Jonge aanjagers stimuleren vernieuwing huisartsenzorg

Huisarts van de toekomst
Floor van Dijck
23 juni 2022
3 min

Het is een club jonge, bevlogen veranderaars: de Aanjagers van Technologie. In allerlei sectoren zoeken ze naar hoe het beter en slimmer kan. Zo ook in de zorg. Op de Dutch Health Week presenteerden ze verschillende voorbeelden van de Huisarts van de Toekomst.

Een overbelast zorgsysteem dat niet klaar is voor de toekomst. Vergrijzing. Hoge kosten. En een bevolking met een ongezonde leefstijl. Dat moet beter kunnen, menen de Aanjagers van Technologie.

Niels van Herwijnen is een van hen. Naast zijn studie Medical Engineering deed hij onderzoek voor het overbelaste zorgstelsel. “Mijn conclusie: er moet financiering komen die preventie en innovatie echt stimuleert.”

Innovatiepotjes

Van Herwijnen ontdekte dat het aan innovatie niet ontbreekt, maar dat de stap naar daadwerkelijke implementatie vaak te groot is. En dat er bijvoorbeeld in huisartsenpraktijken van innovatiepotjes nog te weinig gebruik wordt gemaakt.

De Aanjagers van Technologie schijnen hun licht dus op de Huisarts van de Toekomst. Dat doen ze met voorbeelden van innovatieve initiatieven. Tijdens de Dutch Health Week stonden er twee op het podium.

Digital First

Docline levert digital first huisartsenzorg, ‘op afstand waar mogelijk, fysiek waar nodig’, vertelt Pieter Kersemakers, medisch directeur en zelf ook huisarts. “Er kan veel op afstand: een spiraaltje inbrengen niet, maar er is al een blinde darm gediagnosticeerd.”

De overgang naar een digital-first-concept was niet gemakkelijk. “We hebben een eigen portal ontwikkeld waar je inmiddels afspraken kunt inplannen en recepten kunt aanvragen. En zijn bezig met een triagetool die mensen naar de juiste zorgverlener leidt. We zijn  begonnen met een praktijk met veel studenten, maar inmiddels merken we dat iedereen het aankan.’

Specialist om de hoek

Huisartsenpraktijk Anthoniusveld is een Pluspraktijk die samenwerkt met specialisten: “Wij bieden anderhalvelijnszorg”, legt directeur en huisarts Suzanne Claessens uit. “Er komen elke maand een chirurg en een gynaecoloog een middagspreekuur houden op de praktijk. We doen kleine ingrepen, we versterken samen de vertrouwensband. Wij leren ook kleine ingrepen over te nemen. Zo houd je mensen uit de tweede lijn en kunnen we samen het zorgsysteem ontlasten.”

Dit innovatieve plan had veel voeten in aarde. Claessens. “Het was aanvankelijk veel gedoe met declareren. Als een chirurg komt, moet je dat wel betaald krijgen. En je moet  investeringen wel terugkrijgen. Maar na veel gedoe is ons dat gelukt. Onze praktijk is te gebruiken als blauwdruk. Je zou dit nu met deze kennis gemakkelijk elders ook kunnen implementeren.”

Gezondheidswinst door Big Data

Na de presentaties van de huisartsen schijnen de Aanjagers van Technologie hun licht op innovaties en waarom die nog onvoldoende hun weg vinden naar de praktijk. Een voorbeeld is U-prevent. Deze digitale tool schat op basis van big data wat een medicatieverandering oplevert aan gezondheidswinst bij een (potentiële) hartpatiënt.

“U-Prevent is een belangrijk voorbeeld van hoe je de juiste zorg bij de juiste patiënt krijgt. Met dit soort tools kun je persoonlijke en efficiënte keuzes maken. Wij stimuleren dat dit soort initiatieven de kans krijgen”, vertelt Peter de Braal, senior beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland.

Maar toch wordt U-prevent nog niet groot uitgerold. De innovatie loopt tegen problemen aan in financiering van validatie-onderzoek en EPD-leveranciers staan niet te springen om kleine apps toegang te geven tot hun platforms.

Sneller

Niels van Herwijnen ziet hier een rol voor de Aanjagers van Technologie. “Dit soort trajecten moet sneller kunnen, door er samen druk erachter te zetten.”

Dat proberen ze in elk geval door aandacht te vestigen op dit soort initiatieven. Bijvoorbeeld met artikelen hier op Dutch Health Hub en een podcast-serie over innovatie in de huisartsenpraktijk.

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen