EvidenceHunt in stroomversnelling

EvidenceHunt update
Jasper Enklaar
13 december 2023
3 min

Dankzij nieuwe investeerders komt de ontwikkeling van EvidenceHunt in een stroomversnelling. Zorgprofessionals kunnen straks niet alleen PubMed, maar ook allerlei richtlijnen en databases doorzoeken en met behulp van AI al chattend bevragen.

Het gaat snel met EvidenceHunt, de startup van psychiater Christiaan Vinkers, Philippe Habets en David van IJzendoorn. Sinds dit jaar is EvidenceHunt een welkom hulpmiddel voor zorgprofessionals. Met een ChatGPT-achtig algoritme kunnen ze alle in PubMed gepubliceerde medische artikelen doorzoeken. Binnen luttele seconden geeft EvidenceHunt een onderbouwd antwoord, inclusief referenties.

Onlangs reageerden gebruikers met veel enthousiasme op het nieuws dat EvidenceHunt een betaversie had gelanceerd, waarmee gebruikers door vragen te stellen direct toegang krijgen tot de medische literatuur.

Richtlijnen en medische bronnen

Inmiddels zijn ze alweer stappen verder, vertelt Vinkers. “We horen van veel artsen en onderzoekers dat ze niet alleen PubMed, maar ook andere bronnen willen kunnen bevragen. Denk aan richtlijnen en andere medische bronnen. Daar zijn we druk mee bezig.”

“We zien dat veel artsen EvidenceHunt nu al dagelijks gebruiken voor zaken die te maken hebben met de behandeling van patiënten, maar die, vaak door nieuwe ontwikkelingen, geen alledaagse kennis zijn. Denk aan de vraag ‘Mag je een SGLT-remmer geven bij Diabetes Type 1?’. Dit is een onderwerp waar veel ontwikkeling in is de laatste tijd.”

“Met EvidenceHunt krijg je direct het antwoord compleet met de referenties op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten die het antwoord onderbouwen. Wij geloven dat hiermee EvidenceHunt een standaard toepassing kan worden in de toolbox van onder meer zorgverleners en wetenschappers”

Financiering

Onlangs heeft EvidenceHunt financiering gekregen van een aantal angels uit het zorgveld om hun platform verder uit te bouwen. Daarmee komt de startup in een versnelling. “We hebben goede ideeën en leuke plannen, maar we deden het naast een andere fulltime baan. Met deze financiering kunnen we echt meters maken.” Medeoprichters Philippe Habets en David van IJzendoorn zijn vanaf september fulltime aan de slag gegaan voor EvidenceHunt.

Het plan is om EvidenceHunt als zoekmachine verder uit te breiden met aanvullende mogelijkheden die de gebruikers graag terug willen zien, zowel in de wetenschappelijke literatuur als allerlei databases van richtlijnen. “Mensen kunnen op een betrouwbare en eenvoudige manier zelf met de medische databases interacteren”, schetst Vinkers.

Transparant

EvidenceHunt wil op een wetenschappelijk verantwoorde manier kennis toegankelijk maken in het medische domein. “De meeste toegevoegde waarde zit voor ons in de betrouwbaarheid. Het is van professionals voor professionals. En we werken met eigen modellen, zodat het transparant is.”

Chatten met richtlijnen

Chatten met richtlijnen, wat in de betaversie sinds kort kan, is interessant, erkent Vinkers. “Daarnaast is er veel behoefte om mensen op een betrouwbare manier het wetenschappelijk bewijs te laten vinden, dat samen te stellen en te delen. Als je iets goed hebt uitgezocht, kun je dat opslaan. Je kunt een samenvatting met de bronnen erbij aan je collega’s sturen. Als je richtlijnen gaat updaten, wil je bijvoorbeeld weten welke studies er vanaf 2020 bij zijn gekomen. Zo kun je heel snel je eigen bibliotheek maken en die doorzoeken op een betrouwbare manier. En dat zonder dat je lang bezig bent om alle bronnen met aparte queries te doorzoeken.”

Volgens Vinkers zijn er veel mensen voor wie dit interessant is. “Natuurlijk is er een groep die systematisch alle databronnen afzoekt, die daar veel tijd en menskracht voor heeft. Maar een grotere groep zit gewoon te googelen. Artsen, wetenschappers, maar ook GGZ-instellingen en ziekenhuizen. Voor hen is dit een enorme uitkomst.”

Betrouwbaar antwoord

“Ze willen snel een betrouwbaar antwoord hebben. Met EvidenceHunt hoeven ze niet zelf allerlei databases af te zoeken, waarbij maar de vraag is wat je precies vindt als je hier geen expert in bent. Zij krijgen toegang tot wetenschappelijk bewijs met bronvermelding. Een  toegang die ze tot nu toe niet hadden of niet gebruikten.”

Betaalde versie

Met de volgende fase waarin EvidenceHunt belandt, zal ook het businessmodel veranderen. Tot nu toe is het helemaal gratis. Maar er zal uiteindelijk een betaalde versie komen. “We zijn het niet gaan doen om veel geld te verdienen, maar als je investeringen doet, moet je die er wel uit kunnen halen. Er komt een versie waar je kan inloggen en waarin je in kan delen, die zal niet helemaal gratis zijn. Toch zal er altijd een deel gratis zijn.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen