Christoff Heunis: ‘Zet de patiënt centraal, niet de techniek’

Finalist zorginnovatieprijs 2024
Maaike Zweers
Maaike Zweers
10 april 2024
3 min

Flux Robotics was de eerste finalist voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2024. Het bedrijf ontwikkelde een magnetisch navigatiesysteem dat voerdraden door de aderen van een patiënt trekt. Bedenker Chris Heunis heeft een tip aan andere starters: “Het gaat op de eerste plaats om de patiënt, niet om de techniek.”

Bedenker Christoff Heunis legt uit: “Je kunt dankzij de Flux One Pro buiten het lichaam aan een voerdraad trekken. Je hoeft niet er niet meer in het bloedvat zelf tegenaan te duwen. Dit maakt het inbrengen veel minder schadelijk voor de patiënt en het is bovendien gemakkelijker voor de chirurg. Om schroeven in de muur te duwen pak je toch ook een schroevendraaier? Dit is eigenlijk net zo’n soort gereedschap.”

Minder schade aan vaten

Magneten zijn niet nieuw in chirurgie, deze toepassing is dat wel. Heunis ziet veel voordelen. “Het is natuurlijk heel belangrijk dat je minder schade aan de vaten van de patiënt veroorzaakt. Een ander groot voordeel is dat dankzij deze innovatie in de toekomst ook chirurgen die niet gespecialiseerd zijn in vaatchirurgie complexere operaties kunnen uitvoeren. Daardoor komen veel meer artsen beschikbaar om vaatoperaties uit te voeren.”

Spin off

Heunis ontwikkelde de Flux One Pro tijdens zijn promotie aan de Universiteit Twente. Sinds eind vorig jaar is Flux Robotics een spin off van de universiteit. “We zitten nog in een relatief vroege fase. We houden het team nu nog klein. Er zijn zes onderzoekers die ons helpen, daarnaast zijn er vaatchirurgen en onderzoekers die met ons meedenken.”

Als start up moet je iedere cent omdraaien. Als je nu al te veel personeelskosten hebt, kun je dat geld niet aan andere dingen uitgeven. Omdat we dicht bij de universiteit zitten, kunnen we enthousiaste studenten die een bijdrage willen leveren, begeleiden en samenwerken met onderzoekers van de UT. Dat helpt echt.”

Subsidies

Voor de financiering is Flux Robotics nu nog aangewezen op public funding. Er wordt een beroep gedaan op subsidies om door te ontwikkelen. Heunis is blij met de NWO take-off fase 2 subsidie die recent binnengehaald is. De blik wordt nu voorzichtig geworpen op investeringsfondsen.

Het blijft volgens Heunis een afweging hoeveel tijd je moet besteden aan het binnenhalen van financiering. “Hoe lang wil je eraan besteden om hoeveel geld op te halen? Het is zonde om heel veel tijd te besteden aan een relatief klein bedrag.”

Tip voor starters

Heunis heeft een belangrijke tip voor andere starters. “De fout die ik maakte, was dat ik me te veel richtte op de technologie zelf.  Als ingenieur en onderzoeker was ik er van overtuigd dat het belangrijk was om anderen te overtuigen van de voordelen ervan. Ik vergat daarbij de impact die de technologie kon hebben op het leven van mensen.”

“Zie jezelf als een patiënt voor wie je een innovatie ontwikkelt. Want vroeg of laat worden we allemaal patiënt. Vandaag is de tijd om voor ons toekomstige zelf te zorgen. Of denk aan je familie en de mensen die je lief hebt als toekomstige patiënten. Hoe kun je zo goed mogelijk voor hen zorgen? Daar gaat het veel meer om dan puur om de techniek.”

Veilig en bruikbaar

Stel dat Flux Robotics de Nationale Zorginnovatieprijs wint, wat gaan ze dan met het geld doen? Heunis hoeft er niet lang over na te denken. “We kunnen in dit stadium iedere cent gebruiken. Als we winnen, gaat het geld rechtstreeks naar onderzoek om te bewijzen dat de Flux One Pro veilig en bruikbaar is. Dan hebben we echt iets in handen als we investeerders gaan benaderen.”

Zorginnovatie.nl reikte in 2024 voor de negende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase. De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens Zorg & ict op 10 april. Het zijn Juvoly en Valtes.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen