Gelderse vallei onderzoekt augmented reality bij operaties

Augmented reality
Maaike Zweers
Maaike Zweers
05 december 2023
2 min

Ziekenhuis Gelderse Vallei is het eerste ziekenhuis van Nederland dat meewerkt aan onderzoek naar het gebruik van Augmented Reality (AR) bij het plaatsen van schouderprotheses. Orthopedisch chirurg Alexander Poublon gaat opereren met behulp van een bril. Die projecteert een digitaal AR-beeld van het schoudergewricht op de schouder van de patiënt. 

Uit het onderzoek moet blijken of de inzet van AR haalbaar is, want het vraagt een andere voorbereiding van de operatie. Poublon: “Zoals zo vaak met innovatie verwacht ik dat het in het begin meer tijd kost, maar dat het ons daarna veel tijd oplevert. Ik denk dat we mooie resultaten gaan zien.”

De pilotstudie vindt plaats in drie Nederlandse ziekenhuizen. Als onderdeel van het onderzoek opereert Poublon in december en januari drie keer met behulp van AR.

Hele schoudergewricht in beeld

Tijdens de operatie draagt Poublon een bril waarmee hij het AR-beeld kan zien. Poublon: “Tijdens de operatie heb je minimaal zicht op het schoudergewricht, omdat we maar een beperkte opening willen en kunnen maken. Ik zie alleen een beetje bloed en een heel klein stukje van het glenoïd (de kom van de schouder). En dus niet het hele schouderblad.

Dat betekent dat ik tijdens de operatie volledig moet uitgaan van de voorbereidingen en het beeld van de CT-scan die vooraf is gemaakt. Met deze AR-bril kan ik ter plekke het hele schoudergewricht ‘zien’, omdat het geprojecteerd wordt op de schouder van de patiënt. Dit kan mij helpen om tijdens de operatie de positie van de prothese nog beter te bepalen. Dit maakt de plaatsing nog nauwkeuriger.”

Betere resultaten

Poublon: “De afgelopen twintig jaar is er al enorm veel veranderd op het gebied van schouderprothesiologie. In de jaren 90 werd de prothese met het blote oog geplaatst met behulp van richtapparatuur. Sinds een jaar of tien werken we met navigatie en 3D-planning.

“De resultaten zijn daarmee ook sterk verbeterd: 90 procent van de patiënten heeft na de operatie geen of minder pijn en kan de dagelijkse handelingen weer goed uitvoeren. Mogelijk kan Augmented Reality deze resultaten nog verbeteren.”

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen