ADVERTORIAL
Van sensoren die waarschuwen of een patiënt uit bed valt, zorgrobots tot videoconsulting met een arts. Alleen met efficiëntere manieren van werken kan de zorg uitdagingen aan zoals personeelstekorten en hoge werkdruk. Maar kunnen de IT-afdelingen van zorginstellingen wel mee in de overstap naar innovatieve technologieën? Het Zorghuis van de Toekomst helpt om de transitie te maken.
De zorg staat voor grote uitdagingen. De vergrijzing in ons land stijgt enorm, en de vraag is of er nog genoeg zorgpersoneel zal zijn voor de groei aan ouderenzorg die dit met zich meeneemt. Het huidige zorgpersoneel kampt al met enorme tekorten, waardoor de werkdruk in de zorg met bovengemiddeld hoog is. Een van de oplossingen hiervoor die het Kabinet voor ogen heeft is om ouderen te stimuleren langer thuis te blijven wonen. Maar daarvoor moet wel de kwaliteit van de zorg worden aangepast.
Lees meer over de drie grootste uitdagingen voor de zorg in de Whitepaper ‘Zorghuis van de Toekomst’
E-health
Gelukkig bieden nieuwe technologieën en toepassingen allerlei mogelijkheden, zoals robotisering, domotica en zorg op afstand. Ze kunnen het werk van medewerkers verlichten, vereenvoudigen, deels overnemen en zo de hoge werkdruk verminderen. Als we e-health goed organiseren, kunnen ouderen inderdaad langer thuis blijven wonen, onder begeleiding op afstand. Tegelijkertijd hebben de technologische innovaties weer een grote aantrekkingskracht op de nieuwe generaties zorgmedewerkers. Innovatie kan toekomstige studenten over de streep trekken in hun studiekeuze, of jongeren helpen te kiezen voor de zorgsector.
Maar voordat zorginnovatie succesvol kan zijn moet wel de basis op orde zijn: de IT. Lang niet alle zorginstellingen hebben hun IT zodanig op orde dat ze toepassingen als domotica of geofencing kunnen invoeren in hun werkproces. Bovendien gaan de innovaties zo snel dat veel organisaties door de bomen het bos niet meer zien. IT-afdelingen worstelen nog met operationele taken en verouderde platformen, en lopen tegen krappe budgetten aan. Gevolg: de nodige innovatie wordt afgeremd en zorgvernieuwing blijkt een te grote stap.
Zorghuis van de Toekomst
Om de zorginstellingen te helpen innoveren binnen de bestaande budgetten en op eigen tempo, heeft PQR een transitieprogramma ontwikkeld: het Zorghuis van de Toekomst Met dit programma helpt het bedrijf, specialist in IT-infrastructuren, zorginstellingen om allereerst de IT-basis op orde te krijgen. Samen met de zorginstelling kijkt PQR daarbij naar de visie en wensen voor de toekomst en naar welke pijnpunten en financiële ruimte er zijn. Om vervolgens samen met de zorginstelling een solide, toekomstbestendige infrastructuur en werkplekken op te zetten, die de stap naar innovatieve toepassingen mogelijk maakt.
Omdat in een innovatietraject allerlei verschillende partners, experts en architecten bij elkaar komen, kan PQR de rol van coördinator oppakken om samen met de zorginstelling het proces door te lopen, de visie voor ogen te houden en het netwerk uit te rollen.
Ook helpt PQR in het Zorghuis van de Toekomst zorginstellingen om de begroting rond te krijgen voor de transformatie, met strategische budgetverschuivingen en slimme kostenoptimalisaties. Door contracten stop te zetten, die in de vernieuwde IT-visie geen plaats meer hebben, komt er bijvoorbeeld geld vrij voor nieuwe budgetten. Anderzijds onderhandelt PQR over de contracten die aan vernieuwing toe zijn om ze slimmer te benutten. PQR heeft de zorgexperts in huis en een groot netwerk van specialisten met elk hun eigen innovatiedomein, om het programma voor iedere zorginstelling aan te passen aan hun wensen.