EU steekt miljoenen in vergroten veerkracht zorgpersoneel

Werkstress
Philip van de Poel
Philip van de Poel
17 juli 2024
2 min

De Europese Unie heeft 6,4 miljoen euro toegekend aan het project KEEPCARING. Het project onder leiding van Amsterdam UMC richt zich op het versterken van werkplezier, welbevinden en veerkracht van zorgpersoneel.

“Ik ben dankbaar voor deze bijdrage”, aldus projectleider Marlies Schijven. “Nu moeten we aan de slag om onze zorgprofessionals, van OK tot verpleegafdeling, gezond aan het werk te houden.”

Stress is de belangrijkste oorzaak van burnout onder zorgmedewerkers. “Zorgpersoneel heeft te maken met verschillenden stressoren”, stelt Schijven. “Het gaat dan onder meer over hoge werkdruk, administratieve lasten, slechte arbeidsomstandigheden, personeelstekorten en emotionele belasting. Alleen al het vooruitzicht van deze stress maakt dat broodnodige nieuwkomers de sector mijden.”

Onduidelijkheid

Ondanks de alomtegenwoordigheid van het probleem, bestaat er volgens Schijven nog veel onduidelijkheid. “Wat voor de ene persoon stressvol is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Het probleem is dat we niet goed weten hoe we voortdurende stress in onze werkomgeving moeten meten. We weten dus eigenlijk niet hoe het zit met het stressniveau in onze ziekenhuizen. Daardoor zijn we ook niet goed in staat om maatwerkoplossingen te bedenken om stress te voorkomen of te verminderen. Terwijl maatregelen bijzonder urgent zijn, want we gaan niet zomaar meer zorgmedewerkers vinden.”

Passende oplossingen

In het kader van KEEPCARING willen achttien partijen onder regie van Amsterdam UMC meer inzicht krijgen in aard en omvang van het probleem, en daarmee passende oplossingen ontwikkelen, op zowel individueel als team- en organisatieniveau. Hierbij valt te denken aan betere onboarding van nieuw personeel en behoud van bestaand personeel door systematisch signalen van werkstress in kaart te brengen. Mogelijke oplossingen kunnen zowel in het digitale domein – als dan niet AI-ondersteund- als in het niet-digitale domein liggen.

 

 

Gerelateerde artikelen