erover, maar wij gaan het ook echt doen. Met al dat praten schieten we niets op. De materialen die we hergebruiken, zijn al geproduceerd. Dat scheelt CO2. En het scheelt natuurlijk flink in de uitstoot dat ze niet ongebruikt verbrand hoeven worden.

Michiel Vulink, beleidsadviseur farmacie en hulpmiddelen bij ASR, sluit zich daarbij aan. “Deze pilot past mooi in de Green Deal 3.0 en ik heb er alle vertrouwen in dat we de pilot op korte termijn kunnen uitbreiden en dat andere marktpartijen ons voorbeeld volgen. Dit is de tijd van doen.”

Enorme vrachtwagen

De openbare apotheek waar Vissers werkt,  gaat het ongebruikte incontinentiemateriaal aanbieden. Het grote voordeel voor patiënten is volgens haar dat de apotheker weer de spil in de distributie wordt.

Vissers: “Veel apotheken besteden het leveren van incontinentiemateriaal uit. Dit wordt bepaald door de zorgverzekeraars. Iemand die in de apotheek komt, krijgt te horen dat hij of zij wordt gebeld door de leverancier. Die bepaalt aan de telefoon wat voor materiaal iemand nodig heeft en hoeveel. Vervolgens stopt er bij de patiënt een enorme vrachtwagen voor de deur die voor drie of zelfs zes maanden levert. Maar hoe kan iemand aan de telefoon nou goed bepalen wat het juiste materiaal is en hoeveel er nodig is. Ik hoor vaak van patiënten dat ze 1,4 luier per dag krijgen. Dan vraag ik voor de grap of ze er een rol tape bij krijgen.”

Vissers is heel blij dat ASR/Ditzo het uitleveren van het incontinentiemateriaal tijdens de pilot door de apotheek laat verzorgen. “Ik kan in de apotheek uitleg geven over het gebruik en inschatten hoeveel iemand nodig heeft. Als een patiënt terminaal is, geef ik niet in één keer voor drie maanden incontinentiemateriaal mee.”

Veel animo

Er gaan zestien apotheken in Brabant en één in Limburg starten met het opnieuw uitgeven van het ongebruikte materiaal. Maar de animo voor deelname is veel groter. Als er voldoende aanbod is, gaan er tot 85 apotheken deelnemen.

En aanbod is er genoeg. Bij zorginstellingen, apotheken en particulieren. Vissers: “Een man overleed in de ochtend. Diezelfde middag stopte er een koerier voor de deur, die voor drie maanden incontinentiemateriaal kwam brengen. Hij kon het niet mee terug nemen. Het is natuurlijk raar dat het zo gaat.”

Jan Akkermans, voorzitter van de stichting CareCycle: wacht vol spanning op wat er komen gaat. “Het kan zijn dat het hier gaat stormlopen, maar het kan ook stil blijven. Ik vind het geweldig dat we eindelijk legaal met heruitgifte aan de slag kunnen. We hebben nu een behoorlijke voorraad en we hebben er alle vertrouwen in dat die blijft groeien.”

Wetgeving

Akkermans, die ook betrokken is bij LCB vecht samen met Piet Berkers, themamanager Zorglogistiek van LCB, al jaren tegen de verspilling in de zorg. Ook Anja Vissers probeert hier al tien jaar een einde aan te maken. Als ze elkaar rond 2020 tegen het lijf lopen op een bijeenkomst van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, besluiten ze samen te gaan optrekken. Ze lopen hierbij steeds tegen de belemmeringen van de wetgeving aan, maar ze laten zich niet ontmoedigen.

Akkermans “Aan medicijnen wagen we ons niet meer. We hebben wat zendingen naar het buitenland gestuurd, die in dankbaarheid werden aanvaard. Toen kregen we te horen dat we strafbaar bezig waren. Zelfs de gevangenis werd genoemd. Daar zijn we dus snel mee opgehouden. Maar we blijven dromen. Wij zijn klaar voor de volgende stappen. Ons magazijn is erop ingericht. Het zou geweldig zijn als we na de absorberende incontinentiematerialen ook stoma-materialen en verbandmiddelen opnieuw kunnen gaan uitgeven.”

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen