Early Moves bespaart prematuren ziekenhuisbezoek

Nationale Zorginnovatieprijs
Maaike Zweers
Maaike Zweers
12 maart 2024
4 min

Na drie maanden is al te voorspellen of premature kindjes zich goed zullen ontwikkelen. Hierdoor zijn ze al in een vroeg stadium met succes te behandelen. Dankzij Early Moves kan deze analyse nu online. Ontmoet de achtste en laatste finalist van de Nationale Zorginnovatieprijs.

Foto: Jos Hummelen, ROM Utrecht Region

Marco D’Agata is CEO van Neolook Solutions, het bedrijf achter Early Moves. Het systeem is ontwikkeld op verzoek van professor en kinderarts Arie Bos van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is internationaal expert op het gebied van bewegingen van baby’s en dan meer in het bijzonder bewegingen van prematuren.

Als een prematuur zich vroeger niet goed ontwikkelde, werd dat te laat ontdekt, bijvoorbeeld pas in de kruipfase, of als kinderen gingen lopen. D’Agata: “En dan zijn de kaarten al geschud. Die kinderen belandden toen vaak in een rolstoel.”

“Wat we nu weten, is dat je vanaf de geboorte een bewegingsanalyse kunt doen. Die voorspelt of een kind risico loopt met bewegen. De eerste analyse vindt plaats als de baby nog in de couveuse ligt. De tweede volgt na drie maanden. Dan zijn veel baby’s al thuis. “Bij drie maanden moet zo’n kindje dan naar het ziekenhuis voor observatie van een half uur. Dat is een hele onderneming voor de ouders. In Groningen gaan de zorgverleners dus vaak naar de kinderen toe, maar dan kunnen ze er maar twee per dag doen.”

Meting online

“Met Early Moves kunnen we de meting bij drie maanden online doen. Ouders worden door het ziekenhuis gebeld en zitten in een call. Die ouder kan via de mobiele telefoon de opname laten maken door het ziekenhuis, gecoached door een verpleegkundige. Die opname moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Is er genoeg licht? Zijn de bewegingen wel spontaan zonder afleiding? Vanuit het ziekenhuis geeft de zorgprofessional daar aanwijzingen voor. Zo’n opname landt rechtstreeks bij het UMCG en wordt daar beoordeeld en gescored.”

Zorgverzekeraars willen Early Moves graag landelijk beschikbaar maken. De filmpjes zijn daarbij niet het probleem. Het beoordelen wel. Dat vraagt een speciale expertise die nu vooral in Groningen beschikbaar is. D’Agata heeft dus met zijn bedrijf een AI engine gebouwd. Die gaat leren de video’s te beoordelen.

Camera in het ziekenhuis

Early Moves, dat in 2023 de Computable Award voor de zorg won, heeft niet alleen de analyse bij drie maanden thuis eenvoudig gemaakt, ook de eerste meting in het ziekenhuis is aangepakt. D’Agata: “Vroeger moest iemand naast de couveuse gaan zitten om de bewegingen te scoren. De volgende stap was een driepoot met een camera naast de couveuse.”

“In het UMCG kunnen we nu de bestaande couveusecamera’s gebruiken die toch al gericht zijn op de kindjes. Dan hoeft de arts alleen maar vooraf aan te geven wanneer een bepaald kind een half uur lang gefilmd moet worden. ’s Nachts trekken we de video dan netjes door de AI om gevallen met hoog risico eruit te halen.

Meer ziekenhuizen

De eerste trial met twintig kindjes is net afgerond. De volgende trial is nu geopend. Professor Bos haakt daarvoor ziekenhuizen in Nederland aan. Maar ook de buurlanden in Europa willen meedoen, zoals Zweedse en Duitse ziekenhuizen. “We zijn ook benaderd vanuit Australië. Door de grote afstanden daar is het lastig de filmpjes voor de analyses te maken. Dat kost soms duizend euro voor een opname van vijf minuten. Wij hebben daarom maar een Australische versie in onze cloud gezet. In een paar dagen is die live gegaan. We kunnen dus heel snel nieuwe ziekenhuizen aanhaken.”

Overgangsfase

Neolook bestaat sinds 2020 als spin off van Philips, waar D’Agata in dienst was. Eerst was het een venture binnen Philips. Meteen bij de start is een reeks commerciële deals gesloten. Er is een eerste financieringsronde gedaan en dit jaar komt de tweede.

Op dit moment draait  het bedrijf nog niet helemaal break even, maar dat is normaal. D’Agata verwacht dat dat nog een jaar of twee duurt. Het bedrijf bevindt zich in de overgangsfase van start-up naar scale-up. Er zijn nu vijftien mensen in dienst. “Als we nu meer contracten binnenhalen, moeten we ook nog meer mensen aannemen. Dat is steeds een lastige afweging, want we zitten op het kantelpunt om te schalen. Dan wordt het interessant, want niet alleen buitenlandse ziekenhuizen hebben interesse, ook de grote multinationals maken alvast afspraken met ons.”

Overvloed aan ideeën

D’Agata heeft net als de andere finalisten een tip voor starters. “Er is geen gebrek aan ideeën. Sterker nog, er is een overvloed aan ideeën. Ideeën zijn van niemand, die zweven rond en gaan van mond tot mond. Het gaat erom of je een idee kunt omzetten in iets dat zo waardevol is dat een ander ervoor wil betalen. Je moet dus op dag één al iets op tafel leggen waar de partij aan de andere kant van de tafel geld in wil steken.”

Zorginnovatie.nl reikte in 2024 voor de negende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase. De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens Zorg & ict op 10 april. Het zijn Juvoly en Valtes.

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen