Noodkreet over innovatieklimaat in zorg vindt weerklank

Innovatieklimaat zorg
Philip van de Poel
Philip van de Poel
05 augustus 2021
3 min

De noodkreet over het innovatieklimaat in de zorg van zorgondernemer Robbert Brouwer vindt weerklank. Collega-zorgondernemers en zorgaanbieders scharen zich op social media massaal achter de open brief. Bottom line: NZa, Zorginstituut, zorgverzekeraars, -aanbieders en ondernemers moeten om de tafel om samen het systeem van beoordeling en bekostiging van innovaties te verbeteren.

De digitale innovatie in de zorg dreigt stuk te lopen op het uitblijven van structurele financiering. Dit zei Brouwer onlangs in een open brief op de Dutch Health Hub. Zonder uniform beoordelingskader verdrinken innovaties die klaar zijn voor het verzekerde pakket in “een bureaucratisch moeras”.

Verzekerde zorg

“Als argeloze ondernemer dacht ik: Nederland-innovatieland heeft vast een proces ingericht om te valideren of een zorginnovatie klaar is voor financiering uit de verzekerde zorg”, aldus Brouwer, die medeoprichter is van een bedrijf in VR-oplossingen voor de zorg. “Inmiddels ben ik een jaar later van de koude kermis thuis gekomen: er is geen structuur, geen proces en zelfs geen gedeelde visie hoe dit aan te pakken! Bij onze buurlanden schieten zo de digitale innovaties over de snelweg naar de verzekerde zorg, terwijl wij in Nederland blijven steken op een zandpad.”

Technologische innovatie

Collega-zorgondernemers en zorgaanbieders nemen op social media massaal de gelegenheid te baat om eigen grieven en frustraties te delen. “Precies de vinger op de zere plek; wij lopen hier ook tegen aan”, stelt Kees de Ruig, consultant digital healthcare. “Aan goede bedoelingen geen gebrek, maar te veel los zand.”

“Ik loop als innovator binnen de gehandicaptensector tegen dezelfde grenzen aan”, meldt Mathilde Pelder, projectleider e-health InteraktContour op LinkedIn. “Het gaat veel te langzaam met de technologische innovatie.”

“Ik dacht dat de beleidsregel innovatie hiertoe ingesteld was, maar mijn broek zakte af toen ik hoorde dat de zorgverzekeraars deze voortaan alleen nog maar wilden gebruiken voor wetenschappelijk bewezen effectieve zorg”, reageert Nicole Papen-Botterhuis, coördinator Research & Innovation Máxima MC. “Toen dacht ik: dat is toch het moment waarop het Zorginstituut het gewoon tot vergoede zorg gaat bestempelen? En dan heb je de beleidsinnovatieregel toch niet meer nodig?”

Transparant innovatiemechanisme

“Veel technische varianten van zorg vallen buiten de kaders die vooraf bepaald zijn”, constateert Alderick van Klaveren, eigenaar van softwarebedrijf RITME. “Juist omdat je innoveert en een directere route hebt gevonden om service te bieden aan je gemeenschap.”

“Nederland heeft een transparant innovatiemechanisme nodig als oprit naar duurzame innovatie”, vindt adviseur Harry Hendrickx. “Niet een mechanisme dat een moeras en samenraapsel van bureaucratische regels is.”

Bekostiging digitale zorg

Ondanks de soms scherpe kritiek is er consensus over de noodzaak voor verdere dialoog en gezamenlijke verantwoordelijkheid. “We hebben een grote verantwoordelijkheid de dialoog te zoeken en de juiste inzichten te delen over bekostiging van digitale zorg of zorginnovatie”, stelt Douwe Jippes, oprichter van investeringsmaatschappij Healthy.Capital. “Het is onze verantwoordelijkheid als digital health ecosysteem daadwerkelijke data en inzichten te delen over hoe deze processen nu innovatie stremmen.”

Jippes laat zijn commentaar vergezeld gaan van een uitnodiging aan open brief-schrijver Brouwer om zich aan te sluiten bij de Dutch Health Leaders Foundation: “Daar organiseren we beweging die innovatoren en ondernemers verbindt.” Brouwers noodkreet is ook opgevangen door de zorgverzekeraars. Dennis Japink, adviserend geneeskundige bij Menzis, nodigt Brouwer uit bij het Kenniscentrum Digitale Zorg van  Zorgverzekeraars Nederland voor een nader gesprek: “Samen komen we inderdaad verder!”

Brouwer voelt zich gesterkt in zijn overtuiging dat de tijd van handelen is aangebroken. “Het aantal reacties dat ik op mijn open brief heb gehad is overweldigend; van mede-ondernemers, artsen, verpleegkundigen, innovatiemanagers en overheidsinstanties”, zegt Brouwer. “Bijna iedereen erkent dat er te veel bureaucratie is en dat we iets moeten veranderen, dat sterkt mij in mijn overtuiging dat we hier echt nú mee aan de slag moeten.”

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen