Dinsdagavond reikte VGZ de Samen Voorop Awards uit. De winnaars van de VGZ Samen Voorop Awards van dit jaar zijn ParmaSwap, GGz Centraal en Yulius.
Deze prijzen worden jaarlijks toegekend aan zorgverleners die slimme oplossingen hebben op het gebied van gezondheid, zorg en duurzaamheid. Vijftien deelnemers maakten verspreid over drie categorieën kans om een award te winnen.
Het Nederlandse publiek bepaalde de winnaars in de categorieën ‘Duurzaamheid’ en ‘Gezondheid’. Voor de categorie ‘Zinnige Zorg’ mocht het publiek de top 5 bepalen. Een vakjury beoordeelde deze top 5 tijdens de finaleavond en reikte een Bronzen, Zilveren en Gouden Award uit. De vakjury bestond dit jaar uit Cas Ceulen (VGZ), Mariet Bolluijt (Patiëntenfederatie Nederland), Jeroen de Wilde (Amsterdam UMC) en Arian van Hoof (VGZ).
ParmaSwap
In de categorie ‘Duurzaamheid’ koos het publiek voor PharmaSwap. Dat platform probeert de verspilling van medicijnen te voorkomen met een deel-marktplaats voor apothekers en fabrikanten. Andere kanshebbers waren de wasbare operatiemutsen van het Amsterdam UMC en het idee van Radboudumc om met vriezers in het ziekenhuis kosten te besparen en minder energie te verbruiken.
In de categorie ‘Gezondheid’ won GGz Centraal, dat samen met cliënten een aanpak ontwikkelde om een gezonde leefstijl na te streven bij mensen met psychische klachten. Andere kanshebbers waren Amarant en Centrum Jeugd & Gezin Den Haag. Amarant bedacht samen met PuurCulinair smakelijke gerechten voor mensen met kauw- en slikproblemen. Centrum Jeugd & Gezin Den Haag startte een initiatief om jonge moeders met behulp van vrijwillige ervaren moeders te ondersteunen met vragen over de opvoeding of bijvoorbeeld administratieve zaken.
Gouden Award voor versnelde behandellijn GGZ
Maar liefst negen ideeën waren genomineerd in de categorie ‘Zinnige Zorg’. Nadat het publiek een top 5 had bepaald, koos de jury voor de uiteindelijke winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Award. De Gouden Award ging dit jaar naar Yulius, specialist in de behandeling van kinderen, jongeren en volwassenen met psychiatrische problemen. Yulius ontwikkelde een versnelde behandellijn voor de GGZ. Dit is volgens de zorgorganisatie hard nodig, omdat de wachttijden in de GGZ vaak lang zijn en patiënten zich slechter kunnen gaan voelen. Er is nu een dagelijkse controle van de wachtlijst beschikbaar met eventueel een versnelde intake en korte behandeling.
De Zilveren Award werd gewonnen door het Radboudumc met hun Epicheck oplossing. Epicheck is een urinetest die een pijnlijke behandeling bij blaaskanker deels kan vervangen. Tot slot gaf de vakjury de Bronzen Award aan GGz Centraal. Deze organisatie ontwikkelde de SAM-app die is bedoeld voor mensen met autisme. Met de app kunnen ze beter stress herkennen en krijgen ze tips om de stress te verlagen.