Longkanker Nederland doet er alles aan om de zorg voor patiënten met longkanker te verbeteren. Dat doen ze in het directe contact met patiënten, maar de organisatie richt zich nadrukkelijk ook op zorgverleners. Volgens directeur Lidia Barberio zouden verpleegkundigen een veel prominentere rol moeten krijgen tijdens de behandeling. “Wij ondersteunen ze daarbij graag.”
In veel ziekenhuizen is de zorg nog een zaak tussen patiënt en arts. Barberio pleit ervoor om naast de vaste arts ook een vaste verpleegkundige aan een patiënt met longkanker toe te wijzen. “Samen beslissen wordt steeds belangrijker. Veel artsen zijn ervan overtuigd dat ze dat al doen, maar de praktijk wijst vaak nog anders uit.”
“In het kader van het project Best Onco Care hebben we arts-patiënt gesprekken opgenomen. Dan blijkt dat artsen heel veel informatie over de patiënt uitstorten en wel noemen dat de patiënt mag beslissen. Ze denken dan dat er samen beslist wordt, terwijl de arts niets over de wensen en situatie van de patiënt gevraagd heeft .”
Laagdrempelig
De verpleegkundige kan bij het samen beslissen een grote rol spelen. “Veel patiënten vinden het lastig om hun vragen bij een arts neer te leggen. De verpleegkundige is dan meer laagdrempelig. Het is heel goed als die in een extra gesprek met de patiënt kan checken of die alle informatie begrepen heeft en of er een behandeling gekozen wordt die aansluit bij de behoeften en wensen van de patiënt. Is er bijvoorbeeld iets wat een patiënt nog heel graag wil doen en kan dat nog in combinatie met die behandeling of is er een mijlpaal die een patiënt nog graag wil halen?”
Vast aanspreekpunt
Een vaste verpleegkundige kan de patiënt bovendien helpen het overzicht te houden. ”Tijdens het behandeltraject krijgt de patiënt met verschillende zorgverleners te maken. En steeds meer kankerpatiënten zelfs met meerdere ziekenhuizen. Het is juist dan belangrijk dat er een vast aanspreekpunt is. Die verpleegkundige kan eraan bijdragen dat de communicatie tussen de ziekenhuizen goed verloopt. Zet de verpleegkundige in het centrum van de behandeling.”
Om verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten nog beter voor hun rol toe te rusten, organiseert Longkanker Nederland op 21 oktober het symposium ‘Waardegedreven zorg bij longkanker’. Centraal staat de vraag hoe je het goede gesprek kunt voeren met patiënten over wat voor hen van waarde is en hoe je kunt komen tot gezamenlijke besluitvorming. Ook wanneer je te maken hebt met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Gratis animaties
Ook op dat gebied heeft Longkanker Nederland volop mogelijkheden de verpleegkundige en de patiënt te ondersteunen. Veel ziekenhuizen weten niet dat ze gratis folders en animaties kunnen gebruiken die Longkanker Nederland maakt, samen met zorgprofessionals en patiënten.
Barberio: “We maken veel informatiematerialen, ook animaties voor mensen die minder talig zijn. En als we een animatie maken, doen we dat meteen ook in het Turks, Berber, Engels en Pools. Het is jammer dat heel veel ziekenhuizen hetzelfde zitten te doen. Het bespaart tijd en geld als ziekenhuizen ons materiaal gebruiken.”
Dezelfde procedure
Barberio gaat een stap verder. “Het zou nog mooier zijn als alle ziekenhuizen dezelfde procedures gebruiken en dezelfde keuzemogelijkheden aanbieden. Veel patiënten zien bijvoorbeeld op tegen een bronchoscopie. In onze animatie hierover laten we zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om het onderzoek minder belastend te maken. Er kan gekozen worden voor plaatselijke verdoving of sedatie. Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen. Wie kiest voor sedatie, merkt nauwelijks iets van het onderzoek, maar heeft langer nodig om te herstellen en kan niet zelf naar huis rijden. Wat de beste optie is, verschilt per patiënt. Die zou daar, met behulp van de vaste verpleegkundige, zelf over moeten kunnen beslissen. “