EvidenceHunt vindt met AI razendsnel medische informatie

EvidenceHunt
Jasper Enklaar
03 mei 2023
4 min

Wat als je alle 35 miljoen medische artikelen van PubMed zou kunnen bevragen en een onderbouwd antwoord zou krijgen binnen tien seconden? Dat zou een revolutie zijn!’ Zo kondigde Christiaan Vinkers, psychiater in Amsterdam UMC, iets meer dan een maand geleden op LinkedIn EvidenceHunt aan. Inmiddels heeft dit ‘revolutionaire’ hulpmiddel alweer de nodige updates ondergaan.

PubMed is het absolute naslagwerk voor medische informatie. Omdat alle medische wetenschappelijke artikelen hierin worden opgenomen, is het de bron bij uitstek voor de laatste stand van zaken over aandoeningen, interventies en medicatie. Alleen: vind maar eens de juiste, betrouwbare informatie in deze hooiberg.

Binnen luttele seconden

EvidenceHunt, ontwikkeld door psychiater Christiaan Vinkers en drie geestverwanten, doorzoekt met een ChatGPT-achtig algoritme alle in PubMed gepubliceerde medische artikelen en geeft binnen luttele seconden op basis daarvan een onderbouwd antwoord, inclusief referenties.

Vinkers: “Hoe vindt de gemiddelde arts of de gemiddelde patiënt zijn informatie? De meeste mensen googelen hun informatie. Ik denk dat dat slimmer kan. Maar het aantal mensen dat zelf in PubMed gaat zoeken is vrij beperkt, behalve als je in een academisch centrum zit.”

Vinkers is naast psychiater ook oprichter van DeepDoc, de club die EvidenceHunt ontwikkelt. “We waren al langer bezig met de vraag hoe je in het grote corpus van medische informatie gemakkelijk informatie kan vinden”, legt Vinkers uit. “Daar hebben we onderzoek naar gedaan dat door ZonMw is gefinancierd. Dat levert publicaties op, maar de wereld verandert er niet echt door. Toen zijn we een bedrijfje begonnen met het idee om op een wetenschappelijk verantwoorde manier kennis toegankelijk te maken in het medische domein.”

Dat is EvidenceHunt geworden, een open acces platform dat met behulp van AI alle 35 miljoen PubMed-publicaties doorzoekt. Vinkers en zijn collega’s hebben daarvoor eigen filters ontwikkeld. “Daar publiceren we ook over. Want voor ons is het belangrijk dat wat we doen ook klopt. ChatGPT is soms een soort black box: je niet weet wat er gebeurt en op basis waarvan je antwoorden krijgt.”

Zelf nadenken

EvidenceHunt heeft een browsefunctie en een chatfunctie. In de chatfunctie krijg je een antwoord op basis van PubMed, met de referenties waarop die antwoorden zijn gebaseerd. In de browsefunctie kun je met eigen filters alle systematische reviews vinden over een bepaald onderwerp. De betrouwbaarheid van de resultaten is hoog, volgens Vinkers. Tegelijk zegt hij: “AI kan ongelooflijk veel bieden, maar je moet wel zelf blijven nadenken. Als je zit te googelen, ga je ook niet het eerste antwoord geloven.”

Hobby

Voor psychiater Vinkers is het een uit de hand gelopen hobby. “Ik vind het belangrijk en ik denk dat er veel te winnen is.” Op dit moment zijn er volgens Vinkers ‘enkele honderden gebruikers per dag’ en een aantal duizend users die hun e-mailadres hebben achterlaten. “En het blijft groeien. Bij mijn eerste LinkedIn-post waren er zoveel mensen die het gingen gebruiken dat de server eruit lag.” De komende periode wil DeepDoc meer inzicht geven in de manier van zoeken van EvidenceHunt en de betrouwbaarheid van de informatie.

Ook voor patiënten

Gebruikers komen volgens Vinkers tot nu toe uit uiteenlopende hoeken: artsen, psychologen, fysiotherapeuten, maar ook patiënten. Die laatste groep moet met vragen over een aandoening of medicatie altijd naar een arts, benadrukt Vinkers.

Tegelijk zegt hij: “Ik heb ook patiënten die heel geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen. Die zoeken zelf informatie. Het is heel goed is dat je mensen toegang geeft tot deze informatie. Dan kunnen ze het met hun dokter bespreken. Ik zou het heel leuk vinden als mensen in mijn spreekkamer komen en zeggen: dit heb ik gevonden, wat vind je ervan? Dat kost tijd, maar dan neem je de patiënten wel serieus. De tijd is voorbij dat je tegen de patiënten zei ‘het is veel te moeilijk, laat het maar aan mij over’.”

Emancipatie van kennis

Medische informatie opzoeken kan zo een stuk sneller en eenvoudiger worden. De emancipatie van kennis noemt Vinkers dan ook als een belangrijke drijfveer om EvidenceHunt te ontwikkelen. “Nu kun je mensen sneller kennis laten nemen van wat relevant voor hen is en wat ze kunnen begrijpen. Mensen die nu veel tijd kwijt zijn met zoeken, kun je sneller toegang geven tot medische informatie. Zo kun je tijd besparen, zodat je je breincapaciteit voor andere dingen kunt gebruiken.”

Prijskaartje

Zo’n hulpmiddel draagt de belofte in zich dat het veel mensen het werk een stuk makkelijker gaat maken. Daar hangt vast een prijskaartje aan. Nee hoor, zegt Vinkers, “Vanuit academisch perspectief willen we ook iets terug doen voor de gemeenschap. EvidenceHunt zal altijd toegankelijk blijven. Iedereen kan het nu gratis gebruiken. Dat zal voor de huidige functies niet veranderen.”

Tegelijk verwacht hij wel dat er op maat gemaakte toepassingen zullen komen, bijvoorbeeld voor bepaalde bijwerkingen of contra-indicaties van medicatie. “Een geïntegreerd platform dat waarde toevoegt voor wetenschappers, professionals en leken, dat is echt niet zo ver weg. Als we iets verder zijn, kan ik me voorstellen dat we meer geavanceerde functies ontwikkelen waarvoor je zou moeten betalen.”

 

Zorg & ict: registreer je nu!

Zorg & ict: registreer je nu!

Lees meer
Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen